Ana Sayfa > Dünya > Çocuklar iklim adaleti için eşzamanla sokağa çıktı

Çocuklar iklim adaleti için eşzamanla sokağa çıktı

118 ülkede 1594 noktada eşzamanlı toplanan çocuk ve genç aktivistler, ‘iklim adaleti’ için bir kez daha sokaktaydı.

İklim değişikliğine karşı mücadele başlatan 16 yaşındaki Greta Thunberg önderliğinde dün tüm dünyadan milyonlarca çocuk ve genç, iklim için ikinci okul boykotunu eşzamanlı olarak gerçekleştirdi.

Genç iklim aktivistleri, yetkilileri bir an önce iklim için harekete geçmeye çağırdı. İstanbul’daki eyleme katılan 12 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, “İklim adaleti istiyoruz. Bilim insanları 12 senemiz kaldığını söylüyor. 11 demek için çok az zamanımız kaldı. Diğer ülkeler iklim krizi için acil durum ilan ediyor fakat daha siz çocuklara neden Paris Anlaşması’nı imzalamadığınızın cevabını veremiyorsunuz” dedi.

Fridays for Future’un (İklim İçin Okul Boykotu) rakamlarına göre 118 ülkede 1594 yerde okul boykotu gerçekleştiren gençler dün milyonları aştı. Türkiye’de ise Adıyaman, Ankara, Antalya, Ayvalık, Bodrum, Çıralı, Dalyan, İzmir, İstanbul’un da aralarında bulunduğu birçok şehirde genç aktivistler okula gitmeyerek, dün sokaklara çıktı. İstanbul Maçka Parkı’nda bir araya gelenler “Ben bir sinek kuşuyum”, “Söz bitti, sıra eylemde”, “İklim yeryüzünün dokusu” ve “Gezegen B yok” yazılı dövizleri taşıyarak “Ne istiyoruz, iklim adaleti” sloganını attı.

Neler değişti?

Eylemde konuşan çok sayıda genç, iklim değişikliğine dikkat çekerek “Dünyayı kirletmeyin. Bizler yapabileceğimizin en iyisini yapıyoruz ve daha yeni başlıyoruz” dedi. 15 Mart’ta ilk kez yapılan okul boykotunun ardından dünyada neler olduğu konusunda bilgi vermek istediğini belirten Sarrafoğlu da, “Havadaki karbondioksit oranı rekor kırdı. Dünyanın en büyük buzulu çatladı, binlerce penguen öldü. Okyanusun en derin noktasında plastik poşet bulundu. İyi haber ise hâlâ buradayız hem de daha kalabalık” diye konuştu.