Ana Sayfa > Dünya > Corona virüslü vizon paniği Yunanistan’a sıçradı: İki çiftlikte tespit edildi!

Corona virüslü vizon paniği Yunanistan’a sıçradı: İki çiftlikte tespit edildi!

Danimarka’da bir çiftlikte ilk kez ortaya çıkan corona virüslü vizonların yarattığı panik Yunanistan’a kadar uzandı. Ülkede iki farklı çiftlikteki vizonlarda virüs olduğu belirlendi.

Dünya corona virüsüyle mücadelesini sürdürürken, bir yandan da virüsün geçirdiği mutasyon haberleri endişeleri artırıyor. Aşılardan gelen iyi haberler salgını bitirmek için umut aşılasa da, vizonlardaki mutasyon geçirmiş corona virüsünün bu çalışmaları boşa çıkarmasından korkuluyor.

Danimarka haziran ayında vizon yetiştirilen bir çiftlikte corona virüsü vakaları tespit etmişti. Uzmanlar yaptıkları incelemede insanlara da geçen virüsün mutasyon geçirmiş olduğunu tespit etti. Elde ettikleri bulguları Dünya Sağlık Örgütü’yle de paylaşan Danimarkalı yetkililer, çiftliklerde bulunan yaklaşık 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararı aldı.

Danimarka’da vizon itlaf işlemleri başladı.

KOZANİ VE KASTORIA’DA

Ancak vizon tehlikesi Türkiye açısından giderek daha da yakına gelmeye başladı. Sınır komşumuz Yunanistan’da iki ayrı çiftlikte corona virüsü taşıyan vizonlar olduğu tespit edildi. Yunan yetkililer söz konusu çiftliklerin Kozani ve Kastoria’da bulunduğunu açıkladı.

ÇALIŞANLARDA DA ÇIKTI

Reuters’a açıklamalarda bulunan bir tarım bakanlığı yetkilisi, vizonlardaki virüsün mutasyona uğramadığını öne sürerken, “Yunanistan’ın kuzeyindeki iki çiftlikte corona virüsü taşıyan vizonlar tespit edildi. Çiftlik çalışanlarının da hastalığa yakalandığı belirlendi” dedi.

Yüz binlerce vizon olduğu belirtilen Yunanistan’ın Danimarka gibi bir itlaf kararı alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

1,5 MİLYON HAYVANIN İTLAF EDİLDİĞİ HOLLANDA VİZON ÇİFTLİKLERİNİ KAPATACAK

Hollanda hükumeti, koronavirüsün hayvandan insana geçebildiğinin saptanması üzerine kürkü için vizon yetiştiren 120 çiftliğin en geç Mart 2021’de tamamen kapatılmasına karar verdi.

Hollanda’da yaklaşık 40 vizon çiftliğinde koronavirüs salgınının ortaya çıkması nedeniyle şu ana kadar 1,5 milyondan fazla vizon zehirli gazla itlaf edildi. Salgının yayılması üzerine vizonlardan insana koronavirüs bulaşması ihtimaline karşı Hollanda’daki toplam 120 çiftlikteki tüm hayvanların önleyici amaçlı öldürülmesi önerisi gündeme geldi. Ancak hükümet, çiftliklerin halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle bu öneriyi hayata geçirmekten vazgeçti. Hollanda medyasına göre hükümetin bu kararında ekonomik kaygılar da etkili oldu.

Hollanda, itlaf edilen her hayvan başına, 2019 kürk piyasası fiyatları üzerinden tazminat ödüyordu. Hükümet, toptan itlaf ve tazminat ödeme yerine tüm çiftliklerin Mart 2021’den itibaren kalıcı olarak kapatılmasını kararlaştırdı. Çiftliklerde kasım ayında başlayacak kürk döneminde eldeki vizonların kürkleri alındıktan sonra kafeslere yeni hayvan girişine izin verilmeyecek. Hükümet, çiftliklerin tamamen kapatılması karşılığında vizon üreticilerine yaklaşık 180 milyon euro tazminat ödeyecek.

2024 YILINDA KAPATILACAKTI

Hayvan hakları savunucularının yoğun tepkisi üzerine Hollanda, 2013 yılında kürk amaçlı vizon yetiştirilen tüm çiftliklerin 2024 yılından itibaren tamamen kapatılmasını kararlaştırmıştı. Ancak Hollanda’daki vizonlardan insanlara koronavirüs bulaştığı haberlerinin ardından, çiftliklerin kapatılma tarihi erkene alındı.

Yılda yaklaşık 4 milyon vizon yavrusunun doğduğu Hollanda’daki çiftliklerde, yaklaşık bin 600 kişi istihdam ediliyor. Hollanda’da satışı yasak olan vizon kürkleri, Türkiye, Çin, Rusya, ABD ve Güney Kore pazarına gönderiliyor.

VİZON NEDİR?

Vizon nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. İspanya’da bir çiftlikte 100 bine yakın vizonda korona virüs tespit edilmesinin ardından yetkililer tarafından yapılan açıklamada vizonların itlaf edileceği duyuruldu. İspanya’da bir çiftlikte yetiştirilen 100.000’e yakın vizonun itlaf edilmesi kararının ardından vatandaşlar Vizon nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Vizon nedir, nasıl bir hayvandır? Nerede yetiştiriliyor?

Vizon, kuzey yarıküreye has, sansargiller ailesinden bir gelincik türü. Avrupa vizonu (Mustela lutreola) ve Amerikan vizonu (Mustela vison) kürkleri için yetiştiriliyor. Özellikle Amerikan vizonu değerli görülen kürkü nedeniyle dünyanın her yerinde çiftliklerde yetiştirilir. Su kenarlarında yaşayan vahşi vizon genellikle küçüktür, insanlardan saklanır ve gececildir.

Dünya Haberleri