Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Çevre örgütleri Madra ve Kozak için birleşti

Çevre örgütleri Madra ve Kozak için birleşti

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Bergama Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), Ayvalık Tabiat Platformu ve Gömeç Çevre Platformu Bergama’nın Kozak Yaylası’nda bulunan Çamavlu Köyü’nde bir araya geldi. Bölgede bulunan çevre örgütleri, Madra ve Kozak Yaylası’nın geleceğini konuşmak için Bergama’nın Çamavlu Köyü’nde bir araya gelerek, yöre halkı ile TÜMAD altın madeni ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptılar.

ALTINA DEĞİL, ÜSTÜNE BAK

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Çamavlu Köyü Muhtarı Mustafa Kocataş’ın da katıldığı toplantıda “TÜMAD Madra’dan defol”, “Kozak’ta Altın’a Hayır”, “Madra’da madene ve taş ocaklarına hayır” pankartları ile “Ölüler altın takar mı”, “Sütkardeşler Aşağıkırıklar ovasını kirletme”, “Altına değil, üstüne bak”, “Kozak’ta taş ocaklarına hayır” ve “Toprağına, suyuna, memleketine sahip çık” dövizleri açıldı.

MADEN SANİYEDE 57 LİTRE SU TÜKETİYOR

Toplantıda söz alan Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel; “Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD Madencilik Şirketinin ruhsat alanı 6 bin 606 hektar, işletme alanı ise 856 hektar. Türkiye’nin en büyük altın madeni. Bu madenden Balıkesir’in İvrindi, Edremit, Burhaniye İlçeleri ve İzmir’in Bergama İlçesi doğrudan etkileniyor. Maden Kozak Yaylası Çamavlu, Güneşli ve Kıranlı Köylerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta. Haziran’dan bu yana üretim yapan maden flora ve fauna üzerinde tehlike oluşturuyor. Madra’da ki yer altı su kaynaklarını hızla tükettiği için yakın zamanda bölge de kuraklığın hazırlayıcısı olacağından endişeliyiz. Çünkü maden şirketi, işlemleri için büyük miktarda suya gereksinim duyuyor. Saniyede 57 litre su tüketiyor. Bölgemizde ormanlar, zeytinlikler, dereler, yer altı su kaynakları ve çevredeki canlıların yaşamı büyük tehlike altında” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARININ ÇEVRE DAVALARINDAN ÇEKİLME LÜKSÜ YOK

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Ekoloji mücadelesinde belediyenin varlığı çok önemli. Maalesef Bergama Belediyesi çevre davalarından çekildi. Belediye başkanına eskiler ‘şehrin emin’ derlerdi. Şehrin emin kişisi yani şehir ona emanet edilmiş. O şehirdeki tüm canlılar, hava, su, toprak yani doğayı korumakta belediye başkanının görevidir. Bu yüzden başkanlar değiştiğinde bir başkanın açtığı davadan diğer başkanın çekilmesi doğru değil. Çünkü mahkeme kararlarında bilirkişiler, üniversitede ki öğretim görevlileri, bilim insanları neyin doğru olduğunu zaten söylüyor. Çünkü doğa kendini yüzlerce yılda oluşturuyor. Bir kere bu denge kaçtığı zaman yüzyıllarca yıl tekrar buraların bu hale gelmesi mümkün olmayacak. Böyle bir noktaya gelinirse insanlar buraları terk edecek. Dolayısıyla bir belediye başkanının ‘madenlerin bir zararı yok’ deme şansı yok” dedi.

TEK İSTEĞİMİZ VERİMLİ TOPRAĞIMIZI KORUMAK

Toplantıda yöre halkı taş ocaklarından da yakındı. Çamavlu Köyü Muhtarı Mustafa Kocataş ise; “TÜMAD en büyük zararı Kozak Yaylası’na verecek. Hayvancılığın da yoğun bir şekilde yapıldığı burada ülkenin en verimli meralarımız tehdit altında. Bizim tek istediğimiz bu verimli toprakları korumak” dedi.

Kaynak: Ajans Bakırçay