Ana Sayfa > Ekoloji > Dikili’nin cenneti, maden ocaklarına ve yapılaşmaya mı açılıyor?

Dikili’nin cenneti, maden ocaklarına ve yapılaşmaya mı açılıyor?

Dikili’de SİT dereceleri düşürülen bölgelerde yapılaşmanın önü açılırken, taş-maden ocakları ve enerji yatırımları ile RES ve GES’lerin dikilmesinin önünde engel kalmadı.

Bakanlığın yayınladığı yeni SİT haritası ile turizm bölgesi olan Dikili’nin tatil cenneti Bademli Mahallesi‘nde bazı bölgelerin SİT dereceleri düşürülerek yapılaşmaya, taş ocaklarına ve enerji yatırımlarına açıldığı görülürken bazı bölgelerin de SİT dereceleri yükseltildi.

2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamında “Hizmet Alımı İşi” gereğince yapılan incelemeler sonuçlandı ve yeni bir bölgeye dair SİT değişiklikler yapıldı.

(Fotoğraf: Daire içindeki kısmın derecesi düşürüldü, sit olmayan yerlere sit özelliği getirildi. Birinci dereceden, ikiye düşen kısımlara yapılaşma imkanı tanındı, maden ocaklarına ve enerji yatırımlarına açıldı)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir’in Dikili ilçesindeki doğal SİT alanlarına ilişkin yeni bir harita yayımladı. Resmi Gazete’de yayınlanarak askıya çıkarılan son değişiklikler ilçenin Bademli Köyü ve Karagöl bölgelerine ait.

(Fotoğraf: Türkiye’nin Maldivleri olarak adladırılan Bademli, birbirinden güzel koylara ve doğal güzelliklerine sahip)

SİT DERECELERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Yayımlanan haritada bölgedeki 1’inci derece doğal SİT alanlarının yer almadığı görülürken eski SİT derecelendirmesinde 2’inci derece olan nitelikli doğal koruma alanları genişledi. Yine eski SİT derecelendirmesinde 3’üncü derece olan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının kısmen de olsa küçültüldüğü kaydedildi.

YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI

Doğal SİT dereceleri düşürülen bölgeler de hem yapılaşmanın önü açılırken hem de taş-maden ocaklarının açılması, RES ve GES’lerin dikilmesinin önü açıldı.

İTİRAZ İÇİN SÜRE VAR;1 AY ASKIDA KALACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Olur’u ile yayınlanan “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı”, “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak ayrı ayrı tescillenen karar Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün ilgili panolarında askıya çıkartıldı.

Doğal güzellikleri ile büyüleyen Karagöl (Fotoğraflar: Ajans Bakırçay)

Kaynak: Ajans Bakırçay