Ana Sayfa > Dünya > Brezilya’da Yerliler Çevre Tazminatı ve Covid-19 Önlemleri İçin Otobanı Kesti

Brezilya’da Yerliler Çevre Tazminatı ve Covid-19 Önlemleri İçin Otobanı Kesti

Brezilya’da yerli halk Covid-19’la mücadele edebilmek için daha fazla destek verilmesi ve ormansızlaştırmanın durdurulması talebi ile kilit öneme sahip olan anayolu trafiğe kapattılar. Bilgilere göre Kayapo Mekronati yerlileri “çevre tazminatı” ve “Covid-19 önlemleri” gerekçesi ile otobanı keserek yolu trafiğe kapattı.

Kayapo Mekronati yerlileri 16 Ağustos Pazar sabahı Amazon ormanlarına giden BR-163 otobanını geleneksel tüylü başlıklarını takmış, yerel giysilerini giymiş ve vücutlarını boyamış olarak yol kesme eyleminde bulundu. en.mercopress‘in haberine göre; Kayapo Mekronati yerlilerinin yolu trafiğe kapatma eylemi 22 Ağustos tarihi itibarıyla hala sürdürülmekteydi.

TALEPLERİ ÇEVRE TAZMİNATI ve COVİD-19 ÖNLEMLERİ

Bu otoban Brezilya’nın tarımsal üretiminin kalbinde bulunduğundan çiftçiler için kilit bir öneme sahip. Brezilya’da 1964-85 yılları arasında hüküm süren askeri diktatörlük döneminde Amazon bölgesinin kalkınması için inşa edilen otobanın çevreye verdiği zarardan dolayı Yerliler tazminat talep etmekteler.

Kayapo Mekronati yerlileri

Diğer talepleri de yerli toplulukları çok daha fazla etkileyen Covid-19’la mücadele için daha fazla hükümet desteği. Dünyanın en büyük yağmur ormanları Amazonlar‘da “ormansızlaşma” devam ederken, yerli halkın yaşamının yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle büyük risk altında olduğu belirtilmişti. Brezilya Yerli Halkları Birliği “yerlilerden 21.000 kişinin enfekte olduğunu, 618 kişinin ise hayatını kaybettiğini” söylüyor.

“SOYKIRIM OLMASINDAN ENDİŞELENİYORUZ!”

Amazonas eyaletinin başkenti 2 milyon nüfuslu Manaus şehrinin belediye başkanı Arthur Virgilio Neto, sosyal medyada paylaştığı videoda “soykırım olmasından korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle yerliler arasında ölüm oranının yükseldiğini belirterek, Brezilya hükümetinin yerli kabileleri korumak için gerekli önlem almazsa bir soykırıma yol açabileceği uyarısında bulunmuştu. Neto, açıklamasında Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘nun zor durumdaki yerlileri umursamadığını ve salgın nedeniyle büyük bir tehdit altında olan bu halkı korumak için hiçbir şey yapmadığını belirtti.

Brezilya‘nın en büyük eyaleti olan Amazonas‘ın başkenti Manaus‘ta yaşayan yerli topluluk, tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınına karşı maske ve eldiven kullanarak etnik hayatlarını sürdürmeye devam ediyor. Sağlık hizmetlerinin kısıtlı olduğu bölgede yerli halkın salgınla mücadele imkanları da son derece sınırlı.

Brezilyalı makamlar, Amazon ormanlarında izole ve ilkel hayat süren Yanomami adlı kabilede ilk vakaya rastlandığını duyurmuştu. Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta, hastalıklara karşı savunmasız olabilen toplumun salgınla tanışmasının “endişe verici” olduğunu ifade etti.

Brezilya, 300 farklı etnik kökenden 800 bin yerlinin anayurdu. Yanomami kabilesinin nüfusunun ise 27 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Yeni ortaya çıkan hastalıklar, zamanla sürü bağışıklığı kazanan diğer toplumlara göre, dış dünyaya kapalı yaşayan yerliler için daha fazla risk oluşturuyor.

Brezilya’da Covid-19 geneldeki vaka sayısı 163 bini geçerken, 11 binden fazla da can kaybı olduğu belirtiliyor.

Dünya Haberleri