Ana Sayfa > Dünya > COP25’e liderler değil, yeni kuşak genç iklim aktivistleri damga vurdu

COP25’e liderler değil, yeni kuşak genç iklim aktivistleri damga vurdu

BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı‘nda barışçıl protesto gösterisi gerçekleştiren sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine BM ve İspanyol güvenlik güçleri sert müdahalede bulundu. Grevci çocuklar, hayal kırıklıkları ve öfkeleri artmış bir şekilde evlerine dönüyorlar.

Öfkeleriyle, heyecanlarıyla, COP içinde yaptıkları eylemlerde, Madrid sokaklarını doldurarak, okul grevcileri ve iklim hareketleri, Yokoluş İsyanı ve Gelecek İçin Cumalar, geleceğimiz için verdiğimiz ölüm kalım mücadelesini giderek büyüteceklerini herkese gösterdiler.

Şarkılar söyleyerek, sloganlar atarak, zıplayarak ve dans ederek iklim adaleti mücadelesi yapan gençler ve çocuklar susmuyor. Bugün de (13 Aralık), yine bir Cuma günü, toplantı salonunda fiyasko ilan edilirken 50 metre ilerideki koridorda aktivistler grevdeydi. Sesleri duyuluyor. Ama devletler tarafından dikkate alınmıyor. Söyledikleri sözlere boş referanslar verilirken eyleme geçmeyen ve adım atmayan yöneticiler ve liderler çocukların ve gençlerin öfkesini artırıyor.

İlk kez bu yıl COP’a yeni dalga iklim kuşağı seslerini daha da duyurdu. Bu bakımdan COP25’e liderler değil, yeni kuşak genç iklim aktivistleri damga vurdu. Ama Madrid’den hayal kırıklıkları ve öfkeleri artmış olarak ayrılıyorlar. “2020, çok daha güçlü bir iklim hareketi görecek. Glasgow’a kadar giderek büyüyen bu hareketi dikkatle izlememiz ve desteklememiz gerekiyor. Çünkü kazanmaktan başka çaremiz yok” yorumları da yer alıyor..

Genç İklim Aktivistleri COP25 Sahnesini İşgal Ettiler!

İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nın ana sahnesini Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) aktivistleri işgal etti. Panelin sonunda sahneye çıkan 50’ye yakın Gelecek için Cumalar aktivisti “iklim adaleti” sloganları atmaya başladı. Eylemciler, sahneden “yerli halkları dahil etmediğiniz sürece çözüme ulaşamayız” mesajı verdi. Greta Thunberg’in de konuşmacı olarak katıldığı panelin sonunda sahneye çıkan ve bir süre sahneyi işgal de eden genç iklim aktivistleri, COP25 boyunca liderlerin etkili adımlar atmamasını protesto ettiler. Dünya liderleri tarafından atılan adımların yeterli olmamasını protesto eden aktivistlerin uzun süre sahneden inmemesi üzerine organizasyon tarafından yapılan canlı yayın kesildi.

Genç aktivistlere zirve finalinde sert müdahale yapıldı!

Madrid’de iklim aktivistlerine yönelik polis şiddetine ve COP25’in ‘etkisizliğine’ karşı Friday for Futures aktivistleri küresel grev çağrısı yaptı. Aktivistlere yönelik sert müdahalede önce Birleşmiş Milletler (BM) çalışanları, sonra da İspanyol polisi tarafından itilip kakılarak ve darp edilerek salondan dışarı çıkarılırken, giysileri ve eşyalarını almalarına da izin verilmedi. COP25’te geçtiğimiz gün (11 Aralık) aktivistlerin Konferans Salonu önüne yapmak istedikleri barışçıl protestoya müdahale gerçekleşti. Müdahale edilen kişilerin arasında iklim için okul grevlerine çıkan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) aktivistleri, sendikalar, gençlik grupları, kadın grupları, sivil toplum temsilcileri ve yerli halklardan oluşan yüzlerce kişi yer alıyordu. Müdahale sonrasında küresel greve çağrı yapan genç iklim aktivistleri, “Madrid’deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesi sustu. COP25’in değerli sonuçları yoktu. Sivil toplum COP25’ten kovulurken fosil yakıt lobicileri hala içeride. Buna tahammül edilemez!” dediler. Ayrıca sosyal medya üzerinden #NeverTrustACOP25 hashtagiyle bir kampanya başlatıldı.