Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Dikili’de ‘patlatma’ yöntemi ile yeni altın madeni!

Dikili’de ‘patlatma’ yöntemi ile yeni altın madeni!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği üçüncü kapasite izni ile faaliyet alanını 192 hektardan 392 hektara çıkaran Koza Altın İşletmeleri A.Ş Dikili’de tamamı orman arazisi olan alanda yeni bir bir maden daha açıyor. ÇED süreci başlatılan Dikili Gökçedağ Mevkiindeki altın ve gümüş madeni açık ocak işletmesi 12,28 hektarlık alanı kapsayacak. 12,28 hektarlık ormanlık alanda “patlatma” yöntemiyle altın ve gümüş çıkarılacak. Yöre halkı ve çevreciler tepkili.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası TMSF tarafından el konularak kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri Şirketi, İzmir’deki Ovacık ve Çukuralan Altın madenlerine bir yenisini daha eklemek için harekete geçti. Şirket, Dikili’nin Gökçeağıl Mahallesi sınırlarında 12,28 hektarlık alanda ‘Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi’ projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuracak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği üçüncü kapasite izni ile faaliyet alanını 192 hektardan 392 hektara çıkaran Koza Altın İşletmeleri A.Ş Dikili’de tamamı orman arazisi olan alanda yeni bir bir maden daha açıyor. ÇED süreci başlatılan Dikili Gökçedağ Mevkiindeki altın ve gümüş madeni açık ocak işletmesi 12,28 hektarlık alanı kapsayacak. 12,28 hektarlık ormanlık alanda “patlatma” yöntemiyle altın ve gümüş madeni projesine karşı yöre halkı ve çevreciler ise tepkili.

112.7 TON CEVHER ÇIKARILACAK

ÇED dosyasında, “Proje kapsamında madenin ekonomik ömrü yaklaşık 36 ay (3 yıl) olarak planlanmıştır. Projede yıl yıl üretim miktarı değişmekle birlikte maksimum üretim 1. yılda gerçekleştirilecek olup 1. yılda yaklaşık 112.702 ton cevher ve yaklaşık 126.728 ton pasa olmak üzere toplam kazı miktarı yaklaşık 239.430 ton olarak planlaması yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.

PATLATMA YÖNTEMİ KULLANILACAK

ÇED dosyasında ayrıca şu bilgiler de verildi: “Proje kapsamında açık ocak işletmeciliği yöntemiyle gerçekleştirilecek olan üretimde gevşetme patlatma yöntemiyle saha topoğrafyasına uygun olarak kademeler oluşturularak malzeme alımı yapılacaktır. Gerçekleştirilmesi planlanan proje ile söz konusu alandan çıkarılacak tüvenan cevher, açık ocak işletmeciliği yöntemi ile çıkartılacaktır. Madencilik faaliyeti süresince üretilecek olan tüvenan cevher, öncelikli olarak sahada belirlenen geçici cevher depolama alanında depolanacaktır. İş bu proje kapsamında herhangi bir zenginleştirme tesisi kurulmayacak olup, tüvenan cevher tüm izinleri alınan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. bünyesinde yer alan Ovacık Altın Madeni’ne sevk edilecektir” ifadeleri dikkat çekti.

ÇEVRECİLERİN KAZANDIĞI MAHKEME KARARLARI DA DURDURAMADI

Koza Altın’ın taş ocaklarına karşı bölge halkı pek çok kez eylem yapmış, projelerin halkın katılım toplantısını yaptırmamıştı. Yine aynı şekilde Bakanlık tarafından verilen ÇED kararları mahkemeye taşınmıştı. Ancak çevreciler tarafından kazanılan mahkeme kararlarının ardından yeni başvurularla ocakların önü açılmıştı. Son olarak Koza Altın’ın Çukuralan altın madenine mahkemenin “iptal” kararlarına rağmen 3’üncü kez kapasite artışı için “ÇED olumlu” kararı verilmişti.

ÇUKURALAN’DA FAALİYET ALANI İKİ KATINA ÇIKARILDI

Gelişmelerden sonra firma ÇED sürecini yeniden başlatırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nihai kararı duyurdu. Buna göre 3. Kapasite Artırımı Projesi ile Çukuralan Altın Madeni İşletmesi’nin 192 hektarlık mevcut ÇED alanının 324 hektara çıkarılacağı, 2 açık ocaktan birinin genişletileceği ve projeye 3 yeni ocak ekleneceği belirtildi. Ayrıca üretime devam edilen yeraltı ocağının da genişletileceği ve 2 yeni yeraltı ocağı açılacağı açıklandı.

Firmanın yaklaşık 13 yıl sürecek madencilik faaliyetleri ile 5.82 milyon ton altın ve gümüş cevheri çıkarmayı planladığı da ÇED raporunda yer aldı.

Resimler: Ajans Bakırçay

YERİN ÜSTÜ DAHA DEĞERLİ

BirGün’e demeç veren Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, “Bölgede tarım yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu bölgede şirket üçüncü ocağını açılmak isteniyor. Bu proje bölgeyi tamamen bitirir. Burada şirket daha önceki projeleri bölgeye ciddi zararı oldu. Yerin üstü yerin altından daha önemli”

“Bölgedeki maden ocakları, taş ocakları, altın madeni faaliyetleri; doğal hayatı doğrudan etkiliyor. Hava ve su kirliliğine sebep oluyor. Her geçen gün şirketler bölgede madencilik faaliyetleri konusunda yeni bir girişimde, ÇED başvurusunda bulunuyor. Bakanlık bu talana artık göz yummamalı. Bizler doğamızı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

MİLYARLAR KAZANIYOR

Öte yandan Koza Altın İşletmeleri’nin sahibi firari Akın İpek’in FETÖ’den hüküm giymesi üzerine 2015 yılında şirkete kayyum atandı. İktidarın desteğiyle her geçen gün büyüyen Koza Altın, 2022 yılında 4,1 milyar TL net kâr sağladı. Şirketin, önceki sene kârı 3 milyar TL olarak açıklandı.

Kaynak: Ajans Bakırçay