Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Çevre Bakanı Kurum’a “çevre felaketi” hakkında anlamlı şikayet mektubu

Çevre Bakanı Kurum’a “çevre felaketi” hakkında anlamlı şikayet mektubu

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa ili Akhisar ve Gördes ilçeleri sınırları içinden geçen Başlamış Deresi’nin kırmızı renkte akması ile 28 Şubat tarihinden beri kamuoyunun gündeminde yer alan çevre felaketinin önlenmesi ve gereğinin yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a bir mektup gönderdi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa ili Akhisar ve Gördes ilçeleri sınırları içinden geçen Başlamış Deresi’nin kırmızı renkte akması 28 Şubat tarihinden beri kamuoyunun gündeminde yer alan ve 10 gün sonra da bu dere ile birleşen Hanpaşa Deresi‘nde de görülen çevre felaketinin önlenmesi için gereğinin yapılması talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a bir mektup gönderdi.

DERENİN KIRMIZI AKMASI FELAKETİN GÖSTERGESİ

Manisa Akhisar ve Gördes ilçemiz sınırları içerisinden geçen Başlamış Deresi 28 Şubat tarihinde kırmızı renkte akması sosyal medyanın ve ulusal basının gündemine oturmuştu. 10 gün sonra da bu dere ile birleşen Hanpaşa Deresi‘nde de aynı durum görüldü. Çünkü bu derenin beş yüz metre yakınında büyük bir nikel madeni faaliyet gösteriyordu. Bu durum ise tek muhtemel kirleticinin Gördes‘teki söz konusu bölgeye çok yakın yerde faaliyet gösteren nikel madeninin atık sularının derelere karıştığı gerçeğini ortaya koyuyor. İşletmenin atık havuzundaki suyun rengi ile kırmızı akan derenin rengi aynı. 

Gördes ilçesi ve Başlamış Deresi ve Hanpaşa Deresi’nin yer aldığı bölgenin İzmir ve Manisa’nın içme suyu havzası olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalmamak için söz konusu nikel madeni işletmesinde, çevresindeki akarsularda ve yer altı kaynaklarında detaylı bir inceleme yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiği”ni belirtti.

MİLYONLARCA İNSANIN İÇME VE KULLANMA SUYUNU ETKİLİYOR

Başlamış Çayı, üzerinde Manisa kentine içme-kullanma suyu sağlanmak üzere inşaatı devam eden Gürdük Barajı yapımı planlanan Başlamış Barajı halk ve çevre sağlığı açısından büyük öneme sahip bir yerüstü su kaynakları ve İzmir ile Manisa’nın içme suyu havzası olarak değerlendiriliyor. İzmir ile Manisa kentlerinde yaşayan milyonlarca insanın içme-kullanma suyunu doğrudan etkileme potansiyeline sahip olması dolayısıyla bu durumda asla gözardı edilmemesi gereken bir hassasiyet oluşuyor.

Bakırlıoğlu mektubunda; “Manisa ili Gördes İlçesi Tavşanalanı mevkiinde faaliyet gösteren nikel ve kobalt maden işletmesi ile ilgili şikayetler artarak devam etmektedir. Son olarak işletmeye ait atık havuzunun yakınından geçen derenin ve birleştiği Başlamış çayının günlerce kırmızı renkte aktığı, bunun nedeninin işletmeye ait sülfürik asitli atık havuzundan su bırakıldığı, taştığı veya sızıntı olduğu iddia edilmektedir.

Bu bölge her şeyden önce İzmir ve Manisa’nın içme suyu havzasıdır. İki büyük şehrin içme suyu ihtiyacının bir kısmı buradan karşılanmaktadır. Bu amaçla yeni barajların yapımı da planlanmıştır. Muhtarlarımızdan ve vatandaşlarımızdan gelen şikayetlere istinaden uzman kişilerden yardım isteyerek bölgede incelemelerde bulunduk ve günler geçmesine rağmen dere kenarında hala duran kırımızı renkli su birikintilerini gördük. Akhisar Belediyesi ekiplerince alınan numuneleri akredite bir laboratuvarda analiz ettirilmiş ve analiz sonuçları Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde değerlendirilmiştir” ifadeleri ile konuyu belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından değerlendirilen analiz sonuçlarında ise; kodmiyum normal değerden 657 kat fazla çıkmıştır. Kobalt 389 kat, bakır 310 kat, civa 71 kat, nikel 30 kat fazla değerlerde çıkmış, bu sonuçla ilgili olarak “Yerüstü Su Kaynakları için Belirli Kirleticiler ve Çevresel Kalite Standartları”na göre yapılan değerlendirmede bölgedeki dere ve akarsularda yoğun bir ağır metal kirliliğine işaret edilmişti.

Başlamış Deresi’nden 10 gün sonra bu dere ile birleşen Hanpaşa Deresi’nin de suyu kırmızı akmaya başlamıştı

KONUNUN ÜZERİ KAPATILMAK İSTENİYOR!

“Söz konusu nikel madeni işletmesi atık depolama havuzundan sızıntı olduğu, taşma olduğu ya da atık su bırakıldığına ilişkin kuşkularımız artmıştır” denilen mektupta, ayrıca eldeki bilgi ve belgeler ile analiz sonuçlarının Manisa Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğüne gönderilerek ve gerekli tedbirlerin alınması istenmesine karşın, ilgili yerlerden gereken ve beklenen önlemlerin alınması ve gereğinin yapılması konusunda hiç bir adım atılmadığı gibi, makamların sorumluluğuna yakışmayacak bir tutum ve karşılık görüldüğüne ilişkin şikayet ve eleştiriler de yer alıyor.

“Tüm Türkiye’nin gördüğü ve bilimsel verilerle belgelenen bir durumu ilgili makamların görmemesinin nedeninin, yaşanan çevre felaketinin üzerinin kapatılmak istenmesi şeklinde değerlendirildiğini” belirten Bakırlıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a gönderdiği mektupta şöyle diyor:

“Manisa İl Müdürlüğünüzün gönderdiği yazıda atık depolama tesisinden defaatle numuneler alındığı, analiz sonuçlarının ilgili kurumlara gönderildiği, analiz sonuçlarına yansıyan parametrelerin değerlendirilmesi için akademik rapor talep edildiği belirtilmesine rağmen bu raporun henüz hazırlanamadığı belirtilmiştir. Bölgedeki toprak ve su kaynaklarında bu değerlerin zaten fazla olduğu bu nedenle bölgeye nikel madeni tesisi kurulduğu derelerdeki kırmızı renginde bölgedeki toprak yapısından kaynaklandığı belirtilmesine rağmen bu olayın ilk defa yaşanması nedeniyle bizleri tatmin etmemiştir.

Ayrıca tüm bilgi ve belge ve resimlerle birlikte analiz sonuçlarını kendilerine göndermemize rağmen fotoğraf, video ve somut delil istemişlerdir. Bu konu daha önce de defalarca tarafımdan gündeme getirilmiş, gerekli numunelerin alındığı belirtilmiş, fakat sonuçlarına ilişkin herhangi bir bilgi verilmemiştir.

Bu durum akarsulara, yer altı su kaynaklarına sülfürik asit başta olmak üzere ağır metaller ve kimyasalların karıştığı kuşkularına neden olmaktadır.”

Gördes nikel maden işletmesinin atık havuzu ve bulunduğu alanın uydudan görünümü
Barajlar ile nikel maden işletmesi alanının bulunduğu bölgenin uydudan görünümü
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top