Ana Sayfa > Bilim > Bartın’da yeni bir bitki türü keşfedildi

Bartın’da yeni bir bitki türü keşfedildi

Bartın’da bulunan endemik bitki bir geven türü. Adı “Astragalus bartinense” oldu.

Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın bölümünde yeni bir endemik bitki türü bulundu. Herbaryum ve literatür çalışmaları sonucunda dünyada sadece Bartın’da yetiştiği tespit edilen bitki, dünyanın önde gelen bilim dergilerinden “Acta Botanica Croatica”da bilim dünyası için yeni bir bitki türü olarak yayımlandı.

Bartın Üniversitesi Ulus Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Bilge Tunçkol tarafından keşfedilen bitki, 2013-2016 yıllarında floristik arazi çalışmaları sırasında keşfedildi. Yeni bitki, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Doğa Koruma Açısından Küresel Düzeyde Öncelikli Ekolojik Bölgeler” arasında kabul edilen ve tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip alanlarından olan Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın bölümünde bulundu.

YENİ BİR GEVEN TÜRÜ

Tunçkol, yeni bir geven türü olan bu bitkiye sadece Bartın’da yetiştiği için “Astragalus bartinense” (Bartın geveni) adı verildiğini söyledi. Tunçkol şöyle konuştu:

“2017 yılında Prof. Dr. Necmi Aksoy danışmanlığında tamamlanan TÜBİTAK destekli ‘Küre Dağları Milli Parkı’nın Bitki Toplumları ve Florası (Bartın Bölümü)’ adlı doktora tez çalışmasında bu bitki türü keşfedilmiş ve Türk botanikçilerle birlikte isimlendirilmiştir. Oldukça gösterişli renkte çiçeklere sahip olan ve kayalık habitatlarda adeta yer örtücü bir halı gibi doğayı sarıp sarmalayan bu yeni bitki, park ve bahçelerde özellikle ‘kaya bahçeleri’ ve ‘yer örtücü’ süs bitkisi olarak kullanım potansiyeline de sahiptir.”

Kaynak: AA