Ana Sayfa > Bildiriler > Aydın’da JES karşıtı mücadele eden yaşam savunucularına dava açıldı

Aydın’da JES karşıtı mücadele eden yaşam savunucularına dava açıldı

JES’lerin kuşatması altına giren Aydın ve çevre köylülerinde JESlere karşı yaşam ve tarım alanlarını koruma mücadelesi veren çevre derneği yöneticileri ve köylüler hakkında JES şirketi tarafından şirket çalışanlarını darp ettikleri iddiasıyla dava açıldı.

JES’lerin kuşatması altına giren Aydın ve çevre köylülerinde JESlere karşı yaşam ve tarım alanlarını koruma müdalesi veren çevre derneği yöneticileri ve köylüler hakkında JES şirketi tarafından şirket çalışanlarını darp ettikleri iddiasıyla dava açıldı. JES şirketi Karadeniz Karkey’de çalışan iki kişi, dört köylünün yarı sıra AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili ile Köşk Çevre Platformu Sözcüsü Mustafa Kaçar hakkında basit yaralama, mala zarar verme ve çalışma hürriyetini ihlal suçlamalarıyla şikayetçi oldu. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek kovuşturma açılmasına karar verildi.

SUÇLAMALAR ASILSIZ, DAVAYI KABUL ETMİYORUZ

10 Aralık İnsan Hakları Günü‘nde (dün) konuyla ilgili basın ve kamuoyuna bir açıklama yapan AYÇEP, haklarındaki suçlamaların asılsız olduğunu vurgularken, davanın JES’lere karşı mücadele edenlere gözdağı amacı taşıdığı ve bu davanın yaşamı savunmaya karşı açıldığını ifade etti. Asıl suçlu olanların, halkın temel haklarını yok sayanların ve yaşam alanları ile tarım alanlarının hukuksuz JES faaliyetleri ile talan edilmesine göz yumanlar olduğu vurgulanarak, asılsız suçlamalarla haklarında açılan bu davanın yaşamı ve yasaları savunmayı temel düstur olarak gören yaşam savunucuları olarak kabul edilmeyeceği belirtildi. AYÇEP tarafından basın ve kamuoyuna yapılan açıklama şöyle:

Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili

AYDIN’IN YOK OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

İnsan sağlığını hiçe sayan çevre düşmanları ve yasaları yok sayan anlayış, AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili ile Köşk Cevre Platformu Başkanı Mustafa Kaçar ve dört köylü yurttaş hakkında Karadeniz enerji baronu olan KARADENİZ KARKEY ELEKTRİK A. Ş. tarafından haklarında asılsız suçlamalarla dava açılmıştır. Yaşamı ve yasaları savunmayı temel düstur olarak gören yaşam savaşçıları olarak bu davayı kabul etmiyoruz. Esas suçlu olanlar, yasa dışı şekilde halkın temel haklarını yok sayanlardır. Her türlü şantaj, tehdit ve rüşvet teklif eden şirketi ve şirketin hakları olunca susan, halkı unutan yöneticileri bugün yeniden toplum önümde kendini göstermektedir.

Anlaşılmalıdır ki; Aydın’ın yiğit insanları tüm oyunları bozacak geçmiş kültürüne sahiptir. Unutulmasın ki çevre mücadelesi ikinci bir kurtuluş destanıdır. Ve biz Aydın’ın efe yürekli kadını, çocuğu ve insanları olarak tüm yasal haklarımız kapsamında yaşamın ve Aydın’ın yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bu adaletsizliğe karşı tüm meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağız.

Anayasanın bize tanımış olduğu 56. Maddeside belirtilen “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” hükmü uyarınca mücadelemizi devam ettireceğimizi herkese duyuruyor ve duyarlı kamuoyu ile tüm yaşam savunucularının desteklerinizi bekliyoruz.

YAŞAM, DOĞA, ÖZGÜRLÜK

AYÇEP (Aydın Çevre ve Kültür Derneği)