Ana Sayfa > Bildiriler > Çevrecilerden büyük tepki: Yangın söndürme uçaklarını satamazsınız!

Çevrecilerden büyük tepki: Yangın söndürme uçaklarını satamazsınız!

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok kurum ihalelerini iptal ederken kayyımın yönetimindeki Türk Hava Kurumu 11 uçağının ardından aralarında meskenlerin de bulunduğu 7 taşınmazını daha satışa çıkardı. THK’nın 11 uçağının ardından 7 taşınmazını daha satışa çıkarması özellikle çevrecilerin büyük tepkisini çekerken “Yangın söndürme uçaklarını satamazsınız!” uyarısında bulunuldu.

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok kurum ihalelerini iptal ederken kayyımın yönetimindeki Türk Hava Kurumu 11 uçağının ardından aralarında meskenlerin de bulunduğu 7 taşınmazını daha satışa çıkardı. Gelişmeler çevrecilerin büyük tepkisini çekerken “Yangın söndürme uçaklarını satamazsınız!” uyarısında bulunuldu. Gelişmeler ile ilgili “Yangın Söndürme Uçaklarını Satılamaz!” şeklinde bir çağrı metni yayınlayan çevre örgütleri, ayrıca ortak bir çağrı metni ile kampanya da başlatacaklar. Aralarında Ekoloji Birliği bileşenlerinin de yer aldığı çağrı metni ise şöyle:

“Geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarına devleti nasıl seyirci kaldığını hepimiz hatırlıyoruz. Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları izin verilmediğini de hatırlıyoruz. Geçtiğimiz Ekim ayında THK”nın başına kayyum atandı ve bu kayyımın ilk yaptığı iş THK’nın yangın söndürme uçaklarını satmak oldu. 2 Nisan tarihinde bu ihalenin ilanı çıktı. Korona salgını yaşanan bu günlerde insanlar can derdinde iken ve de iklim krizi derinleşirken yangın söndürme uçaklarının satmak gibi bir adımın atılmasını çok büyük yanlışlık olarak görüyoruz.

13 Nisan’da yapılacak ihale ile orman yangından yangın söndürme uçakların kaçırılacağını görüyor ve biz aşağıdaki imzası bulunanlar olarak itiraz ediyoruz. İhalenin iptal edilmesi ve bu utançtan hepimizi kurtarılmasını talep ediyoruz.”

Çağrıcılar: A Platformu (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu), 350 Ankara, Akdeniz İsyandadır Platformu, Antalya Nükleer Karşıtı Platform, Ayvalık Tabiat Platformu, Batı Akdeniz Çevre Platformu, Batman Doğal Yaşam Platformu, Çeşme Çevre Gönüllüleri, Doğanın Çocukları, Ekolojist Direniş, Gaziantep Çevre Platformu, Gaziantep Nükleer Karşıtı Platform, Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu, İmece Evi Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Merkezi, Karadeniz Çevre Portalı, Kemer Doğa Gönüllüleri, Kent Hareketleri Forumu, Kocaeli Çevre Savunması, Marmara Ereğlisi Çevre Gönülleri, Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Polen Ekoloji, Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), Sinop NKP, Validebağ Gönüllüleri, Van Çevre Derneği, Yenişehir Çevre Platformu–Bursa,

SATIŞ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu sözcüsü Hediye Gündüz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yangın söndürme uçaklarının çok yanlış olan satış kararına itiraz ediyoruz. Sadece biz değil; ülkemizdeki bütün ormanlar itiraz ediyor, bütün ağaçlar itiraz ediyor, bütün kuşlar itiraz ediyor, bütün yaban yaşam canlıları itiraz ediyor, bütün endemik bitkiler itiraz ediyor” dedi.

“Ülkemizde iklim değişikliğine de bağlı olarak ve de zaman zaman kasıtlı olarak son yıllarda çok fazla orman yangını yaşanmaya başlanmıştır. Geçen yaz İzmir’de, Marmaris’te ve neredeyse bütün Ege’de; Antalya Kumluca’da, daha önceki yıllarda 5 gün süren Manavgat’ta, Adrasan’da, Olimpos’ta çok büyük orman alanlarının zarar gördüğü çok büyük orman yangınları yaşanmıştır” şeklinde konuşan platform sözcüsü Gündüz, ” En son Avustralya’da aylarca yaşanan orman yangını, Sibirya’da aylarca yaşanan orman yangını, ABD’de aylarca süren orman yangınları yaşandı. İçinde binlerce canlı yandı. Bütün bunlara karşı bırakın yangın söndürme uçaklarını satmayı, yangın mevsiminin yaklaştığı şu günlerde uçakların sayısının arttırılması sağlanmalıdır. Biz çevreciler bu acı olaylardan ders alınarak, bu satışların derhal iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

Yangın söndürme uçaklarının satılmasını asla istediklerini belirten Gündüz, “Orman varlıkları devlete aittir, devlet ormanlarının yanması halinde en önce devletin birimlerinin ve devletin yangın söndürme uçaklarının müdahale etmesi gereklidir. Bu nedenle bu satış derhal geri çekilmeli ve derhal iptal edilmelidir” ifadesini kullandı.