Ana Sayfa > Haberler > Çevre davalarından çekilen Bergama Belediyesi’ne siyah çelenkli protesto!

Çevre davalarından çekilen Bergama Belediyesi’ne siyah çelenkli protesto!

AKP’li Bergama Belediyesi’nin kayyım ile yönetilen Koza Altın İşletmelerine karşı açmış olduğu çevre davalarından çekilmesi ve ayrıca belediye çalışanı 3 kişinin işlerine gerekçe gösterilmeden son verilmesi çevreciler ve bir kısım vatandaş tarafından protesto edildi.

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu 4 çevre davasından çekilmesiyle ilgili kendisine yönelik tepkiler için yaptığı açıklamada ; “Çevreye zararı yok, Bergama’ya değer katıyor” ifadesini kullanmıştı. Koştu’nun bu sözlerine Kozaklı vatandaşlar ve çevreciler anında tepki gösterdiler. Bergama Demokrasi Platformu ve bileşenleri konuyla ilgili Bergama Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi.  Basın açıklamasında “Kozak’ta altın’a hayır”, “İşten atmalar sosyal cinayettir” yazılı pankart ile “Toprağımız altından daha değerlidir”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” ve “Gönül belediyeciliği = sürgün, mobbing, işten atılma” dövizleri açıldı. Belediyenin önüne üzerinde “Kozak Yaylası” yazılı siyah çelenk bırakıldı.

Kayyumun belediye başkanı

Bergama Demokrasi Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında; “Belediye başkanı seçildiği yerde halkının yaşam kalitesini yükseltmek, doğasını ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını korumakla yükümlüdür. Mahkemeye sunulan raporda, maden faaliyetinin geriye dönülemez ve telafisi olmayan tahribatlara neden olacağı ortaya konulduğu halde, ne yazık ki mevcut belediye başkanı halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmamış, kayyım yönetiminin çıkarları ve birilerinin zenginleşmesi uğruna talanın önünü açacak bir karara imza atmıştır. Kısacası belediye başkanı bu kararla halkın değil, kayyumun belediye başkanı olmuştur” denildi.

Bergama Demokrasi Platformu tarafından yapılan basın açıklamasına ayrıca Bergama Çevre Platformu ve Eğitim-Sen üyelerinin yanı sıra CHP İl Başkan Yardımcısı Mert Can Malkoç, CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, CHP Meclis Üyeleri ile Veli-Der Bergama Şube temsilciliği, Tüm Bel-Sen Bergama temsilciliği, SES temsilciliği, DİSK Genel-İş Şubesi İş Yeri Temsilciliği ve vatandaşlar katıldı.

Eski başkan Gönenç; “Koştu, oy veren vermeyen herkese ihanet etmiştir”

31 Mart öncesinde Mehmet Gönenç’in başkanlık koltuğunda oturduğu dönemde ise Bergama Belediyesi davada müdahil taraflar arasında yer alıyordu. Altın madenini kurmayı amaçlayan şirket kayyuma devredilmişti, fakat ilçenin doğası ve suyunun kirleneceğini öne süren eski Başkan Gönenç’in önderliğinde belediye ayrıca diğer 3 davada da taraf olmuştu. Önceki dönemin CHP’li başkanı Gönenç, yeni başkan Koştu’nun tüm çevre davalarından çekilmesi tavrını “Koştu, halkın değil kayyumun başkanı” sözleri ile eleştiriyor.

Bergama Belediyesi’nin davalardan çekilmesine tepki gösteren önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç; “Belediye başkanı seçildiği yerde halkının yaşam kalitesini yükseltmek, suyunu, yeşilini, doğasını ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını korumakla yükümlüdür. Başkanın bu davadan çekilmesini gerektirecek hiçbir objektif ve bilimsel veri yok. Davanın bilirkişi heyeti oybirliği ile önemli bir rapora imza attı. Mahkemeye sunulan raporda, maden faaliyetinin geriye dönülemez ve telafisi olmayan tahribatlara neden olacağı ortaya konuldu. Üstelik bilirkişi heyetinin maden mühendisi üyesi de aynı görüşte. Ne yazık ki mevcut belediye başkanı halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmamış, tam tersine kayyım yönetiminin çıkarları ve bireysel zenginlik uğruna buradaki talanın önünü açacak bir karara imza atmıştır. Bu saatten sonra Hakan Koştu halkın belediye başkanı değil kayyumun belediye başkanıdır. Oy veren, vermeyen herkese ihanet etmiştir. Umarım bu kararını tekrar gözden geçirir” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Ajans Bakırçay