Ana Sayfa > Bilim > Çevre ve sağlık kuruluşları 73 AB adayından ‘zehirsiz bir gelecek’ taahhüdü talep etti

Dünyanın pek çok bölgesinden 19 çevre ve sağlık örgütü, Avrupa Birliği‘ne aday ülkelere “zehirsiz bir Avrupa” taahhüdünde bulunma çağrısı yaptı.

Talep, yaklaşan AB seçimlerinin hemen öncesinde yapıldı. Buna göre, 14 ülkedeki 23 ulusal partiden 73 adayın, kimyasal kirlilik tehdidiyle mücadele sözü vermesi istendi.

Kimyasal kirlilik, AB’de hala kalıcı bir tehdit. Pestisitler de dahil olmak üzere zararlı kimyasallar yiyeceklerde, sularda, havada, toprakta, ürünlerde hatta canlı bedenlerinde giderek daha fazla bulunuyor.

Bunun sonucu da erken ölüm, hastalık, kısırlık ve bilişsel bozukluklar gibi çok sayıda sağlık sorunları olarak gösteriyor. Çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve sağlıkta eşitsizliklerle karşı karşıya olanlar da dahil olmak üzere hassas gruplar özellikle risk altında.

Çeşitli sağlık ve çevre STK’larından uzmanlardan oluşan bir koalisyon tarafından geliştirilen Toxic free Pledge , zararlı kimyasalların sağlık ve çevre üzerindeki önemli etkileriyle mücadele etmek için önümüzdeki beş yıl için temel eylemlerin ana hatlarını çiziyor. Ancak “AB Kimyasallar Stratejisi”nin hedefini tam olarak tamamlamak için hâlâ yapılması gereken çok fazla iş bulunuyor.

AB vatandaşlarının yüzde 84’ü ise bir “AB çevre mevzuatı”nın gerekli olduğuna inanıyor ve yüzde 92’si şirketlerin kirliliği temizlemenin maliyetini karşılaması gerektiğini belirtiyor.

‘Sonsuz kimyasallar aşamalı olarak kaldırılmalı’

Örgütler, adayların seçilmesi halinde aşağıdaki maddeleri savunacaklarını taahhüt etmelerini istiyor:

• AB kimyasallar kanunu REACH‘te hızlı ve koruyucu bir reform,
  • Per ve poliflorlu alkil maddelerden oluşan ‘sonsuz kimyasalların-PFAS- aşamalı olarak kaldırılması,
  • Daha güvenli kimyasallara, malzemelere ve ürünlere yönelik inovasyon,
  • Vatandaşların adalete erişimi ,
  • Çevreyi kirletenlerden hesap sorulması,
  • Kimyasalların şeffaflığı ve izlenebilirliği,
  • AB’de yasaklanan kimyasalların ihracatının durdurulması.

Seçimlere kadar adayların, sonra AP üyelerinin imzasına açık

HEAL Programı sağlık ve kimyasallar Lideri Sandra Jen, AB Parlamentosu‘nun, tedbirlerin kararlılığını ve uygulama hızını artırmak, dünyada sağlıklı insanlar için sağlıklı bir gezegen oluşturmak için yeni bir politika döngüsü oluşturmak  amacıyla Komisyon ve üye devletlerle birlikte önemli bir role sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa Çevre Bürosu (BEV) Kimyasallar Politikası Sorumlusu Noémie Jégou ise değişim zamanının geldiğini vurguluyor: “Yeni seçilen milletvekilleri, kimyasal kirlilikle kararlı bir şekilde mücadele etmek ve vatandaşları ve gelecek nesilleri daha iyi korumak için eşsiz bir fırsata sahip olacak. Kirlilik hepimizi etkiliyor ve zehirsiz bir geleceğe giden yol bu yedi temel önceliğin uygulanmasıyla başlıyor. ”

Zehirsizlik Taahhüdü seçimlere kadar adayların ve seçim sonrasında Avrupa Parlamentosu üyelerinin onayına açık kalacak.

Destekleyici örgütlerin listesi ise şöyle:

• ARNIKA (Çek Cumhuriyeti)
  • BBL – Bond Beter Leefmilieu (Belçika)
  • BUND für Umwelt und Naturschutz Deutschland (Dünyanın Dostları -Almanya)
  • CEO – Kurumsal Avrupa Gözlemevi (Belçika – AB)
  • CHEM Trust (Belçika – AB)
  • ClientEarth (Belçika – AB)
  • CRIN – Uluslararası Çocuk Hakları Ağı (İsviçre)
  • Ecocity (Yunanistan)
  • Ecologistas en acción (İspanya)
  • BEV – Avrupa Çevre Bürosu (Belçika – AB)
  • Générations Futures (Fransa)
  • HCWH – Zararsız Sağlık Hizmetleri (Belçika – AB)
  • HEAL – Sağlık ve Çevre İttifakı (Belçika – AB)
  • HEJSupport – Sağlık ve Çevre Adaleti Desteği (Almanya)
  • Hogar Sin Tóxicos (İspanya)
  • ISDE – Uluslararası Çevre Doktorları Derneği (İsviçre)
  • Tegengif (Hollanda)
  • WECF – Kadınlar Ortak Bir Gelecek İçin Çalışıyor (Hollanda)
  • SIFIR (Portekiz)

YeşilGazete

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.