Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Çaldağı’ndaki madene karşı topyekun mücadele

Çaldağı’ndaki madene karşı topyekun mücadele

Turgutlu’ya gelerek TURÇEP standını ziyaret eden CHP’li vekillerden Çaldağı’ndaki madene karşı topyekun mücadele desteği geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Meclis Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte CHP’li milletvekillerinden oluşan kalabalık heyet 5 Eylül Perşembe günü Turgutlu’ya gelerek TURÇEP Çevre Standını ziyaret etti. Çaldağı’ndaki nikel maden işletmesinin kapatılması için ilçede başlatılan imza kampanyasına imza atarak destek veren CHP’li milletvekilleri, bu vahşi madencilik projesine karşı Turgutlu halkıyla birlikte topyekun mücadele mesajı da verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Meclis Grup Başkanvekili Özgür Özel ile birlikte, İzmir milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Muğla milletvekilleri Suat Özcan, Süleyman Girgin, Burak Erbay, Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız ve Manisa milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile Bekir Başevirgen’den oluşan kalabalık milletvekili heyeti önce Belediye Başkanı Çetin Akın’ı makamında ziyaret ettiler. Daha sonra da Belediye Başkanı Çetin Akın ve CHP İlçe Başkanı Orhan Eratıcı ile birlikte TURÇEP standına gelen CHP’li milletvekili heyeti, Çaldağındaki madenin kapatılması için sürdürülen imza kampanyasına imza vererek destek oldular.

Bilim, bu projeye madencilik gözüyle bakmıyor

Bu arada TURÇEP yetkilileri de CHPli milletvekillerine Çaldağı’ndaki nikel madencilik projesi hakkında bazı bilgiler verdi. TURÇEP yetkilileri, bu tip bir madenciliğe başka ülkelerde izin verilmediği, açılan davalarda elde ettikleri kazanımların bile bypass edilerek madenin önünün açılmaya çalışıldığı, bu projenin bir facia yaratacağını gösteren tüm bilimsel raporların göz ardı edildiği gibi, mahkemece atanan 9 kişilik uzman bilirkişi heyetinin bu madenin işletilmemesi yönündeki raporlarının bile dikkate alınmadığını anlatarak, bu madenin işletilmesi durumunda 18 milyon ton sülfürik asit kullanılacağı ve 2 milyon ağacın kesilmesinin söz konusu olduğu, gözardı edilen bilirkişi raporunda da projenin bir faciaya yol açabileceğinin ortaya konulduğu konularında bilgilendirmelerde bulundular.

Çaldağı’ndaki maden kapatılsın, Gediz vadisi cinayeti durdurulsun!

CHP Meclis Başkanvekili Özgür Özel, “Biz bunun bir madencilik olmadığını ve yapılmak istenen şeyin de madencilik olmadığını çok iyi biliyoruz ve herşeyin farkındayız. Bu nedenle Turgutlu halkıyla kolkola bu vahşi madenciliğe geçit vermeyeceğiz. Hak hukuk tanımayan iktidara karşı nasıl hukuka sahip çıkma mücadelesi veriyorsak, elbette bu madene karşı da dünyanın en bereketli topraklarına, ormanımıza, havamıza, suyumuza sahip çıkma mücadelesi vereceğiz” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da, böyle başka yerlerde izin verilmeyen bir madencilik projesinin neden ısrarla Türkiye’de uygulanmaya çalışıldığının farkında olduklarını söylerken, “Gediz vadisi dünyada eşi benzeri olmayan, dünyanın 7 tarım harikasından birisi. Bu maden için 18 milyon ton sülfürik asit kullanılacak. Bunun anlamı Gediz vadisinin kimyasal silahla yok edilmesidir. Gediz vadisi cinayetini durdurmak için Çaldağı’na sahip çıkacak ve topyekun mücadele vereceğiz. Bu cennet vadiyi torunlarımıza miras bırakmak boynumuzun borcudur” dedi.

CHP’li milletvekili heyeti daha sonra beraberlerindeki bazı partililerle birlikte saat 16.45’te TURÇEP standından ayrılarak, saat 18.00’de Salihli’de hukuksuz JES uygulamalarına karşı düzenlenen geniş katılımlı basın açıklamasına katılmak üzere yola çıktı.

EGEÇEP hem imza verdi, hem imza topladı

Turgutlu halkının vahşi madenciliğe karşı yürüttüğü çevre mücadelesine yıllardır hem hukuksal hem de toplumsal yönüyle destek ve katkı veren Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) da aynı gün TURÇEP standını ziyaret eden bir başka heyet oldu.

2 araçla birlikte Turgutlu’ya gelen 10 kişilik EGEÇEP heyeti, Çaldağı’ndaki madenin kapatılması için TURÇEP tarafından açılan imza kampanyasına imza vererek destek olurken, ayrıca stantta yer alarak halktan da imza topladılar.