Ana Sayfa > Dünya > Bir “yıkım projesi” olan ‘Kanal İstanbul’a HAYIR diyoruz!

Bir “yıkım projesi” olan ‘Kanal İstanbul’a HAYIR diyoruz!

İstanbul demek “AŞK” demektir… Bir “yıkım projesi” olan ‘Kanal İstanbul’a HAYIR diyoruz!

Kanal İstanbul Projesi; ülkedeki siyasi muhalefetten başka, demokrasi mücadelesi veren pek çok STKlar yanı sıra, doğa ve yaşamı savunma mücadelesi içindeki ekoloji örgütlerinden de “ekolojik yıkım projesi” olarak büyük tepkiler alan bir proje. Kanal İstanbul projesi; rant uğruna gerçekleştirilmeye çalışılan, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve mutlaka engellenmesi gereken bir yıkım projesi!

Kanal İstanbul ÇED raporunu veren şirketin sicili: Milyonlar, ihaleler, yolsuzluklar!

İkisi bir arada: 75 milyarlık proje ve ‘şaibeli’ bir ÇED şirketi!

Kanal İstanbul ÇED raporu hazırlayan firma Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. nin adı daha önce bir çok olayda geçiyor. Ayrıca şirket sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun “Botaş Yolsuzluğu” operasyonunda da adı yer alıyor. Bu yolsuzluk davası ile tutuklanıp yargılanan Hacıömeroğlu, bir başka olayda da bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası’nı da kendi şirketine hazırlatması nedeniyle büyük tepki toplamıştı. Böylece kendi şirketi için gereken ÇED raporunu yine kendi şirketine hazırlatarak, bir de “ÇED olumlu” kararı alınması sağlanmıştı!

KANAL İSTANBUL ÇED RAPORUNA İTİRAZ DİLEKÇESİ

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılması üzerine, yurttaşlarımızın projeye ilişkin görüş ve itirazlarını 2 Ocak 2020 tarihine kadar iletebilmeleri için bir dilekçe yönergesi hazırladı. Yurttaşların itirazlarını yapabilmeleri açısından sitemizden de yararlanabilecekleri dilekçe örneğini aşağıda verdiğimiz linkle biz de paylaşıyoruz.

TMMOB‘un hazırladığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilecek itiraz dilekçesinin örneğini indirmek için tıklayınız

Bir “yıkım projesi” olan ‘Kanal İstanbul’a HAYIR diyoruz!” üzerine 15 yorum

1. Bir şiirdir İstanbul, bir masal, bir efsane ve mucizeler şehridir… Zaten yeterince kötülük ettik, kültüründen çooook uzak insanların şatafatları için kurban ediliyor. Yazık, Kıymayın…. Evliyaların, şehitlerin ahı tutar, yapmayın!

2. Her şeyi daha da kötü yapacak bu proje. Doğa katledilecek. Bina dolacak. Yeni rant kapıları oluşacak. bu kanalla İstanbul daha tehlikeli bir duruma geçecek.

3. Istanbul üzerinden ellerinizi çekin, kanal istanbul’la bir arap şehri haline getirilmeye çalışıldığı herkesin malumu, buna ülkesini seven her TÜRK vatandaşının karşı çıkması VATANDAŞLIK görevidir.

4. Kanal İstanbul projesi gerçek bilimsel veriler göz önüne alındığında tam bir felaket(ler) projesidir. Marmara Denizinin kirlenmesi, Terkoz gölünün suyunun tuzlanması, su kaynaklarının kullanılamaz hale gelişi, tarımsal alanların yok edilmesi, Karedeniz kıyılarını dahi kötü etkileyecek sonuçların ortaya çıkacağı bilim adamlarınca anlatılıyor.

Kazının 3 FAY HATTI üzerinde yapılacağı gerçeği. Depremi tetikleyebilecek olması zaten korkulu değil kabuslu rüyamız. Süveyş ve Panama ile asla karşılaştırılamaz. Bizde Kanal ile Boğaz yanyana… Ticari gemi neden para verip de kanaldan geçsin?

Batının 100 yıllık plan HARİTASI KANAL İSTANBUL SINIRI görünmekte. ABD savaş gemilerini Karadeniz’e sokmak istiyor. Karadeniz artık BARIŞ DENİZİ olmayacak… Boğazdan kısıtlı tonajda ve 21 gün için KARADENİZ’e geçebilen savaş gemileri KANAL açıldığında sınırsızca geçebilecekler. Bu proje sadece İSTANBUL’un değil TÜRKİYE’nin FELAKETİ OLACAKTIR. HAYIR DİYORUM.

5. İstanbul’a istanbullular için birşeyler yapın. yabancılar için rant peşinde koşmayin. onca genç işsiz geziyor. bunun için bi care arayin.

6. Kanal İstanbul’un, önce İstanbul, sonra Türkiye için, siyaseten, ekolojik, demografik ve ekonomik açıdan bir yıkım projesi olduğunu düşünüyor ve durdurulmasını istiyorum.

1. İstanbul bir Kültürdür, milyonlarca insana ev sahipliği yapmış hala daha yapmakta olan eşsiz güzelliğe ve insan çeşidine sahip bir bölgedir. İstanbul rant uğruna harcanabilecek kadar küçük bir bölge değildir, olamaz, olmayacak da.. İnsanların bi bam teli vardır.. Hiçbir şeye ses çıkarmasalar da, sessiz sakin kalamayacağı bir tel. İste İstanbul bizim için tam da o tel. Sakın bu halkı küçük görüp, bir hiç uğruna o projeyi yapmayı düşünmesinler bile.. Madem ki bu ülkede bi demokrasi var, seçim var, Özgür düşünce var ki her ne kadar lafta kalmış olsa da; bu ülkenin bir vatandaşı olarak biz değil Kanal İstanbul Projesini, ismini dahi duymak istemiyoruz. Ülkede talan edilmedik yer kalmadı zaten. Bırakın bari İstanbul Eski İstanbul kalsın. Çekin artık ellerinizi biraz para getirir gözüyle gördüğünüz değerlerimizden. Çekin…..