Ana Sayfa > Bildiriler > Çambükü Köyü’ne Destek Çığ Gibi Büyüyor: Ekoloji Birliği’nden destek ziyareti ve basın açıklaması

15 Aralık günü 60’ın üzerinde bileşeni ile birlikte ekoloji mücadelesini ortaklaştırma mücadelesi veren Ekoloji Birliği’nin ziyaret ettiği Çambükü köyü anlamlı bir buluşmaya daha sahne oldu. Amasya Çevre Platformu‘nun da desteği ile yöre halkı ile birlikte iş makinelerinin girdiği meralara giden Ekoloji Birliği, burada köy halkı ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çambükü köylülerinin çığlığına kulak vererek Ekoloji Birliği (EB), İklim Adaleti Koalisyonu (İAK) gibi pek çok bileşenli ekoloji örgütleri ile, Doğa İçin Sanat Derneği (DİSDER) ve Karıncalar Ekoloji Ağı’ndan (KA) aktivistlerin katılımıyla oluşturulan “Çambükü İçin Yollardayız” ortak çalışma grubunda alınan karar doğrultusunda doğa ve yaşam savunucuları Çambükü halkıyla dayanışma için buluştu.

Son dönemlerde ekoloji örgütleri ve ağlari arasinda gelişen ortaklaşma ve dayanışma gerek ekoloji örgütleri ve gerek bağımsız mücadele veren doğa ve yaşam savunucuları yerel direniş alanlarında verilen mücadelelere destek vermek için ortak değerleri temelinde bir araya gelerek direniş alanlarında buluşmak üzere ülkenin pek çok köşesinden yollara düşüyor. Bunun örnekleri İkizdere’de, Akbelen’de, Dersim’de, İliç’te görüldü. Birleşik ekoloji hareketi bu kez de Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köylülerinin çığlığına ses olmak ve köylülerin günlerdir sürmekte olan direnişine destek olmak için Çambükü köyündeydi.

Yapılan basın açıklamasında; Çambükü Köyü’nde, bakanlık onayıyla kurulacak olan Taşova Organize Sanayi Bölgesi’nin önce Çambükü’ne komşu olan Dörtyol Köyü’ndeki tarım yapılmayan hazine arazilerine kurulacağının belirtildiği, ancak ne olduysa 2021 yılının başında OSB’nin yerinin Çambükü Köyü’ne kaydırıldığı belirtildi.

Açıklamayı okuyan Serpil Dönmez, muhtarlık ve köylüler olarak belirlenen yerin Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ye terk edilmesi durumunda köylerinde tarım ve hayvancılığın öleceğini vurguladı.

18 Ekim tarihinde de tekrardan köylerine geldiklerini söyleyen Dönmez, “Üç gün boyunca bizi ezdiler, sürüklediler, dövdüler, kanımızı akıttılar ve hor gördüler. Mısırımızı, yoncamızı, bamyamızı, meralarımızı, tarlalarımızı kazıdılar, meyve ve ceviz ağaçlarımızın içinde olduğu binlerce ağacımızı söktüler ve kaçamayan yaban hayvanlarını öldürdüler. İfadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı 142 haneli Çambükü Köyü’ne OSB yapılmasına karar verildi. Kaymakamlık Nisan ayında köy muhtarı İlyas Celep’e tebligat yaparak köy tüzel kişiliğine ait olan arazinin devredilmesini istedi. Muhtar Celep ise, köylülerin tarım arazileri ile hayvanlarını otlattıkları meralarının OSB alanına dahil edilmesine karşı çıkarak araziyi devretmedi.

Köylüler de OSB’nin başka bir yere yapılmasını isteyerek projeye karşı çıktı. Bunun üzerine muhtar Celep ve 4 azası valilik tarafından görevden alındı. Ancak köylülerin OSB’ye karşı eylemleri devam etti.

Son olarak kesilen ceviz ağaçlarının yerine fidan dikerek OSB’yi protesto eden kadınlarla jandarma müdahale etti. Köylüler darbedilerek gözaltına alınmıştı.

İlgili haber için tıklayınız: OSB’ye Tepki Gösteren Köylüler Asfalt Sürüp Buğday Attılar