Ana Sayfa > Bildiriler > Davos’taki liderlere ‘Bilimin Arkasında Birleş’ çağrısı

Davos’taki liderlere ‘Bilimin Arkasında Birleş’ çağrısı

Greta Thunberg’in de dahil olduğu iklim değişikliğiyle mücadelede öncü isimlerin desteğiyle başlatılan “Bilimin Arkasında Birleş” kampanyasının tanıtımı Davos Zirvesi arifesinde yapıldı.

Dün (21 Ocak 2020) başlayan Davos Zirvesi arifesinde Arctic Basecamp tarafından bilim insanlarının yeterince duyulmayan sesini duyurmak için başlatılan ‘Bilimin Arkasında Birleş’ kampanyası, bir basın açıklaması ile duyuruldu.

Bilim insanları bu kampanyayla, dünyadaki tüm politika, iş ve yatırım kararlarının, gezegenin ısınmasını 1.5ºC’de sınırlandıracak bir vizyonla alınması gerektiğini ve mümkün olan en yaşanabilir geleceğe imkan sağlanması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Greta Thunberg de yer alıyor

Kampanya, 17 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de dahil olduğu iklim değişikliğiyle mücadelede öncü isimlerin desteğiyle gerçekleşiyor.

Bu isimler arasında Potsdam İklim Değişikliğinin Etkilerini Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Johan Rockström, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreteryası eski başkanı ve Mission 2020 kampanyasını bir araya getiren Christiana FigueresArctic Basecamp Yönetim Kurulu üyesi ve iş dünyasını iklim kriziyle mücadele etmek için bir araya getiren We Mean Business girişiminin eski CEO’su Nigel Topping ve ödüllü oyuncu Rainn Wilson yer alıyor.

Bilim ne söylüyor?

Siyaset, iş dünyası ve finans sektörü liderlerinin bilimin arkasında birleşmesini talep eden ‘Bilimin Arkasında Birleş’ girişiminin talepleri ise şu şekilde:

• Tüm politika, iş ve yatırım kararlarını, gezegenin ısınmasını 1.5ºC’de sınırlandıracak bir vizyonla alın.
  • Tüm fosil yakıta dayalı proje stoğunu, yatırımları ve teşvikleri 2020 yılına kadar sonlandırın ve insanlardan değil kirliliğe sebep olanlardan vergi alın.
  • Mevcut kömürlü termik santrallerin tamamını OECD ülkelerinde 2030, diğer ülkelerde 2040 yılına kadar kademeli olarak kapatın.
  • İçten yanmalı motorların satışını 2030 yılına kadar sonlandırın.
  • Gezegenin karasal ekosisteminin yüzde 50’sini 2030 yılına kadar koruma altına alın

Bilimin Arkasında Birleş kampanyası ve hedefleri, bilimsel gelişmeleri ve iklim değişikliği konusundaki aciliyeti yansıtmanın yanı sıra, tüm siyasi liderlerin, iş dünyasının ve finans sektörü liderlerinin yapması gerekenleri kapsayacak şekilde evrilecek.

Prof. Gail Whiteman: Bilimden uzaklaşıyorsunuz

Arctic Basecamp’ın kurucusu ve Lancaster Üniversitesi’ndeki Pentland Centre for Sustainability in Business’ın direktörü olarak görev yapan Prof. Gail Whiteman, “Bilimi hayatımızdan uzak tutarsak, bilimin açığa çıkardıklarının vehametini bilmeme riskimiz artıyor. Artık harekete geçmeme olasılığını kabul edemeyiz. Bilimin arkasında birleştiğimiz durumda her kararın, her yatırımın ve her davranışın bizi doğru yöne götüren hedeflere dayanması gerekiyor. Fosil yakıtlara yatırım yapmaya ve üretmeye devam etmeye karar verirseniz, bilimden uzaklaşıyorsunuz” diyor.

Thunberg: Beni değil, bilim insanlarını dinleyin

17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg ise şunları söylüyor: “Liderlerin beni dinlemesini istemiyorum. Liderlerin bilim insanlarını dinlemesini ve bilimin arkasında birleşmesini istiyorum. Bununla birlikte iklim krizini aşmak için gerekli olan alanlarda harekete geçmelerini istiyorum.”

Wilson: Konu siyaset değil, bilim ve işbirliği

Tüm zamanların en hayati, en acil insani sorunu iklim değişikliği olduğunu ve hiçbir yerin Kuzey Kutup Bölgesi’nden daha fazla etkilenmediğini söyleyen ödüllü oyuncu Rainn Wilson’un ifadeleri ise şöyle: “İklim değişikliği bilimini Arctic Basecamp’ın müthiş bilim insanları ve “Bilimin Arkasında Birleş” kampanyasına katkı veren bilim insanlarıyla keşfetmek çok heyecan verici. Çünkü günün sonunda bu konu siyasetle değil, bilim ve işbirliği ile ilgili.”

Arctic Basecamp hakkında:

Arctic Basecamp, Lancaster Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Gail Whiteman tarafından kurulan ve İngiliz Antarktika Araştırması’ndan Dr. Jeremy Wilkinson ortaklığında benzersiz bilimsel çözümler sunan bir platform. Misyonu ‘bilimi söz sahibi yapmak’ olan kurum, bilim insanlarının ve mürettebatın kamp kurduğu gerçek bir Arktik bilim çadırı olmasının yanı sıra, etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Arctic Basecamp, 2017-2020 yılları arasında Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu‘nda birçok yüksek profilli etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Dünya Haberleri