Ana Sayfa > Haberler > Bir Çevre Felaketi De Mersin’de: Deliçay Deresi’ne göz göre göre gelen facia!

Bir Çevre Felaketi De Mersin’de: Deliçay Deresi’ne göz göre göre gelen facia!

Mersin’in Toroslar İlçesi’ndeki Musalı Mahallesi sınırları içinde bulunan krom maden ocağının atık havuzu patladı. Heyelanın meydana geldiği alanda şans eseri ölen yada yaralanan olmazken, çevresel bir felaket yaşandı. Toroslar ilçesinde Krom Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi’ne ait atıklar, toplandığı havuzda yaşanan çökmeyle çevreye yayıldı. Muhtar Ferhat Turan, facianın göz göre göre geldiğini vurguladı.

Mersin‘in Toroslar ilçesindeki maden ocağına ait krom atık havuzu aşırı yağışlar nedeniyle çöktü. Muhtar Ferhat Turan, facianın göz göre göre geldiğini belirtirken, HDP Milletvekili Rıdvan Turan ise yaşanılanları “doğa katliamı” olarak nitelendirdi.

Mersin’in Toroslar İlçesi’ndeki Musalı Mahallesi sınırları içinde bulunan krom maden ocağının atık havuzu patladı. Heyelanın meydana geldiği alanda şans eseri ölen yada yaralanan olmazken, çevresel bir felaket yaşandı. Felaketin yaşandığı yerde incelemede bulunan HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, yağma düzenini sonucu felaketin yaşandığını belirterek, gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Musalı-Darısekisi Şahinpınarı mevkiindeki Deliçay üzerinde kurulu MMK (Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman İşletmeciliği A.Ş.) Madenciliğe ait krom atık arıtma ve depolama havuzu patlayarak heyelana neden oldu. Havuzda bulunan atıklar çamurla birlikte köyler arasında bulunan yolu kapatırken, işçilerin kaldığı barakalarda heyelan altında kaldı. Şans eseri yolda ve barakalarda insanların olmaması sonucu ölümler yaşanmazken, çevresel bir felaket ortaya çıktı.

Krom madeni atıklarının Deliçay’a karışması çaydaki ve etrafındaki canlıları tehdit ederken,üzerinden 5 gün geçmesine rağmen faciaya dair yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

ÇEVRE FELAKETİ GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

MMK Madencilik tarafından uzun yılladır işletilen krom madeninde yaşanan çevre felaketini yerinde inceleyen HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan ve Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, mahalle muhtarı Ferhat Turan’dan, yaşanan faciaya ilişkin bilgi aldı.

Muhtar Turan, facianın göz göre göre geldiğini belirterek, “Haftada iki ya da üç gün buradan geçiyorum. Yol işlek bir yol. Bir can kaybının olmaması büyük şans. 20 gündür havuzda bir kaçak vardı ve bu kaçaktan dolayı da bu malzeme aktı. Burada büyük bir doğa katliamı oldu ve bu da göz göre geldi” diye konuştu.

Zehirli atıkların ulaştığı Deliçay Deresi’nin, Toros Dağları’ndan Akdeniz ilçesine geçerek denize kadar ulaştığını ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız da, “Çökmeyle birlikte atıkların denize akması bölgedeki insanların sağlığını tehdit etmektedir. Buna karşın yetkilerin sessiz kalması kabul edilemez. Çevre talanın sonucu olan bu anlayışın değişmesi gerekiyor. Doğayı yağmalamayı bırakın” çağrısında bulundu.

MADENCİLİK FAALİYETİ YAĞMA SANATINA DÖNÜŞTÜ

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan ise,  yaşanılanları “doğa katliamı” olduğunun altını çizerek, yaşanan felaketi meclis gündemine taşıyacağını dile getirdi.

Yaşanan felaketin öngörülemez bir durum olmadığını vurgulayan Turan, “Yükün ağırlığına bağlı olarak çökeceğini öngörmek için alemi cihan olmaya gerek yok. Bunun çökeceği çok belli. Burada açık bir şekilde ihmal söz konusudur. Bu faciaya birileri göz göre göre imkan sağladı. Zaten Türkiye’de son yıllarda madencilik faaliyetleri bilimsel esaslara dayanan bir faaliyet olmaktan çıktı. Aynı zamanda bir yağma sanatına dönüştü. Doğa, tarım alanları, tüm hassas olan bölgeler madden olduğu düşüncesiyle talan ediliyor. İşte bu Torosların, bu harika cennet mekanı da yıllardan beri bu yağmaya açılmış durumda. Şuan yaşadığımız büyük facia da, yıllardan beri bağıra bağıra ne yazık ki geldi” diye belirtti.

Yetkililerin sessizliği sürerken, haberin yayına girdiği günde, gerekli müdahalenin yapılmadığı bilgisi verildi.

ATIKLAR DENİZE ULAŞIYOR

Zehirli atıkların ulaştığı Deliçay Deresi ise Toros Dağları’ndan Akdeniz ilçesine geçerek denize akıyor. Çökmeyle birlikte atıkların denize akması bölgedeki insanları kaygılandırıyor. Görgü tanıkları, patlama sonrası dinlendirme havuzlarındaki kromların diğer iki havuzu da patlattığı ve binlerce ton zehirli kromun Deliçay’a ulaştığı bilgisini verdi.

Kaynak: Pirha