Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ayvalık’ta Karakoç Barajı’na halk itirazı: Zeytinimizi suyla boğma!

Ayvalık’ta Karakoç Barajı’na halk itirazı: Zeytinimizi suyla boğma!

Ayvalık’ta yüzde 80’i zeytinlik alana yapılması planlanan Karakoç barajına yönelik tartışmalar sürüyor. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in büyükşehir belediye meclisinde baraja karşı olduklarını açıklamasının ardından bu kez yöre halkı barajı istemediğini Karakoç köprüsünde gerçekleştirilen kitlesel basın açıklaması ile duyurdu.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin kırsal mahalleleri olan; Türközü, Çakmak ve Kırcalar sınırları içerisinde kalan zeytinlik alanları sular altında bırakacağı düşünülen Karakoç Barajı’na karşı ilçe halkı seferber oldu. Bu kapsamda; Ayvalık Belediyesi öncülüğünde, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarıyla kalabalık bir vatandaş topluluğu tarafından barajın kurulacağı alanda protesto eylemleri yapıldı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in yanı sıra CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Ayvalık Belediyesi meclis üyeleri, Ayvalık Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Yerel İnisiyatifi, mahalle muhtarları, çevreci sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi parti temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğunun katıldığı eylemde; barajın bölge halkına getirisinden çok götüreceği ekonomik sorunlar dile getirildi.

Basın açıklamasına CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,  Demokrat Parti  İL Başkanı Işın Gümüşyay, DP ve CHP  il ve ilçe örgütleri,  belediye meclis üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Halil Çoşkun, Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubesi,  Ayvalık Çevre Derneği , Giritliler Derneği , Ayvalık Tabiat Platformu,  ilçe ve köy muhtarları ile çok sayıda köylü katıldı. Eyleme katılanlar “Karakoç deresi özgür aksın”, “Zeytinimizi suyla boğma”, “Toprağıma dokunma” “Karakoç Barajı’na hayır”, “Baraja değil bütçeye yatırım”,  “Bırakın dereler özgür aksın”, “Olmayan suyla baraj yapma” yazılı pankartlar açıp, döviz taşıdı.

CHP Ayvalık örgütü ile eyleme destek veren Milletvekili Aytekin, “HES’lerle geldiler, maden şirketiyle geldiler, şimdi de barajlarla bölgemizin havasını, suyunu, böt-rtüsünü böceğini yok etmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz.” dedi. Aytekin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da, ” Kuş uçuşu 3 km yakınında baraj olan bir bölgeye yeni baraj yapmak ve bu bölgenin doğal dokusuyla oynamak suçtur. Her zaman söylediğimiz gibi, bizler yalnızca milletin vekilleri değiliz. Doğanın yaşamın ve çevrenin de vekilleriyiz. Köylülerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” mesajını verdi. 

“SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

Mutluköy, Kırcalar, Üçkabağaç köylerinin baraj yapımıyla yok olacağını savunan Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Çoşkun’’ Nispi nemin yükselmesi ve sıcaklık artışıyla çiftçimiz yok olacak. Ağaçlar kuruyacak. Ayvalık zeytin ve zeytinyağının değeri de tehlike altındadır. Ayvalık yöre halkı istemediği halde proje çalışmaları hala devam ediyorlar. Zeytin sevdadır, emektir, yaşam biçimidir. Sessiz kalmayacağız. Karakoç Barajı’nı istemiyoruz.’’ diye konuştu.

MUHTAR AKTAŞ ‘’OVAMIZI ELİMİZDEN ALACAKLAR’’

Köylünün yüzde 80’inin geçimini bu bölgeden sağladığını belirten Kırcalar Muhtarı Yener Aktaş, “Barajın buraya hiçbir faydası yok. Geçim kaynağımız tehlike altına girecek. Taban sularımız yüksek, baraj yapımına gerek yok. Amaç farklı olduğunu düşünüyoruz. Ovamızı elimizden alacaklar” dedi.

Karakoç İcme Suyu Barajı faydadan fazla zarar getireceğini iddia eden Mutluköy Muhtarı Erdinç Tügen,  “Madra Barajı’ndan bir sulama kanalı  ile bölgeye su getirilmesi doğamız tarımımız ve çiftçilerimiz için daha hayırlı olacaktır” mesajını verdi.

“BARAJ, EKO-SİSTEMİ BOZACAK,TURİZM DE TEHLİKEYE GİRECEK”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,  Karakoç Barajı’nın yapılmasının planlandığı yerin zeytinlik ve tarım arazisi olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi:

“Barajın yapımı için öngörülen alanın yaklaşık 3 bin 500 dönüm tarım arazisidir. Bu   arazinin % 80’’i zeytinlik vasfındadır. Bu zeytinlikler bölgede yaşayan ve başta zeytincilik olmak üzere tarımdan geçimini sağlayan hemşehrilerimizin kendi elleri ile diktikleri ve bir ömür harcayarak yetiştirdikleri zeytinlik dikmelerdir. Baraj yapıldığı taktirde tüm bu alan üzerindeki zeytinlerle birlikte bölge insanımızın bir ömür vakfettikleri emekleri de heba olacaktır. Karakoç Barajı bölgede eko-sistemi bozacak bölgenin iklimini olumsuz yönde etkileyecektir. Düşünün şurada bir baraj var, buraya da baraj yapılıyor. Kuş uçuşu sadece 3 kilometre… Buna ihtiyaç var mı? Baraj yapımı turizmi de olumsuz yönde etkileyecektir.  İnsanlar Ayvalık’a havası, suyu, toprağı için geliyor, bu proje ile turizmi de  kaybedeceğiz. Zaten oldukça azalan zeytin rezervine zarar verecek ve barajın yapılacağı toplam 3 bin 500 dönüm alanında % 80’inin zeytinlik olduğu gözetilirse bölgede zeytin rekoltesini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, bölgede yaşayan ve geçimini büyük ölçüde zeytincilikten temin eden bölge insanımız ekonomik olarak da barajdan olumsuz etkilenecektir. Baraj, yapıldığında Karakoç sulak alanın yok olması ile birlikte bölgenin bitki örtüsü ve eko-sistemi bozulacaktır”

“TÜM ZEYTİNLİKLER VE ORMANLIK ALANLAR OLUMSUZ ETKİLENECEK “

“Barajın su toplama havzasında biriken su nedeniyle oluşacak nem nedeniyle barajın altında kalmaktan kurtulan ağaçların çiçekleri de etkilenecek, nemden dolayı yanan çiçekler zeytine dönemeyecek, baraj yakınındaki tüm zeytinlikler de barajdan olumsuz etkilenebilecektir. Barışın simgesi olan zeytinin ve oksijen kaynağı olan ormanlarımızın yok olmasının küresel ısınmanın dozajını daha da artıracağı açıktır. Ağaç kesilmesinin iklim değişikliğine sebep olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca baraj alanı kuşların göç yolu üzerinde olup, bu sulak alan kuşların doğal yaşam için hayati öneme haizdir. Unutulmamalıdır ki yaşadığımız bu topraklar sadece bize değil, tüm canlılara aittir”

Bölgede özellikle yaz aylarında yoğunlaşan nüfus artışı ile birlikte  içme suyu sıkıntısı yaşandığını anımsatan Ergin, ” “Elbette yeteri kadar ve sağlıklı içme suyuna kolayca ulaşabilmek her yurttaşın hakkıdır. Bu hakka erişimi mümkün kılmak için devletin proje ve çözüm üretmesi de gereklidir. Ancak bunun yolu bir sorunu çözerken başka ve yeni sorunlar üretmek olmamalıdır. Bölgede yaşayan ve projeden doğrudan doğruya olumsuz olarak etkilenecek çiftçilerimiz projeyi istememektedir” dedi.

“ÇED TOPLANTISI’NDA YEREL YÖNETİMDEN KİMSE YOKTU”

Başkan Ergin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatırlarsınız bundan kısa bir süre önce Karaayıt’taki maden sahasının genişletilmesi için bir ÇED toplantısı yapılmak istendi. Karaayitli hemşehrilerimle ve siz Ayvalık sevdalıları ile birlikte o gün orada ÇED toplantısını yaptırmadık. Karakoç Barajının yapılmasına ilişkin ÇED toplantısı yanılmıyorsam Eylül 2017 tarihinde Çakmak Köyümüzde yapılmıştı. Hatırlıyorum çünkü o tarihte ben ve benimle birlikte 2-3 arkadaşım yapılmak istenen bu projeye itiraz için sizlerle birlikteydik. Üzülerek ifade etmeliyim ki o tarihte yapılan ÇED toplantısında sizlere ve haklı itirazlarınıza destek olmak için Ayvalık yerel yönetiminden kimse yoktu. Bu nedenle projede epey yol alındı, belki de biraz geç kalındı. Fakat biz yılmadan sizin sesiniz olacağız. Çünkü üzülerek görüyoruz ki, tepelerde oturanlar oluşacak bu duruma kör, bölgeden yükselen bu seslere sağırlar. Ayvalık belediyesi olarak buradan size söz veriyorum. Hemşehrilerimizin haklı itirazlarına her zaman destek olacağız, onların sesine kulak sözüne dil olacağız, onların haklarını savunmak için hukuki platformda verilecek her türlü mücadelede hemşehrilerimizin yanında olacağız”

Kaynak: 24saat

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top