Ana Sayfa > Haberler > Bakırlıoğlu’ndan Orman İşçileri İçin Kanun Teklifi

Bakırlıoğlu’ndan Orman İşçileri İçin Kanun Teklifi

Kamudaki geçici işçiler ve taşeron şirket işçileri kadroya geçirilirken orman işçilerinin kapsam dışında bırakıldığını belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu orman işçilerinin kadroya alınması için kanun teklifi verdi.

Kamudaki geçici işçiler ve taşeron şirket işçileri kadroya geçirilirken orman işçilerinin kapsam dışında bırakıldığını belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, orman işçilerinin kadroya alınması için kanun teklifi verdi.

TBMM Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklık Krizi Araştırma Komisyonu Üyesi olan Bakırlıoğlu, Meclis’te verdiği kanun teklifinde mevsimlik orman işçilerinin kadroya geçirilmesi, yangında çalışan işçilere fazla mesai ücretlerinin % 200 artırılarak verilmesini teklif etti.

CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, teklifin gerekçesinde şunları ifade ederek; “Orman işçileri, geçici statüde mevsimlik işçi olarak 9 ay 29 gün çalıştırılmakta, kalan iki ay süreyle işten çıkarılmaktadırlar. Bazen bu süre daha uzun olmaktadır.  Yaklaşık 8.200 işçi bu şekilde çalışmaktadır. Kış aylarında alınması gereken işçiler için yangın sezonunun ortasında Haziran ayında 2 bin işçi alımı için iş ilanı verilmiş, alınan işçiler hala göreve başlatılmamıştır” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Balırlıoğlu, ayrıca “Ortada olmayan uçaklardan helikopterler kadar önemli başka başka sorunlar vardır” diyerek, “Son günlerde ülkenin dört yanında meydana gelen orman yangınlarında orman işçileri yaşamlarını hiçe sayarak yangınları söndürmek için çaba harcamışlardır. İşçiler yangınlar sırasında yaralanmışlar, sakat kalmışlar hatta hayatını kaybedenler olmuştur” vurgulamasında bulundu. Bakırlıoğlu verdiği kanun teklifinde ayrıca şu konulara değindi:

“Bu durum bize göstermiştir ki orman yangınıyla mücadele profesyenellik gerektiren özel bir iştir. Bu nedenle orman yangınıyla mücadele işi, itfaiyecilik gibi bir meslek olması gerekmektedir. Geçici işçilerle, mevsimlik çalışma sistemiyle orman yangınlarıyla mücadele edilemeyeceği görülmüştür.

Orman yangınlarında çalıştırılan mevsimlik işçilerin bir sonraki yıl işe alınacağının garantisi olmadığından ve her yıl başka işçiler işe alındığından kurumda iş düzeni sağlanamamaktadır. Orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde çalışan işçiler sürekli işçi kadrosuna geçirildiklerinde bu işi meslek olarak yapacaklar ve zaman içerisinde bilgi ve birikimleri ile yangınlarla daha hızlı ve etkin mücadele edeceklerdir” ifadelerine yer verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının orman yangınlarıyla mücadelede başarısız olduğunu belirten Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu kalıcı bir orman yangın teşkilatı kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.