Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Bakanın termik santral vaadine çevrecilerden sert tepki: Akıl tutulması!

Bakanın termik santral vaadine çevrecilerden sert tepki: Akıl tutulması!

Yerel seçimler öncesi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, seçim vaadi olarak Kınık’a yeni bir termik santrali projesini gündeme getirmesi çevrecilerin tepkisine neden oldu. Projeyi bir akıl tutulması olarak yorumlayan Av. Arif Ali Cangı, Türkiye’nin de taraf olduğu Paris Anlaşması’na da aykırı olduğunu ifade etti.

Seçim çalışmaları için İzmir’e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kınık, Bergama tarafında termik santral yapmayı planladıklarını açıkladı.

Bakan Bayraktar, “Başta Kınık’taki kardeşlerimiz olmak üzere, civardan genç kardeşlerimize yeni istihdam kapısı, daha da büyüyen bir istihdam kapısı açacağız. İnşallah orada bir termik santral yapma hedefimiz var. Yerli kömürümüzü kullanarak, 700 megavatlık kuracağımız bu santralle inanıyorum ki 1000 kişiye daha yeni istihdam kapısı yine başta bu bölge olmak üzere Bakırçay bölgesine değerli kardeşlerimize sunmuş olacağız. Belediyelerimiz hizmet hedefleri sizleri önceleyen bir anlayışta olması lazım. Çalışmamayı değil, bir projeyi nasıl yaptırmayabiliriz değil, daha çok projeyi nasıl yapıyoruz, daha çok hizmeti vatandaşımıza nasıl götürdüğünü hedeflemesi lazım. Bu anlayışta olması lazım. Onun için Cumhur İttifakı, onun için AK Parti belediyeciliği” diye konuştu.

AV. CANGI: PARİS ANTLAŞMASI’NA DA AYKIRI

Termik santralin tekrar gündeme getirilmesini değerlendiren EGEÇEP avukatlarından Arif Ali Cangı, söz konusu seçim vaadinin bir akıl tutulması olarak tanımladı: Ege’de Sonsöz’ün aktardığı habere göre Cangı, “Dünya genelinde iklim krizi en önemli yaşamsal sorunken ve iklim krizini önlemek için en öncelikli olarak fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve termik santrallerin kapatılması gerekirken kalkıp termik santral vaadinde bulunmak akıl tutulmasıdır.  Yöre halkına ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi bir şey. Bunun kabul edilebilir ve yapılabilir bir hali de yok. Türkiye Paris Antlaşması’na imza attı ve bir takım taahhütlerde de bulundu. Gerçekçi olmasa da Türkiye’nin şu anda 2050’ye kadar sıfır emisyon hedefi var. Bunun için de en geç termik santrallerin, kömür ocaklarının 2030’da kapatılması gerekiyor. Diğer termik santrallerin kapatılması gerekirken yenisinin açılmak istenmesi anlaşılır bir şey değil. Yapacak olurlarsa da birilerine inşaat için kaynak aktaracaklar anlamına gelir. İnsanların da bu yalana inanmaması gerekiyor. İnsanlara iş kaynağı yaratmak için de o bölgenin tarımın güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor. Bu yaşanacak bir gıda krizinin önlenmesi için atılması gereken bir adımdır.” dedi.

VAAD DEĞİL, DAHA ÇOK KANSER MÜJDESİ

Bölgenin yakınlarında Soma Termik Santrali olduğunu hatırlatan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise “Zaten mevcut santral bölgenin en verimli ovalarından Bakırçay Havzası’nı ciddi bir şekilde kirletti. Yeni bir termik santral açmak insanlara ‘müjdeler olsun, sizi daha çok kanserle buluşturacağız’ anlamına geliyor. Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre mevcutları kapatması gerekirken seçim vaadi olarak sunulması devletin bir bakanı için yüz karası durum. Bölgedeki tarımı, doğayı, canlı sağlını yok etmek demektir.” ifadelerini kullandı.

SÜREÇ HAKKINDA: FİBA HOLDİNG BAŞVURMUŞTU

Hüsnü Özyeğin’in patronu olduğu Fiba Holding’e bağlı Polyak Eynez Enerji Madencilik 2014 yılında Kınık Elmadere Mahallesi yakınlarında açtığı linyit madeni için yapmış olduğu artış başvuruları ile yıllık 500 bin ton olan kapasitesinin 8 buçuk milyon tona çıkarmıştı.

Kapasite artışları üzerine şirket bölgede 700 MW’lik kömüre dayalı termik santral kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurmuş ve 2017 yılında Kalemköy Mahallesi, Arpadere Mahallesi, Elmadere Mahallesi, Değirmencieli Mahallesi’nin ortasına santral kurmak için bakanlıktan ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı. Santrale ek olarak Andık Devlet Ormanı’nın bulunduğu bölgede santralden çıkan küllerin depolanacağı düzenli depolama tesisi için de izin verilmişti.

PLANLAR İPTAL EDİLMİŞTİ

Öte yandan TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda ise termik santral ve düzenli depolama alanı kurulmasına izin veren Bakanlığın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları kararı, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Mahkeme kararına göre, dava planlama alanı ve çevresine ilişkin doğal yapı özellikleri kapsamı, doğal yapı üzerindeki olası çevresel etkileri, yer seçim ilkeleri özel ürün arazilerinin tarımsal niteliği ve bütünlüğünün olumsuz etkileneceği, yeterli önlemlerin alınmamış olduğu, mevzuata üst ölçekli plan kararlarına uygun olmadığı gerekçeleriyle, söz konusu planların iptal edildiği belirtilmişti.

Edinilen bilgilere göre, şirketin santralin inşaatıyla önümüzdeki günlerde yeniden adım atması bekleniyor.