Ana Sayfa > Dünya > Dünyanın en derin gölü: Baykal

Dünyanın en derin gölü: Baykal

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan dünyanın en derin gölü Baykal, 23 milyon kilometreküplük hacmiyle gezegenin donmamış tatlı suyunun yüzde 20’sinden fazlasını barındırıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde bulunan ‘dünyanın en derin gölü’ olarak bilinen Baykal, 23 milyon kilometreküplük hacmiyle gezegenin donmamış tatlı suyunun yüzde 20’sinden fazlasını barındırıyor.

Sibirya’nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasındaki İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, “Sibirya’nın Mavi Gözü” diye de adlandırılıyor.

Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km2 olan Baykal Gölü‘nün uzunluğu 636 km, en geniş yeri ise 79,5 km.

Gölün tabanı ise deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altında bulunuyor.

Dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilen Baykal Gölü 1,5 km derinliğe sahip.

Gölün diğer bir özelliği ise; 25-30 milyon yıl olduğu tahmin edilen yaşıyla dünyanın en eski gölleri arasında olması.

Biyoçeşitlilik bakımından zengin gölün binlerce endemik hayvan türü içerdiği tahmin edilen Baykal Gölü’nde tatlısu fokları da yaşıyor.

Dünya Haberleri