Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Çine’de maden şirketi yanan orman alanını genişlemek istiyor | Özer Akdemir

Çine’de maden şirketi yanan orman alanını genişlemek istiyor | Özer Akdemir

Çine’de maden şirketi iki yıl önce yanan orman alanına doğru genişlemek istedi. “Ormanı kimin yaktığı belli oldu!” diyen köylüler, madeni protesto etti, ÇED toplantısı yapılamadı.

Çine’ye bağlı Sarıköy mahallesi yakınında yapılmak istenen kuvars feldspat madenciliği ile ilgili ÇED toplantısı halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı. Köylüler Gökbel dağının eteğindeki ormanın iki yıl önce yandığını ve şirketin bu alana doğru genişlemek istediğini belirterek, “Şimdi ormanı kimin yaktığı belli oldu” dediler.

KADINLAR MASAYA YUMRUKLARINI VURDU

Aydın Çine Gökbel dağının eteğinde bulunan Sarıköy mahallesinde faaliyette bulunan kuvars feldspat madeni geçtiğimiz yıllarda el değiştirdi. Şirketin yeni sahibi İons maden mermer Ltd. şirketinin madende kapasite artışına gitmek istemesi üzerine Bakanlık tarafından ÇED süreci başlattı. Sarıköy muhtarlığı yanında yapılmak istenen ÇED Halkı Bilgilendirme toplantısına özellikle köylü kadınların yoğun olarak katılımı dikkat çekti. Toplantı başlamadan ÇED komisyonun masası önünde toplanan köyüler madeni de madene dair bilgilenmeyi de istemediklerini söylediler. Köylü kadınlar masaya elleriyle vurarak toplantıyı protesto ederken, halkın yoğun tepkisi üzerine komisyon ÇED toplantısının tepkiler ve halkın bilgilenmek istememesi nedeniyle yapılamadığına dair tutanak tutarak köyden ayrıldı.

EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ KÖYLÜLERE DESTEK VERDİ

ÇED toplantısına Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ve Aydın Yaşam Platformu (AYEP) üyelerinin yanı sıra bölgeye komşu Yatağandan da Muğla Yeşil Yaşam Derneği üyeleri de katılarak köylülere destek verdi.

Fotoğraf: Kazım Erol

“İKİ YIL ÖNCE BURADA DEDİKLERİM ÇIKTI”

ÇİYAP sözcüsü Ahmet Uslu, “İki yıl önce orman yangınları ile ilgili bu köyde basın açıklaması yapmıştık. Orada, ‘Bu yangından kim rant elde etmeye çalışırsa bu yangınların arkasında o vardır’demiştim. Dediğim çıktı” diye konuştu. Köylülerin de kendisine o konuşmasını hatırlatarak “Ormanımızı kimlerin yaktığı belli oldu. Yaktıkları yere geldiler” dediklerini aktaran Uslu, “özellikle köylü kadınlar çok kararlı ve sert bir duruş sergilediler. Köylüler bırakın madenin genişlemesini var olanın kapatılmasını istediklerini söylediler. Patlatılan dinamitler nedeniyle evlerimizin üzerine taşlar yağıyor. Yarın bizim köyü de kaldırıp, burasını çöl yapıp gidecekler. Zeytin ürün vermiyor, hayvanların otlayacak alan yok, tankerle su çekiyoruz, su kaynaklarımız yok oldu” diye sorunlarını dile getirdiler” diye konuştu. Uslu, toplantının protestolar nedeniyle yapılamaması üzerine şirket patronunun “önemli değil, biz alacağımızı alırız” edasıyla köyden ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.