Ana Sayfa > Bildiriler > Denizli’den Akbelen’e destek: Bizim için Avdan neyse Akbelen de odur!

Denizli’den Akbelen’e destek: Bizim için Avdan neyse Akbelen de odur!

Denizli’de Büyük Menderes İnisiyatifi, Akbelen direnişine destek vermek için eylem düzenledi.

Denizli‘de Büyük Menderes İnisiyatifi Akbelen’e destek açıklaması yaptı. Denizli’de Avdan mahallesinde kömür ocaklarına karşı yürütülen mücadeleye de dikkat çekilen açıklamada “Avdan ve Akbelen için adalet” denildi. Candoğan Parkında yapılan açıklamaya çok sayıda sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.

Basın açıklamasını yapan Ayşe Hazer kolluk kuvvetlerinin orantısız şiddetine tepki göstererek “Yaşlıların da olduğu gruba, orantısız güç uygulandı, biber gazı kullanıldı, TOMA’lardan tazyikli su sıkılarak direniş kırılmaya çalışıldı. Aralarında Akbelen avukatı İsmail Atal’ın ve köylülerin de olduğu yaşam savunucuları gözaltına alındı. Hastaneye kaldırılanlar, yaralananlar oldu. Onlarca ağaç kesildi ve kesilmeye de devam ediyor. Ağaç kesimini durdurmaya çalışan köylülere destek için Akbelen’e gelen milletvekilleri TOMA ve gazlı müdahale ile karşılaştı” dedi.

“DOĞA KATLİAMLARINA KARŞI MÜCADELE ASIL GÖREVİMİZ”

Doğa yıkımının sadece Akbelen ile sınırlı kalmadığını dile getiren Hazer, Avdan ve Akbelen’in kader ortağı olduğunu söyledi. Hazer, “Tavas’a bağlı Avdan köyünde daha önce bir termik santral kurma girişimi oldu. Buna karşı hem çevre köylerden hem de Denizli merkezden dernekler, akademik odalar, sendikalar, ziraat odaları bir araya gelerek projeyi engellemeyi başardı. Avdan’da termik santral toplumsal muhalefet ile karşılaşınca, verimli tarım toprakları, bu kez kömür ocağı için acele kamulaştırmaya kurban edildi. Bizler için Avdan neyse Akbelen de odur. Çünkü havaya, suya, toprağa kısacası canlı cansız her şeye zarar veren doğa katliamlarına karşı mücadele bizim asıl görevimizdir” dedi.

“ÜLKEMİZİN HER YERİ YANGIN YERİ”

“Anayasa’ya göre ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor” diyen Hazer, “Enerji ve maden şirketleri ormanlarda, yaşam alanlarımızda kol geziyor. Kazdağları’ndan Akbelen’e, Munzur’dan Cerattepe’ye, Madra’dan Bergama’ya, ülkemizin her yanı yangın yeri. Deprem, pandemi, seller, aşırı sıcaklar ve soğuklarla yerküre sinyal verirken iktidarın başta olmak üzere neoliberal iktidarların tamamı rant, kar ve beton siyasetine devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Hazer, Akbelen’e destek için yola çıkacaklarını duyurdu. Açıklama sloganlarla sona erdi.

Evrensel