Ana Sayfa > Bildiriler > 5 Haziran’daki sanal mitingte çevre hareketinin gücü ekranlara sığmadı

5 Haziran’daki sanal mitingte çevre hareketinin gücü ekranlara sığmadı

5 Haziran Dünya Çevre günü kutlamalarına bu yıl Covid-19 salgını damgasını vurdu. Her yıl kitlesel katılımlarla alanlarda kutlanan 5 Haziran; yurdun dört bir yanında düzenlenen basın açıklamaları ve Ekoloji Birliği’nin düzenlediği sanal mitingle karşılandı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamalarına bu yıl Covid-19 salgını damgasını vurdu. Her yıl kitlesel katılımlarla alanlarda kutlanan 5 Haziran; bu kez de pandemi koşullarında yurdun dört bir yanında düzenlenen basın açıklamaları ve Ekoloji Birliği’nin düzenlediği sanal mitingle karşılandı.

YAŞASIN BİRLEŞİK EKOLOJİ MÜCADELEMİZ!

Ekoloji Birliği‘nin basın açıklamasında Covid-19 salgınının doğa katliamları için uygun zemin yarattığına dikkat çekilerek “Halkın sokağa çıkamamasını fırsata çeviren iktidar ve şirketler ormanlarımızı, dağlarımızı, derelerimizi, tarım arazilerimizi yok etmekten geri durmadılar” denildi. Ekoloji Birliği eş sözcülerinden Coşkun Özbucak ile Nurcan Ay’ın okudukları açıklamada, Ekoloji Birliği olarak koronavirüs salgınını fırsata çeviren iktidar ve şirketlerin doğa ve yaşam alanlarına yönelik yıkım ve tahribatlarını ve verilen mücadeleleri raporlamaya devam edildiği belirtilerek, ortaya çıkan listenin uzunluğunun tehlikeyi ortaya koyduğu vurgulandı. Açıklamada, termik santrallar, kirli sanayi kuruluşları, altın/metalik madencilik, HES’ler, JES’ler, RES’ler, çarpık kentleşme ve sanayileşme, endüstriyel tarım ve hayvancılık, katil mega projeler, duble yollar ve balık çiftliklerinin havayı, suyu, toprağı ve denizleri kirlettiği, biyoçeşitliliği yok ettiği, iklim ve gıda krizine, sağlık sorunlarına ve erken ölümlere yol açtığı bilgisine yer verildi.

Ekoloji Birliği eşsözcülerinden Süheyla Doğan ile Nezahat Akişli’nin kolaylaştırıcılığını üstlendiği sanal mitinge CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK eş başkanları Aysun Gezen Barış ve Mehmet Bozgeyik, TTB Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Saadet Partisi’ni temsilen Mahmut Arıkan, Prof. Dr. Beyza Üstün, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Kadın Savunması Ağı’ndan Çiğdem Çidamlı, Ekoloji Kollektifi’nden Fevzi Özlüer katıldı. Ekoloji Birliği bileşenleri ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinden STK’lar ve doğa mücadelesinin sürdüğü Rize, Fatsa, Muğla ve Aydın’ndan köylülerin, müzisyen Ümmüşen ile Kazdağları’ndan bağlama sanatçısı Bülent Genç ve Kazdağları Sanatçı Dayanışması’ndan Mecit Ünal’ın türkülerle destek verdiği sanal miting, “Ne Münasebet Sokak Müziği Grubu”nun Dünya Çevre Günü için seslendirdiği şarkı ile sona erdi.

SANAL MİTİNGE KATILIM GÖSTERENLERE TEŞEKKÜR

5 Haziran ile ilgili olarak düzenlenen sanal miting ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden “Pandemi koşullarıyla başa çıkmayı her şekilde öğrendik. Dünya Çevre Günü’nde sokaklarda bir arada yapamadığımız mitingimizi sanalda yaptık. Katkı koyan, dayanışma gösteren tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz” açıklamasında bulunan Ekoloji Birliği, “Yaşasın Karadeniz’den Akdeniz’e, Kazdağı’ndan Munzur’a, Murat Dağı’ndan Madra’ya, Sinop’tan Akkuyu’ya, Burdur’dan Salda’ya, Mardin’den Çeşmeye, Gülpınar’dan Aydın’a, Hasankeyf’ten Allianoi’ye, Karaburun’dan Trakya’ya, ODTÜ’ye kadar ülkenin her yanında tüm doğal ve kültürel varlıklarımızın talan ve yağma alanına dönüştürülmesine karşı verdiğimiz ekoloji mücadelemiz! Bu mücadele sırasında öldürülen tüm yaşam savunucularını bir kez daha minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekoloji Birliği‘nin sanal mitingine katılanlar listesi ise şöyle açıklandı: CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen Barış, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, FFF Güney Deniz Teke, FFF Deniz Çevikus, Kazdağları Aydem Güneş Adıgüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Şahin Tümüklü, SYKP Cavit Uğur, Saadet Partisi Mahmut Arıkan, Halkevleri Dilşat Aktaş, Halkevleri Mustafa Eberliköse, Kazdağları Sanatçı Dayanışması Mecit Ünal, Prof. Dr. Beyza Üstün, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Kadın Savunması Ağı Çiğdem Çidamlı, Ekoloji Kollektifi Fevzi Özlüer, Polen Ekoloji Cemil Aksu, 350 Org Efe Baysal, Aydın Kızılcaköylü Kadınlar, Fatsa Eren Atasoy, Arhavi doğa koruma platform (Adokop), Muğla Datça Güllü Hanım, Müzisyen Ümmüşen Ünli Ersoy, Müzisyen Bülent Genç, Dayanışma videosu yollayan Moğollar grubu solisti Taner Ongur, Kardeş Türküler, Ne Münasebet ve Ekoloji Birliği bileşeni örgüt temsilcileri.

KİRAZLI’DAKİ NÖBETTE 316. GÜN

Öte yandan Çanakkale-Kirazlı Balaban doğa nöbetçilerinin Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Proje Alanı’ndan yapacağı kitlesel basın açıklamasına yöre halkının katılımı jandarma tarafından engellendi. Heryerkazdağları‘ndan yapılan açıklamada “316 gündür Kazdağları’nda nöbette olan biz yaşam savunucuları basın açıklamamızı proje alanı kapısında gerçekleştirdik. Akabinde ise basın açıklamasına katılmak için gelen ve jandarma tarafından proje alanı kapısına geçmeleri engellenen dostlarımızla buluştuk ve ikinci kez basın açıklaması yaptık” denildi. Heryerkazdağları açıklamada şunları kaydetti:

“Kazdağları’nda 316 gündür nöbet tutarak, talancı şirket Alamos Gold ve Doğu Biga madenciliğin ormanlarımızı katletmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Dağlarımız, derelerimiz, ormanlarımız şirketlerin malı değildir. Onlar bizler gibi yaşam hakkı olan milyonlarca canlının yuvası, yaşam alanlarımızdır. Karadeniz’den Akdeniz’e, Kazdağları’ndan Hasankeyf’e, Munzur’dan Kirazlıyayla’ya, Salda’dan Odtü’ye, Murat Dağı’ndan Efemçukuru’na, Kuzey ormanlarından Bergamaya tüm yaşam savunucularıyla dayanışma içinde doğamızı ne olursa olsun savunacağız!”

Ekoloji Birliği bileşenlerinin 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajları