Ana Sayfa > Dünya > Brezilya’da ormansızlaşma en geç iki yılda tarihi seviyelere düşebilir

Brezilya’da ormansızlaşma en geç iki yılda tarihi seviyelere düşebilir

Brezilya’nın Çevre Koruma Ajansı Başkanı Rodrigo Agostinho, ülkenin solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yönetiminde çevre koruma çalışmalarını artırması nedeniyle Brezilya’nın bir ila iki yıl içinde ormansızlaşmada tarihi düşük seviyelere ulaşabileceğini söyledi.

Reuters’dan Jake Spring’in aktardığına göre; Lula’nın 1 Ocak’ta çevreyi koruma uygulamalarını oldukça kötü bir noktaya getiren ve ormansızlaşmanın son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden olan aşırı sağcı Jair Bolsonaro‘dan başkanlığı devralmasından bu yana ormansızlaşma azaldı.

Buna göre Temmuz 2023’e kadar geçen 12 aylık sürede, Brezilya’nın Amazon bölgesindeki tahribat 9001 kilometrekareye kadar düştü. Bu, Bolsonaro’nun göreve gelmeden önceki yıldan, 2018’den, bu yana görülen en düşük seviye.

Ancak yine de bu alan, 2012’de kaydedilen 4571 kilometrekarelik seviyenin -Amazon’daki ormansızlaşma için tüm zamanların en düşük seviyesinin- neredeyse iki katı.

‘Sıfır ormansızlaşma yönünde çalışacağız’

Ülkenin birincil federal çevre çalışmaları uygulama kurumu olan Ibama‘nın başkanı Rodrigo Agostinho, 23 Kasım günü gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin ormansızlaşmayı daha da azaltmak için sıkı bir şekilde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Agostinho, “Kim bilir, bir ya da iki yıl içinde 2012’deki rakamlara ulaşabiliriz ve sıfır ormansızlaşma yönünde çalışacağız” dedi.

Lula da bu hedefe uygun olacak şekilde 2030’a kadar ormansızlaşmayı tamamen sona erdirme sözü vermişti.

Brezilyalı yetkililer Birleşmiş Milletler COP28 iklim zirvesi öncesinde yaptıkları açıklamada, Başkan’ın uluslararası itibarını Brezilya’nın çevreci kimliğini yeniden kazanmasına bağladığını ve bu ayın sonunda Dubai’de yapılacak zirveye ülkenin taahhütlerinde ilerleme kaydettiği mesajıyla katılacağını söyledi.

Agostinho, “Ormansızlaşma oranındaki bu azalma, COP28’e başımız dik bir şekilde gideceğimiz anlamına geliyor” dedi. (Yeşil Gazete)

Dünya Haberleri