Ana Sayfa > Bildiriler > Ayvalık Tabiat Platformu: Kozak’ta yolu değil, yaşamı savunuyoruz!

Ayvalık Tabiat Platformu: Kozak’ta yolu değil, yaşamı savunuyoruz!

Kozak Yaylası‘nın başı dertten kurtulmuyor. Bergama – Ayvalık – Gömeç arasında yol çalışmaları yapılacağına ilişkin duyumlar, yöre halkı ve yaşam savunucularının yine uykularını kaçırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre; Bergama – Ayvalık – Gömeç arasında halen kullanılmakta olan yolun yenileneceği ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından projelendirilen yolla ilgili ÇED sürecinin başladığı belirtildi. Oysa bölgedeki mevcut yol, bugüne dek sadece bölge köylülerinin en yakın ilçelere ulaşımını sağlamak için kullanılıyordu.

PROJE RES’LER İÇİN Mİ, HALK İÇİN Mİ?

Dolayısıyla yöre halkı ve yaşam savunucuları, söz konusu yol çalışmasının kamu yararına projelendirildiği konusunda kuşkulular. Uzun yıllardır Kozak yaylası ve yörelerini altın madeni, demir zenginleştirme tesisi, taş ocakları, kırma-eleme tesislerinin yarattığı doğa tahribatına karşı koruma mücadelesi veren bölgede, Kozak köylüsünün asla ihtiyaç duymadığı çok şeritli yolların planlanması, bu yolun daha çok maden ve özellikle de RES’ler için projelendirildiği düşüncesinin ileri sürülmesine neden oluyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ayvalık Tabiat Platformu da, bu yol projesine temkinli yaklaşarak , yöre halkının hiç de ihtiyacı olmadığı halde, mevcut yolun yenilenerek çok şeritli hale dönüştürülecek şekilde projelendirilmesinin kamu yararı gözetilerek yapılmadığı endişesini ifade etti. Ayvalık Tabiat Platformu’nun açıklamasında; bölgedeki mevcut durumda bu yol projesinin yöre halkının yararı değil, maden ve RES şirketlerinin çıkarı gözetilerek planlanmış olabileceği de belirtilerek, “Kozak yaylası için yolu değil, yaşamı savunuyoruz” vurgulaması da yer aldı.

Konuyla ilgili yapılan açıklama ise şöyle:

KOZAK’TA YOLU DEĞİL, YAŞAMI SAVUNUYORUZ!

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan edindiğimiz yeni bir bilgi, yine uykularımızı kaçıracak, yaşam alanlarımızı yok edecek bir projeyle ilgili: Bergama-Ayvalık-Gömeç arasında halen kullanılmakta olan yolun yenileneceği, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından projelendirilen yolla ilgili ÇED sürecinin başladığı duyuruluyor. Bölgedeki mevcut yol, İzmir-Balıkesir-Çanakkale, Bergama-Ayvalık bağlantısını sağlamak için değil, sadece bölge köylülerinin en yakın ilçelere ulaşımını sağlamak için kullanılıyor ve şu anki durumuyla gayet kullanışlı ve yeterli görünüyor.

Bölge halkı ve on binlerce Kozak köylüsü, yıllardır verimini yitiren fıstığın, para etmeyen üzümün, yok olma noktasına gelen hayvancılığın etkisiyle hayatta kalma mücadelesi verirken, şimdi de doğa katliamına zemin hazırlayan bu anlamsız proje ile tehdit ediliyor. Altın madeni, demir zenginleştirme tesisi, taş ocakları, kırma-eleme tesisleri bu muhteşem yaylanın bağrında saplı birer hançer gibi dururken, yatırım adı altında bölgenin son yaşam umutları da yok ediliyor. Kozak köylüsünün asla ihtiyaç duymadığı çok şeritli yolların planlanması, akla bu yatırımın madenciler, taşçılar, RES’çiler için yapıldığı düşüncesini getiriyor.

Biz biliyoruz ki bu tür yol projeleri, binlerce ağacın kesilmesi, doğal dengenin geri dönülemez şekilde bozulması, su kaynaklarının yok edilmesi, hava, su ve toprak kirliliği anlamına gelmektedir. Bu projelerle yandaşlara imkan yaratmak adına, bölge halkının yaşam alanlarına saldırı gerçekleşmektedir. Fıstığıyla, üzümüyle, oksijeniyle, yaban hayatıyla, kültürel değerleriyle birlikte tabiat parkı/jeopark ilan edilmesi ve koruma altına alınması gereken Kozak Yaylası bu saçma ve yıkıcı projeye mahkum edilmemelidir. Kozak köylüsünün ihtiyacı yol değil, tarımsal verimliliği yeniden sağlayacak bilimsel destek projeleridir.

Ayvalık Tabiat Platformu olarak Kozak İl Yolu Projesi’ne ve yaşam alanlarını tehdit eden tüm projelere karşı Kozak halkının yanında bulunduğumuzu belirtiyor, tüm paydaşları, duyarlı kişi ve örgütleri bu ve benzer saldırılara karşı mücadeleye çağırıyoruz.”