Ana Sayfa > Haberler > Bursa Nilüfer Çalı’da yurttaşların HES mücadelesi sürüyor

Bursa Nilüfer Çalı’da yurttaşların HES mücadelesi sürüyor

Bursa Nilüfer’de koronalı karantina günlerini fırsat bilip HES yapılmak istenen şirkete karşı derelerine sahip çıkan Çalı halkının direnişi sürüyor. 22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla toplanan yüzlerce köylü, HES çalışmaları yapılmak istenen bölgeye slogan atarak yürüyüş yaptı.

Bursa‘da Yenişehir’in Kirazlıyayla köyünde kapasite artışı için çalışmalara başlayan maden firmasının ardından, bir çevre katliamı da Nilüfer ilçesi Çalı köyünde gerçekleşiyor. HES için çalışmalara başlayan firma köylülerin direnişiyle karşılaşırken, emniyet güçleri de şirket yetkilisi gibi davranarak köylülerin çalışmalara engel olmasına izin vermemeye çalışıyor. Yetkililer tüm yurttaşlara evde kalınması gerektiği yönünde telkin verirken, HES inşaatı için koronalı karantina günlerini fırsat gibi gören firma ise çalışmalarını hızlandırdı.

Nilüfer’in Çalı köyünde yapılmasına başlanan hidroelektrik santraline karşı Çalılıların başlattığı mücadele sürüyor. Karantina günlerini fırsat bilen HES şirketi halk direnişiyle karşılaşmayacaklarını düşünerek çalışmaları başlatırken, dün (22 Nisan) 50ncisi kutlanan Dünya Günü‘nde toplanan yüzlerce köylü yurttaş, saat 13.00’de santral çalışmasının yapıldığı yere yürüyüş düzenledi. Kendilerine izin vermeyen güvenlik güçlerinin durdurmalarına rağmen, köylüler engeli aşarak yürüyüşe devam etti.

Borular DSİ tarafından mı döşeniyor?

Bursa Nilüfer İlçesi Çalı Göleti Sulama Hattı üzerinde Şükra Enerji şirketi tarafından yapılacağı açıklanan Çalı Hidroelektrik Santralı, binlerce yıldır akan dere ve bölgedeki doğayı katledecek bir proje olarak ortaya çıktı. Bursa Valiliği’nin web sitesinde 1,2 Megawatt gücünde ve 1,152 Megawatt elektrik üretim kapasiteli olacağı belirtilen hidroelektrik santralı için öncelikle boru hattı döşeniyor. Bursa Muhalif gazetesinin haberine göre ise; söz konusu boruların döşenmesi işlemi DSİ tarafından yapılıyor.

Şirket AKP’li Başkana mı ait?

Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalmak gereken dönemi fırsat bilen, AKP’li Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz’e ait olduğu ileri sürülen şirket, bölgeye iş makinelerini gönderip dere kenarında çalışmalara başladı. Değirmendere mevkiinde 2 bin metrekaresi kapalı 10 bin m2’lik kamu arazisinde yapılması planlanan santral, bölge halkının tepkisini çekmiş, yöre halkı HESi kesinlikle istemediğini söyleyerek, inşaat çalışmalarını durdurulması için geçtiğimiz günlerde de eyleme geçmişti.

Dün de 22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla saat 13.00’de çalışmanın yapıldığı yere yürümek için toplanan yüzlerce köylü, sloganlarla HES’i protesto etti. Polis tarafından yürüyüşün kısa süreyle durdurulmasının ardından, köylüler tepkilerini göstererek yürüyüşlerine devam etti. Çalışma yapılan alana 100 metre kala yeniden durdurulan köylüler, burada HES’i yaptırmayacaklarını ve projeden vazgeçilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu.