Ana Sayfa > Bildiriler > Çevre felaketini protesto için Ayvalık’ta buluşan ekoloji örgütlerinden madene karşı tepki: Derhal kapatılmalıdır!

Ayvalık’ın Karaayıt köyünde halk ve ekoloji örgütleri, atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin derhal kapatılmasını istedi.

Ayvalık’ın Karaayıt Köyü‘nde yaşanan çevre felaketine tepkiler sürüyor. Patlayan atık havuzundaki zehirli sular, bölgenin içme suyunu karşılayan Madra Barajı’na karıştığı ileri sürülüyor. Yaşanan çevre felaketini protesto eden birçok ekoloji örgütü, Ayvalık Tabiat Platformu’nun öncülüğünde bir araya geldi. Çevre felaketinin yaşandığı Karaayıt köyünde buluşan yaşam savunucuları ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Atık depolama alanının çökmesi nedeniyle kimyasal kirliliğin Madra Barajına aktığı Bilfer demir madeninin derhal kapatılmasını istedi.

EKOLOJİ ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK SES: MADEN DERHAL KAPATILSIN!

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, konuşmasında kısa süre içinde art arda yaşanan Karaayıt ve Şebinkarahisar çevre felaketlerinin anlamına değindi.

Ekoloji örgütlerinin yaptığı ortak açıklamada; felaketin boyutlarının incelenmesi, Madra Barajı, dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılması, felaketin tekrarını önleyecek gerekli önlemlerin acilen alınması, madenin atık alanının rehabilite edilmesi, bu duruma yol açan sorumluların tespit edilerek yargılanması, Bilfer madenciliğin “Ayazmant demir madeni projesi” ruhsatının iptal edilmesi ve kapatılması çağrısını yer aldı.

Ayvalık’ta yaşananların çevre felaketi boyutunu ortaya koyan çevre örgütleri ve bazı STK’kar, zehirli atıkların Ayvalık, Altınova, Bergama ve Dikili’deki tarım suyunu karşılayan Madra Barajı’na karıştığını vurgulayarak, zehirli atıkların besin zincirine de karışacağı dolayısıyla yaşanan çevre felaketinin kitlesel ölüm ve ekokırım suçu da oluşturacağını ileri sürerek, şirketin ruhsatlarının iptal edilerek kapatılması çağrısında bulundular.

Gerçekleştirilen eyleme Ayvalık Tabiat Platformu,  Burhaniye Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ekoloji Birliği, Kazdağı Ekoloji Platformu, Ayvalık Demokrasi Platformu, Bergama Çevre Platformu, Artur Çevre Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Havran Çevre Platformu, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Dikili Çevre ve Kültür Platformu, Burhaniye Çevre Platformu ile Ayvalık Belediyesi, ve köy halkı destek verdi.

SERMAYEYİ DEĞİL DOĞAYI KORU!

Çevre felaketine protestoların dile getirildiği buluşmada Ayvalık Tabiat Platformu’nun basın açıklaması okundu. Açıklamada, Bilfer’in demir madeni projesinde bir yıl içinde iki felaket gerçekleştiği belirtilerek, madenin kapatılması ve ruhsatının iptal edilmesi istenildi. Ayvalık Belediye Başkan vekili ve Karaayıt Muhtarının konuşmalarının ardından Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, kısa süre içinde art arda yaşanan Karaayıt ve Şebinkarahisar çevre felaketlerinin madenlerdeki denetimsiziliği iyice ortaya çıkardığına dikkatleri çekerek, yaşam alanlarına ve su kaynaklarına bu denli yakın alanlardaki madenlerin ne kadar büyük tehlike yarattığını söyledi.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası temsilcisi de yaptığı konuşmada Soma Maden Faciasında yaşananları anımsattı ve madencilerin neden oldukları facialara rağmen cezalandırılmadıklarını anlattı. Bergama Çevre Platformu Temsilcisi ve EGEÇEP yürütme kurulu üyesi Erol Engel de Bergama Altın madeni projesinden bu yana bölgede verilen mücadelelere dikkatleri çekti ve ülkemizde madenciliğin geldiği noktayı anlattı.

“Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma”, “Bir yılda İki Felaket, Bilfer Elini Karaayıttan Çek” sloganlarının atıldığı protesto etkinliğinde yapılan açıklamalarda; maden atıklarının karıştığı derenin bölgenin sulama suyunu sağlayan Madra Barajı’nı beslediğini dile getiren ekoloji örgütleri tarafından “Ayazmant Demir Madeni Projesi, bölgemiz için uzun süredir kanayan bir yaradır” denildi. Madra Barajına, barajı besleyen derelere ve köye bu kadar yakın olan projenin ne kadar ciddi bir risk teşkil ettiğinin son kazadan sonra iyice açığa çıktığını belirten ekoloji örgütleri şu görüşleri dile getirdi:

“Ayazmant Demir Madeni Projesinin ruhsatı iptal edilmeli ve acilen kapatılmalı, atıkların çöktüğü dere temizlenmeli, Madra Barajı, dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalı, gerekli önlemler alınarak halkın sağlığı güvence altına alınmalıdır.”

NELER OLMUŞTU?

12 Aralık’ta Ayvalık-Karaayıt köyüne 300 metre mesafedeki Bilfer Madencilik A. Ş. tarafından işletilen demir cevheri zenginleştirme tesisinin atık sahasında bir maden felaketi yaşandı.

Yağışlarla ağırlaşan maden atıkları çökerek çevreye ve su kaynaklarına aktı. Vahşi madencilik anlayışıyla biriktirilen tonlarca atığın içerisinde bulunan ağır metaller derelere ve bu derelerin döküldüğü Madra Barajı’na ulaştı.

Bu yılın başında yine aynı madende atık depolama alanı çökmüş ve zehirli atıklar Madra Barajı’na bağlanan dereye dolmuş, şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak önlem aldığını iddia etmişti. Gerekli olan denetimler ve cezai yaptırımlar uygulanmadığı, yaşanan ikinci felaketle ortaya çıktı.