Ana Sayfa > Bildiriler > Ayvalık Tabiat Platformu: Temiz hava hakkımız!

Ayvalık Tabiat Platformu: Temiz hava hakkımız!

Ayvalık’ın üzerinde Prina işleyen tesislerden çöken kesif  duman ve ağır koku nedeniyle bir tepki açıklaması yapan Ayvalık Tabiat Platformu, yaşanan hava kirliliği ile ilgili kamuoyunun şikayetlerini dile getirerek, gereğinin yapılması için yetkili makamlara yaptıkları çağrılar ve başvurular hakkında da bilgi verdi.

Son yıllarda Ayvalık’ın üzerine Prina işleyen tesislerden çöken kesif bir duman ve ağır bir koku var. Ayvalık halkı, yaz, kış bundan şikayetçi olmaya devam ediyor. Balkon ve bahçelerde oturulamaz, evlerin pencereleri açılamaz hale geldiği gibi, solunum yollarında yarattığı yanma şikayetleri ile birlikte özellikle astım ve allerjisi olanlar için ciddi sağlık sorunları yaşamakta olduğu belirtilen şikayetler arasında.

Ayvalık’ın üzerinde Prina işleyen tesislerden çöken kesif  duman ve ağır koku nedeniyle “temiz hava hakkımız” başlığı altında bir tepki açıklaması yapan Ayvalık Tabiat Platformu, yaşanan hava kirliliği ile ilgili kamuoyunun şikayetlerini dile getirerek, gereğinin yapılması için yetkili makamlara yaptıkları çağrılar ve başvurular hakkında da bilgi verdi. Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklama şöyle:

TEMİZ HAVA HAKKIMIZDIR

Ayvalık Tabiat Platformu olarak, Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü’ne birçok kez yaptığımız başvurulara, “tesislere gelinerek inceleme yapıldığı ve tahlil raporlarına bakıldığında sınır değerlerin aşılmadığı görülmüştür” şeklinde yanıtlar aldık.

En sonunda bir dilekçemize karşı, çevre il müdürlüğü; gece bir ölçüm yaptık ve sıkıntı olduğunu tespit ettik, Bakanlıktan daha derin araştırma yapılması için talepte bulunacağız şeklinde yanıt verdi. Bu çalışma hemen gerçekleşmeyince, Ekim ayında Ayvalık Kaymakamlığına bir dilekçe vererek ölçümün yapılmasını istedik. Ayvalık Kaymakamlığının girişi ile çevre il müdürlüğü tekrar inceleme yaptı ve koku kaynağının tespit edildiği de söylendi. En son TUBİTAK İle birlikte ölçümlerinin yapılacağı cevabı verildi.

CEVAPLAR SORUNUN GİDERİLMESİ YÖNÜNDE TATMİN EDİCİ DEĞİL

Sorunun çözümüne yönelik adımların atılması, gerekli ölçümlerin vakit geçirilmeden yapılması ve halk sağlığını doğrudan etkileyen bu duruma bir an önce son verilmesi amacıyla 2019 yılı mart ayında kampanya yaparak topladığımız 2.200 imzayı bakanlığa sunduk. Çevre il müdürlüğü, 25.07.2019 tarihinde tesiste Müdürlüğümüz elemanlarınca incelemeler yapılmış olup; sezon itibarıyla tesiste işlenecek hammaddenin stoklarının azaldığı, bu nedenle tesisin kesikli çalıştığı, tesiste yapılan baca revizyonlarının tamamlandığı tespit edilmiştir. Tesis bacalarında yapılacak olan ölçüm sonuçlarının verimli olması için işletmenin tam kapasiteli çalıştığı günde ölçüm yapılması amacıyla TÜBİTAK- MAM yetkilileri ile de görüşmeler yapılmış olup, Konunun takibi Müdürlüğümüzce yapılmaktadır” diye yanıt verse de durum değişmedi.

Halk sağlığını doğrudan etkileyen bu duruma bir an önce son verilmesini; Çevre ve Şehircilik Balıkesir il Müdürlüğü’nün bize gönderdiği yanıtlar doğrultusunda bir gereken işlemleri vakit geçirmeksizin yerine getirmesini için cimer üzerinden tekrar dilekçemizi gönderdik.”