Ana Sayfa > Bildiriler > Ayvalık halkı koyları için savaşıyor

Ayvalık halkı koyları için savaşıyor

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın sınırları içerisinde kalan ve halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyıları, günübirlik tesis olarak işletilmek üzere salı günü ihâleye çıkarılmak isteniliyor. Buna karşı çıkan Ayvalık halkı ise mücadele ediyor. Ayvalık Tabiat Platformu, ihalenin iptali için topladığı 16 bin imzayı postayla Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü’ne gönderdi.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı‘nın sınırları içerisinde kalan ve halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyıları, günübirlik tesis olarak işletilmek üzere salı günü ihâleye çıkarılmak isteniliyor. Buna karşı çıkan Ayvalık halkı ise mücadele ediyor. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin‘in de desteğiyle 4 bini ıslak, 12 bini change.org kampanyasından olmak üzere toplanan 16 bin imza Tarım ve Orman Bakanlığına gönderildi.

‘Ayvalık sahilleri Ayvalık halkına aittir’

Ayvalık Cunda’da iki köy hakkında açılan ihalelerin iptali için düzenlenen imza kampanyasıyla toplanan 16 bin imza, postayla Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Ayvalık Tabiat Platformu, toplanan imzaların gönderilmesinin ardından bir de basın açıklaması yaptı. Ayvalık Tabiat Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Ayvalık Tabiat Derneği Başkanı Ayşe Yolageldili tarafından okunan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün burada Ayvalık Tabiat Parkı içinde bulunan, halkımıza ait olan koylarımızla ilgili açılan ihalelerin iptal edilmesi için günlerdir Ayvalıklılar olarak hep birlikte verdiğimiz imzalarımızı, T.C TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI, 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Balıkesir Şube Müdürlüğü’ne göndermek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Bakanlık, sekiz adet cennet gibi olan koylarımızı ihaleye vermenin planlarını yapmaktadır. Öyleki, Belediyemiz tarafından yapılan tahsis dilekçesinin cevabını göndermeyi bile beklemeden 2 koyumuzun ihalesini ilan etmiştir. Ne yazık ki, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı (Ortunç yanı) ve Dalyan (Adakamping yanı) kıyıları ve koyların günübirlik tesis olarak işletilmek üzere ihaleye verileceğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Yörede halka açık kalan, ücret ödemeden istifade edilen zaten kısıtlı alanı kapsayan bu küçük koylar da ihaleyle halkın elinden alınıp birilerine verilirse, denize ayağımızı sokacak yer kalmayacaktır.

Anayasa’nın 43. maddesi ile başlayıp, Kıyı kanunu ve bağlı yönetmelikler ile devam eden mevzuat bütünü, öncelikle kıyı alanlarının kamuya ait olduğunu, bu alanlarda mülkiyet oluşturulamayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması gerektiğini düzenler.

Kıyılarımız ve ayrılmaz parçası olan doğamız, hepimizin ortak varlığıdır. Yıllardır gerçek sahibi olduğumuz, koruduğumuz, çocukluktan beri yararlandığımız kıyılarımız yine halkın olmalıdır. Deniz temizliği ve doğal zenginliğiyle Ayvalık halkının nefes alabildiği, denize rahatça girebildiği nadir alanlar tel örgülerle çevrilmeden, giriş ücreti alınmadan halkın kullanımına bırakılmalıdır.”

Belediye Başkanı Mesut Ergin açıklama yapmıştı

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ihale kararının durdurulması için belediye olarak dava açtıklarını belirtmişti. Ergin, davada ihalenin iptali yönünde karar çıkmaması durumunda ise belediye olarak ihaleye gireceklerini ve söz konusu koyların halkın plajları olarak kalmasını sağlamak için yarışacaklarını ifade etmişti.