Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Bazı Alanların Cumhurbaşkanı Kararıyla Orman Sınırları Dışına Çıkarılması Devam Ederken, Tepkiler De Yükseliyor

Bazı Alanların Cumhurbaşkanı Kararıyla Orman Sınırları Dışına Çıkarılması Devam Ederken, Tepkiler De Yükseliyor

Bazı alanların Cumhurbaşkanı imzasıyla orman sınırları dışına çıkarılması devam ediyor: Kastamonu ve Manisa’dan sonra, dün de Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Ankara ve Mersin’deki bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Dünkü karara sosyal medya hesabından tepki gösteren MBB Başkanı Vahap Seçer’e İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan da destek geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete‘de 5 Ocak günü yayınlanan kararı ile Kastamonu ve Manisa‘da toplam 714 dönüm alan orman sınırları dışına çıkarılmıştı. Kararda, “Bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan alanlar” tanımlaması dikkat çekmişti.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda şu ifadelere yer verildi: “Kastamonu ve Manisa’da bulunan, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerlerden veya üzerinde 28 Nisan 2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunan yerlerden olan, ekli listede gösterilen alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına karar verilmiştir.”

7 Ocak tarihli dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ise, bu illere Ankara ve Mersin illeri de dahil edildi.

ORMAN OLARAK MUHAFAZASINDA YARAR GÖRÜLMEDİĞİ SAVUNULDU

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Mersin‘in Yenişehir ilçesine bağlı Çavak mahallesi, Mezitli‘ye bağlı Bozön mahallesi, Bozyazı‘ya bağlı Tekmen mahallesi, Çamlıyayla‘ya bağlı Çayırekinliği mahallesi, Mut‘a bağlı Narlı mahallesi ve Akdeniz ilçesine bağlı Evci mahallesinde bulunan yerlerden, krokiler ile sınır ve koordinatları gösterilen alanlar orman sınırları dışına çıkartıldı.

Resmi Gazete’de yayınlanan aynı kararda ayrıca Ankara için de bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması kararı yer alıyor. Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Yenice ve Akçay mahallelerinde bulunan bazı alanlar da orman sınırları dışına çıkartıldı. Söz konusu kararda yine “bu alanların bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmediği ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmadığı” ibaresi yer alıyor.

Karar kapsamındaki açıklamada: “orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacağı” ifade ediliyor.

KARARLARA TEPKİLER DE YAYILMAYA BAŞLADI

Öte yandan Cumhurbaşkanı imzasıyla bazı ormanlık alanların orman vasfı dışına çıkarılması kararına karşı tepkiler de yükselmeye başladı. Mersin’deki bazı ormanlık alanların orman dışına çıkarılması kararına sosyal medya hesabından tepki gösteren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bu orman alanlarını işgal edenlere ödül, TOKİ‘ye arazi açma girişimidir” dedi. MBB Başkanı Seçer kararı şu şekilde duyurdu: “Cumhurbaşkanlığı kararıyla Mersin’deki bazı orman alanları belediyemizden görüş bile alınmadan orman dışına çıkarıldı. Bu orman alanlarını işgal edenlere ödül, TOKİ‘ye arazi açma girişimidir.”

MBB Başkanı Seçer’e ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan da destek geldi. Seçer’in sosyal medyadaki paylaşımını alıntılayan İBB Başkanı İmamoğlu, “Değerli Başkanım, ormanlarımızı korumak için hukuksal mücadelenizde yanınızdayım” dedi.

2018’DEN BERİ ORMAN VASFINDAN ÇIKARILAN TOPLAM ALAN 647 HEKTAR!

Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Resmi Gazete’de yayımlanan son kararlarla ilgili tepkisini “2018 yılından bugüne orman vasfından çıkarılan toplam alan 647 ha.” şeklinde sosyal medyadan paylaşırken, Prof. Dr. Erdoğan Atmış da, ormansızlaşmanın AKP döneminde yüzde 142 arttığı görüşünde.

İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELEDE ORMANLARIN KORUNMASI EN ÖNEMLİ ADIMLARDAN

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, yasalarla korunması gereken ormanların yasaların by-pass edilerek yok edildiğini belirtiyor. İklim krizi ile mücadelede ormanların korunmasının en önemli adımlardan biri olduğunu savunan Prof. Dr. Atmış, ormanların sadece bir ağaç topluluğu değil, ekosistemin bütünselliği içinde görülmesi gereken yerüstü zenginliği olduğunu belirtiyor.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış

Bu nedenle “Sadece ağaca bakmaktan ormanı göremeyenler, ormanlarımız hakkında kararlar alamaz” diyen Prof. Dr. Erdoğan Atmış‘a göre, tüm bunlar Anayasa’nın 169. maddesinde “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez” şeklinde bir hüküm varken, Ormancılık Yasası ve Anayasa’ya aykırı şekilde oluyor. 

Yaşanmakta olan ormansızlaşma uygulamaları hakkında geçtiğimiz 2021 yılı Ocak ayında “Ormanlarımız Kanunlarla Yok Edilirken Kimse Seyirci Kalmamalı” başlıklı bir yazı da kaleme alan Prof. Dr. Atmış, “Anayasa’ya aykırı olduğunu hiç sorgulamadan kanun çıkarırsa ve Anayasa Mahkemesi üyeleri bu aykırılığı görmezden gelirse, hem ormanlarımızın korunması hem de hukuk sistemimizin sağlıklı işlemesi için nereye umut bağlayacağımız sorusu boşlukta kalıyor” görüşlerine yer vermişti.

Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ın o yazısı için tıklayınız


Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top