Ana Sayfa > Haberler > Denizli’de Avdan Termik Santrali Projesi İptal Edildi

Denizli’de Avdan Termik Santrali Projesi İptal Edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizli Tavas’ta yapılması planlanan Avdan Termik Santrali projesinin ÇED sürecini sonlandırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denizli Tavas’ta yapılması planlanan Avdan Termik Santrali‘nin ÇED sürecini sonlandırdığını, projeyi iptal ettiğini bildirdi.

Açıklamada yer verilen bakanlığın iptal yazısında da “Projenin askı süreci içerisinde komisyon üyesi olan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığının görüşleri bakanlığımıza iletilmiştir. ÇED yönetmeliğinin ‘projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır’ hükmü gereğince Avdan Termik Santrali Entegre Projesi’nin ÇED süreci sonlandırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin, projenin ÇED süreci de sonlandırılarak iptal edildiğini duyurmuştu.

Milletvekili Şahin Tin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; “Hemşehrilerimizin talebi ve girişimlerimiz sonucu durdurulan Tavas Avdan’daki termik santral projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile makamında yaptığımız görüşmenin ardından ÇED süreci de sonlandırılarak iptal edilmiştir. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yaşam alanları, su kaynakları ve tarım alanları açısından tehdit içeren Avdan Termik Santrali projesinin durdurulması kararını değerlendiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, “Doğa hakları mücadelesinde Denizli bugün tarih yazdı. Nihai ÇED raporu sonrasında bölgedeki 6 muhtarımızla birlikte yurttaşlarımız Bakanlığa itiraz ettiler. Denizli ve ülke kamuoyunda büyük bir baskı yarattılar. Bu başarının gerçek sahiplerini tebrik ediyoruz. Tüm Denizli halkına hayırlı olsun. Denizli’de doğa kazandı, yaşam alanları kazandı. Bu yaşam alanlarına sahip çıkan yurttaşlarımız kazandı” dedi.

“Darısı diğer termik santrallere”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeyi mevzuata aykırılık gerekçesiyle sonlandırdığı bilgisini paylaşan Karaca, şu çağrıyı yaptı:

“Projenin Nihai ÇED raporuyla ilgili itirazlarımızı kamuoyuyla paylaşırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na Dipsiz Göl, Salda gibi örnekleri hatırlatarak uyarıda bulunmuştuk. Uyarılarımızın netice alması bizler ve ülkemiz açısından olumlu bir gelişmedir. Darısını, halihazırda çalışan ve proje aşamasında olan diğer termik santrallar için diliyoruz. Bu vesileyle, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nı fosil yakıtlardan vazgeçmeye, adil dönüşüm ve iklim adaleti bağlamında doğa dostu enerji kaynaklarını tercih etmeye davet ediyoruz.”