Ana Sayfa > Bildiriler > Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri: Maden ihaleleri iptal edilmelidir!

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri: Maden ihaleleri iptal edilmelidir!

Türkiye’nin hemen her ilinde tam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için ihaleye açılmasına karşı Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) de bir açıklama yaparak ihalelerin iptal edilmesini istedi. DAÇE’nin açıklamasında; ihalelerin acilen iptali istenirken, başlatılacak hukuki mücadele için de toplumun her kesiminden destek çağrısında da bulunuldu.

Türkiye’nin hemen her ilinde tam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için ihaleye açılmasına karşı Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) de bir açıklama yaparak ihalelerin iptal edilmesini istedi. DAÇE’nin açıklamasında; COVİD-19 nedeniyle yaşanan pandemi günlerinin doğanın ve çevre sağlığının korunması önlemler gerektirdiğini gösterirken, toplam 766 maden sahasının işletmeye açılması için başlatılan ihalelerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Dünyada ve Türkiye’de uygulanan yanlış politikaların bir çok krizin oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), hemen her ilde tam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için ihaleye açılmasına karşı ortak bir basın açıklaması yaptı. DAÇE ve tüm bileşenleri adına ortak sekreter Sabahat Aslan tarafından basın ve kamuoyuna yapılan açıklamada; “Bilimsellikten uzak rant politikalarının sonucu toprak, su ve hava kirlilikleri artmış, dünyanın ekosistemi bozulmuştur” vurgusu yapılırken, “artık Gezegenimiz ve insanlık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş olup, Dünyamız ve ülkemiz ciddi bir ekonomik ve sosyal krizlerle boğuşmaktadır. Küresel ısınma ve iklim krizi dünyanın geleceğini tehdit etmektedir” şeklinde ifade edildi.

DAÇE‘nin açıklamasında “Bölgemizde planlanan maden arama ve işletme ruhsatları ihalelerine karşı başta yerel yönetimler olmak üzere meslek odalarını, siyasi partileri, sendikaları, vakıf ve dernekleri, çevre platformlarını, mahalle muhtarlarını bu mücadele sürecine destek vermeye çağırıyor ve ihalelerin acilen iptal edilmesini talep ediyoruz” denildi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) ve tüm bileşeni  olan kuruluşlar adına ortak sekreter Sabahat Aslan tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:

MADEN ARAMA İHALELERİ İPTAL EDİLMELİDİR!

Dünyada ve Ülkemiz de uygulanan yanlış politikalar birçok krizin oluşmasına neden olmuştur. Bilimsellikten uzak rant politikalarının sonucunda toprak, su ve hava kirlilikleri artmış, dünyanın ekosistemi bozulmuştur, artık Gezegenimiz ve insanlık yok olma teklikesiyle karşı karşıya gelmiş olup, Dünyamız ve ülkemiz ciddi bir ekonomik ve sosyal krizlerle boğuşmaktadır. Küresel ısınma ve iklim krizi dünyanın geleceğini tehdit etmektedir. Dünya ekosisteminin bozulması Covid-19 virüsünün meydana gelmesine neden olmuştur. Bu tehlikeler ortada iken ve hükümetin önlem alması gerekirken, bu tehlikeleri daha arttıracak adımlar atıldığı görülmektedir.

TÜM YERÜSTÜ ve YERALTI ZEGİNLİĞİMİZ PEŞKEŞ ÇEKİLMEKTE

Ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginlikleri uluslararası ve yerli işbirlikçi şirketlere peşkeş çekilmektedir. Mevcut maden çalışmaları yaşam alanlarımızda ciddi olumsuzluklar yaratıyor iken ilave yapılacak maden çalışmaları mevcut tehlikenin boyutlarını arttıracaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Maden Arama ve İşletme Ruhsatları için 140. Grup ihale ilanı yayınlandı. Bu ilanda ülkemizin her yerinde toplam 766 maden arama ve işletme sahası ihaleye çıkarılıyor. Toplam 883 bin hektarlık (ülke yüzölçümünün %1,14’ü) bir alanı kapsayan bu ihalenin çoğunluğu altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, demir gibi madenlerin bulunduğu IV. Grupta yer alıyor. Bu ihale ile 559 arama, 134 işletme ruhsatı verilecektir.

Ülkemizde vahşi bir şekilde yapılan maden aramaları ve işletmeleri dağların, yeraltı ve yerüstü sularının, tarım, ormanlık ve mera alanlarının yok edilmesine neden olmaktadır.

766 MADEN SAHASININ 30’U DOĞU AKDENİZ’DE

766 maden sahasının 30’u Doğu Akdeniz bölgesindedir. Bunların 10’u da Mersin Merkez, Anamur, Silifke, Aydıncık, Gülnar, Erdemli ve Tarsus ilçelerinde bulunmaktadır. Madenlerin sahasının geneli tarım, mera, ormanlık, doğal ya da arkeolojik sit alanları içinde olup, su havzalarına çok yakındır. Müdürlüğün ihaleye açtığı bu alanlarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği belirsizdir. 7 Eylül’de ihalesi yapılacak olan bu yerler Devlet tarafından değil ihaleyi kazanacak şirketler tarafından işletilecektir.Bunun sonucunda rantı özel şirketler, zararı da kamu görecektir.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) olarak; bölgemizde planlanan maden arama ve işletme ruhsatları ihalelerine karşı başta yerel yönetimler olmak üzere meslek odalarını, siyasi partileri, sendikaları, vakıf ve dernekleri, çevre platformlarını, mahalle muhtarlarını bu mücadele sürecine destek vermeye çağırıyor ve ihalelerin acilen iptal edilmesini talep ediyoruz.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE)

DAÇE BİLEŞENLERİ: Antakya Çevre Koruma Derneği, Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), İskenderun Çevre Koruma Derneği, Samandağ Çevre ve Turizm Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED)