Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Yaşam patentlenemez!

Yaşam patentlenemez!

Ekoloji Birliği, yeni tohumculuk yönetmeliğinin köylüye ve ekolojiye zarar vereceği uyarısında bulundu.

tohum

Ülkenin değişik yerlerinde ekoloji mücadelesi veren 50’nin üzerinde örgütün katılımı ile oluşan Ekoloji Birliği, yerli tohumların patentlenerek şirketlerin denetimine geçmesini sağlayan Tohumculuk Yasası ve yeni çıkan yönetmeliğe tepki gösterdi.

Ekoloji Birliği 27-28 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da yaptığı 2 Meclis toplantısında aldığı kararla yerli tohumlara sahip çıkmak için üretici örgütleri ve tarım alanındaki meslek örgütleriyle birlikte mücadele etme kararı aldı.

ÜRETİCİ KÖYLÜ DÜŞÜNÜLMÜYOR

Ekoloji Birliği yaptığı yazılı açıklamada yeni Tohumculuk Yönetmeliğinde üretici köylünün düşünülmediğini ifade ederek; “Tohumculuk Kanunu 2006 yılında yasalaştığında, geçimlik çiftçilikle uğraşan köylünün değil, endüstriyel tarım şirketlerinin, ulusal ve ulus ötesi sermayenin çıkarları doğrultusunda hazırlandığı eleştirilerimizi yöneltmiştik. Zaman bizi haklı çıkardı. Gıdalarımız çoğu tohum şirketlerinin sertifikalı hibrit tohumlarıyla üretilir hale geldi. Hibrit tohumlar, melezleme yöntemiyle bol verim ve pazar koşullarına uygun dayanıklılık kazandırılan ancak lezzet ve besin değeri düşük ürünler veren tohumlardır. Bu tohumlardan yeniden tohum alınabilir ancak bunlardan elde edilen ürün görünüş, renk ve büyüklük bakımından daha alt düzeyde olur” denildi.

TOHUM ŞİRKETLERİ İÇİN OLANAKLAR BÜYÜTÜLÜYOR

Tohumculuk Kanunu’na göre üretilen gıdaların sertifikalı olması istenirken çiftçilerin tohum takasına engel olunmadığına dikkat çeken Ekoloji Birliği, yeni yönetmeliğin yerli tohumları da tarım ve gıda şirketlerinin denetimine sokacağının altını çizdi. Kapitalizmin çıkarına Tohumculuk Kanunu hazırlayan siyasi anlayışın Türkiye siyasetine yön vermeye devam ettiği belirtilen açıklamada, “19 Ekim 2018 günü yayınlanan yönetmelikte çiftçinin tarlada ürettiği ürünün sertifikalı olmasını zorunlu hale getirdi. ‘Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik’le’, tarladaki ürün sertifikalı değilse devlet desteği verilmeyeceği hükmü getirildi. Yönetmelik değişikliği, çiftçilerin yüzyıllardır sürdürdüğü tohum takasının önüne geçmekte, çiftçiyi tohum şirketlerinin insafına terk etmektedir. Gıdamızı mono kültür tarıma, tür çeşitliliğinin azalmasına terk edecek bu uygulama ile köylünün, çiftçinin, halkın değil şirketlerin çıkarı gözetilmiştir” dedi.

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

Ekoloji Birliği’nin tüm bileşenlerinin “Yaşam Patentlenemez” sloganıyla yıllar önce GDO’lu tohumlara karşı gelindiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar dile getirildi; “mücadelemizi sertifikalı hibrit tohumları kullanmaya zorlayan yönetmelik değişikliğine karşı da sürdüreceğiz. Bizim gibi düşünen kurumlarla hukuksal ve eylemsel mücadeleler düzenleyerek bu yönetmeliğin iptaline yönelik çalışacağımızı duyururuz.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top