Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > Brezilya’da tartışmalı yasa tasarısı: Balta girmemiş Amazon ormanları madenciliğe açılıyor

Brezilya’da tartışmalı yasa tasarısı: Balta girmemiş Amazon ormanları madenciliğe açılıyor

Gezegenimizin akciğerleri olarak bilinen Amazon ormanları bir darbe daha alıyor.. Brezilya hükümeti, Amazonlar’daki büyük bir doğal koruma alanını madencilik faaliyetlerine açtı..

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, şok bir açıklamayla balta girmemiş Amazon ormanlarında madencilik, tarımsal faaliyetler ve hidrolik enerji üretimine izin veren tartışmalı yasa tasarını kamuoyuna tanıttı.

Katıldığı tören sırasında konuşan Bolsonaro, tasarıya ilişkin “Umarım bu rüya gerçeğe dönüşür. Bir yerli, tıpkı bizim gibi, bir kalbe, ruha, isteklere ve ihtiyaçlara sahip bir insandır ve en az bizim kadar Brezilyalıdır” ifadelerini kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Bir iklim değişikliği şüphecisi olan Brezilya lideri, “Çevreciler tarafından baskı göreceğiz. Eğer yapabilseydim, onları Amazon bölgesine kapatırdım, ne de olsa doğayı çok seviyorlar” şeklinde konuştu.

Başkanlıktan yapılan açıklamadaysa, daha önceki hükümetlerin bu faaliyetleri düzenleme konusundaki ihmalkârlığının yasal belirsizlik yarattığı ve yasa dışı madenciliğe teşvik ettiği belirtildi.

Hükümet, bu alanda yer alan dokuz özel koruma alanı ile yerlilere ait olan toprakların yasal olarak korunmaya devam edileceğini bildirdi. Ancak muhalefet ve çevreci gruplar ise plana tepki gösteriyor.

Bolsonaro: “Bir rüya”, Yerliler: “Soykırım tasarısı”

Aşırı sağcı Bolsonaro‘nun çarşamba günü “bir rüya” olarak nitelendirdiği tasarı, yerli liderler tarafından “soykırım tasarısı” olarak adlandırıldı.

Yerli topraklarını madencilik, tarım ve enerji faaliyetlerine açan yasa tasarısının Kongre’de onaylanması gerekiyor. Yasa, hem yerlilerin hem de üçüncü tarafların arazi kalkınması planına katılımına izin veriyor.

Ocak ayında 600 kadar Brezilyalı yerli lider Mato Grosso eyaletinde hükümetin önerisini kınamak için protesto gösterisi düzenlemişti. Ancak Bolsonaro hükümetinin projelerini destekleyen bazı yerli lider de var.

Doğal Hayatı Koruma Derneği‘nin (WWF) Brezilya’daki yöneticileri ise geçenlerde yaptığı açıklamada planın, ‘nüfus patlaması, ormanların yok olması, su kaynaklarının tahribatı, biyoçeşitliliğinin kaybı ve toprak kavgasına’ neden olacağını belirtmişti.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top