Ana Sayfa > Haberler > Çeşme Germiyan’da kurulacak RES için başlayan çevre katliamına karşı mücadele büyüyor

Güral Porselen RES inşaatı, Germiyan Kislecik mevkisinde çevre katliamı yapıyor. Katliama karşı bugün (27 Ağustos 2020 Perşembe) saat 17.00’de çevreciler ve STKlar tarafından toplantı yapılacak.

İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan mahallesi yakınlara yapılmak istenen rüzgar enerjisi santralleri hem çevreye hem de tarihe zarar veriyor. Mahkeme tarafından “ÇED geçerli değildir” kararı iptal edilen Güral Porselen RES inşaatı, mahkemenin vermiş olduğu “iptal” kararı nedeniyle proje hakkındaki uygulama yasağına rağmen Germiyan Kislecik mevkisinde arkeolojik ve orman alanlarında çevre katliamı yapıyor.

Germiyan mahallesi Kislecik mevkiinde, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmişti. Güral Porselen firması yasağa rağmen RES tesisi kurmak için inşaat çalışmalarına başladı. Germiyan-Çeşme Çevrecileri ise bu duruma büyük tepki göstererek hem hukuka hem da doğaya sahip çıkmak amacıyla mücadele başlatmaya kararlılar, doğa katliamına karşı tüm çevrecileri ve yurtseverleri dayanışmaya çağırıyorlar.

“TAHRİBATA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

Çeşme Germiyan muhtarı Işık Kaya da Germiyan merkezinde katliamı durdurma yolunu tartışacakları basın toplantısına bugün için katılım çağrısı yaptı.

Güral Porselen firmasının Çeşme-Germiyan‘da mahkemenin vermiş olduğu “iptal” kararı nedeniyle proje hakkındaki uygulama yasağına rağmen RES tesisi kurmak için ormanı, antik Roma eserlerinin bulunduğu Kislecik mevkiini katletmeye devam ettiğini belirten Çeşme Germiyan muhtarı Kaya, açıklamasına şöyle devam etti:

“16.08.2020 tarihinde inşaat yasağı nedeniyle durdurulan katliam, birkaç gün sonra tekrar başladı. Belediye yetkilileri, çalışma için gerekli izin belgelerinin bulunduğunu söylüyor. Avukatlar da bu belgelerin geçersiz olduğunu, yasalara aykırı olarak çalışmaların yapıldığını söylüyor. Sonuç olarak katliam devam ediyor. Biz Çeşme Germiyanlılar ve çevre dostları bu katliama ve tahribata seyirci kalmayacağız.”

Bugün (27 Ağustos 2020 Perşembe) saat 17.00’de Germiyan merkezde toplantı yapacaklarını duyuran Kaya, “Katliamı durdurmanın yollarını tartışacağız. Bu nedenle Bütün Germiyanlıların ve çevre dostlarının bu toplantıya katılmasını bekliyoruz” dedi.

RES ÇALIŞMALARI MAHKEMENİN “İPTAL” KARARI İLE DURDURULMUŞTU

Çeşme’nin Germiyan mahallesi’nde kurulmak istenen RES için Güral Porselen, izinsiz iş makineleri ile bölgede daha önce de çalışma başlatmak istemiş, çevrecilerin bölgeye giderek tepki göstermesi üzerine çalışmalar Çeşme Belediyesi tarafından durdurulmuştu.

Ildır ve Germiyan bölgelerinde başlatılan orman yolu açılma çalışmaları üzerine alanda bulunan antik dönem Roma eserlerinin de tahrip edildiği bildirildi. Bunun üzerine yurttaşlar 16 Ağustos günü olay yerine giderek çalışmalara engel oldu. Çeşme Belediye Başkanlığı’na ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne resmî yazı yazan yurttaşlar işlemlerin durdurulmasını istedi.

Başvuruda, “İzmir İli, Çeşme İlçesi, Germiyan Mahallesi Kislecik Mevkiinde, Güral Porselen A.Ş. tarafından kurulmak istenen RES için önceki yıllarda alınan ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin 2016/969 E sayılı dosyaca “iptal” kararı verilmiştir. ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı iptal edilmiş bu RES için, 16 Ağustos 2020 günü sahaya iş makineleri ile girilmiş ve yol açılmıştır, tesviye gibi inşaat faaliyetleri başlamıştır. Aşağıda imzası ve kimlik bilgileri olan bizler; Çevre Kanunu’nun 10. maddesi gereği ÇED Belgesi olmayan hiçbir proje için izin, ruhsat veya onay verilmesinin kesinkes yasaklandığı gözetilerek sahada inşaat niteliğindeki tüm faaliyetlerin durdurulmasını, yasaklanmasını talep ederiz” denildi.

Çevreci yurttaşların şikâyeti üzerine, 16 Ağustos tarihinde jandarma ve Çeşme Belediyesi zabıta ekipleri de acil olarak bölgeye gelerek tutanak tutmasıyla iş makinelerini çalışmaları durdurulmuştu.