Ana Sayfa > Dünya > Brezilya COP28’te Ormanları Korumak için Mega Fon Kurulmasını Önerecek

Brezilya COP28’te Ormanları Korumak için Mega Fon Kurulmasını Önerecek

Brezilya’nın üst düzey iklim müzakerecisi, Brezilya’nın bu ayın sonunda Dubai’de başlayacak COP28 iklim değişikliği zirvesinde tropikal ormanların korunması için “büyük” bir fon kurulmasını teklif edeceğini söyledi.

Ormanları ve sahip olduğu biyoçeşitliliği korumak, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir yer tutuyor. Amazon Ormanları’nın büyük bir kısmı sınırları içerisinde yer alan Brezilya da 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenecek COP28’de tropikal ormanların korunması adına devasa bütçeli bir fon kurulmasını talep edecek.

Bu potansiyel finansman mekanizması, çok taraflı çevre fonlarının çoğalmasının en son örneği olacaktır. Ülkeler geçtiğimiz yıl biyoçeşitliliğe adanmış dev bir fon ve iklim değişikliğinin yol açtığı yıkımın bedelini ödemek için bir başka fon kurulması konusunda anlaşmıştı.

Fonlar, zengin ülkelerden, mali yetersizlikleri nedeniyle iklim eylemlerini hayata geçirmekte zorlanan gelişmekte olan yoksul ülkelere para sağlıyor.

Brezilya dünyanın en büyük yağmur ormanı ülkesi konumunda ve Amazon Ormanları’nın yaklaşık %60’ı bu ülkede bulunuyor. İklim değişikliğini engellemek ve eşsiz bitki ve hayvan türlerini korumak açısından Amazon hayati önem taşıyor.

Ülkenin üst düzey iklim diplomatı Andre Correa do Lago’ya göre Brezilya, Perşembe günü diğer yedi Amazon Yağmur Ormanı ülkesinin bakanlarıyla yaptığı toplantıda tropikal orman koruma fonu fikrini sundu.

Correa do Lago, “Bu, dünya çapında 80 ülkede tropik ormanların korunmasına yardımcı olacak bir fon oluşturmayı amaçlayan kavramsal bir öneri” dedi.

Teklifin henüz kesinleşmediğini ve Brezilya’nın diğer yağmur ormanı ülkelerinden destek ve öneri beklediğini söyledi.

Fonun, zengin ülkelerin iklim finansmanı konusunda daha önce taahhüt ettiği yıllık 100 milyar dolarlık fonla rekabet edip edemeyeceği sorulduğunda Correa do Lago, fonun önerilen boyutunu söylemeyi reddetti ancak “çok büyük” olacağını söyledi.

Ormanların korunmasına yönelik uluslararası teklif, tahrip edilen alanların yeniden ağaçlandırılmasına yönelik yerel bir programla ortaklaşa yapılacak.

Brezilya aynı zamanda COP28’de Amazon’un derinliklerine doğru ilerleyen ormansızlaşmayı sonlandırmak için de çalışmalara başlatacak. planlarını da başlatacak. Projeyi ulusal kalkınma bankası BNDES yürütecek.

Sekiz Amazon ülkesi ayrıca, Brezilya ve diğer bazı ülkeler tarafından halihazırda onaylanmış bir hedef olan, ormansızlaşmanın 2030’a kadar sona erdirilmesi ve tersine çevrilmesine yönelik ortak bir taahhüt yayımlama seçeneğini de tartışıyor.

Lula’nın, emisyonların istenilen seviyede azaltılamaması nedeniyle her geçen gün tehlikeye giren sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecede sınırlandırma hedefi için baskı yapacağını da sözlerine ekledi. (İklim Haber)

Dünya Haberleri