Ana Sayfa > Haberler > Bursa’da hava kirliliği binlerce kişiyi erken öldürüyor!

Bursa’da hava kirliliği binlerce kişiyi erken öldürüyor!

Bursa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de havası en kirli şehirlerin başında geliyor. Kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmesiyle Bursa’daki hava kirliliği insan sağlığını daha fazla tehdit etmeye başladı.

Bursa‘da havanın soğuması ve kentin tamamen doğalgaza geçmemesi ile birlikte artan kömür kullanımı, insan sağlığını daha fazla tehdit eder boyuta geldi. Özellikle akşam saatlerinde kalorifer kazanlarının yanması ile bina bacalarından çıkan kömür dumanı ve pis koku, şehir merkezinde nefes almayı güçleştiriyor.

Artan hava kirliliği ile ilgili Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan PalaBursada Bugün‘e önemli açıklamalarda bulundu.

“ERKEN ÖLÜME YOL AÇIYOR”

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Hem Çevre Müdürlüğü yetkilileri hem Büyükşehir Belediyesi hem de diğer belediyeler acil olarak önlem almalıdır” dedi.

Hava kirliliğinin Bursa’da çok önemli bir sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web sayfası aracılığı ile edindiğimiz bilgiler, halen Bursa’daki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınır değerinin kimi zaman 5 katına kadar ulaştığını gösteriyor. Özellikle son 10 yıla baktığımızda hava kirliliği yalnızca kışın değil yazın bile kentin önemli bölgelerinde nefes alınamaz bir duruma geldiğimizi gösteriyor. Geçen yıl yaptığımız çalışmalarda Bursa’daki bu yüksek hava kirliliği düzeyinin yaklaşık her yıl 3 bin kişinin erken ölmesine yol açtığını ortaya koymuştuk. Hal böyleyken özellikle fosil yakıtlar başta kömür olmak üzere, daha fazla tüketilirken kent yöneticilerinin buna seyirci kalması gerçekten hepimizi üzen bir durum.”

Prof. Dr. Kayıhan Pala sözlerini şöyle tamamlıyor: Halkın sağlığını bu kadar olumsuz etkileyen binlerce kişinin ölmesine, hastalanmasına ve hastanede yatmasına yol açan, böylesine önemli bir sorun için mutlaka kenti yönetenler hem Çevre Müdürlüğü yetkilileri hem Büyükşehir Belediyesi hem de diğer belediyeler acil olarak önlem almalıdır. Özellikle kömürle ısınmanın ve endüstride kömür yakılmasının önüne geçilmesi, ivedi olarak Bursa’da yapılması gereken temel önlemler arasında yer almaktadır” dedi.