Ana Sayfa > Bildiriler > Aydın’da zeytinleri yok edecek yönetmelik değişikliğine tepki: Ölmez ağaç öldürülemez!

Zeytinciliğin en yoğun yapıldığı illerden Aydın’da köylüler bu hafta da yönetmelik değişikliğine karşı meydandaydı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının maden yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle zeytinlik alanların maden faaliyetine açmasına karşı tepkiler sürüyor.

Zeytinciliğin en yoğun yapıldığı illerden Aydın’da köylüler, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da yönetmelik değişikliğine karşı meydandaydı.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından Aydın Kent Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına kentteki diğer kurum ve ekoloji örgütleri de destek verdi. Basın açıklamasında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Zeki Oymak siyasi iktidarın tarım ve doğayı değil, bunları yok eden madencilik faaliyetlerini desteklediğini söyledi.

160 MİLYON ZEYTİN AĞACININ ÖLÜM FERMANI

1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin tüm zeytinlikleri maden sahası haline getirerek yok olma tehlikesiyle yüz yüze bıraktığını belirten Oymak, “Bu değişiklik ülke çapındaki 160 milyondan fazla zeytin ağacı için ölüm fermanıdır” dedi.

Oymak şöyle devam etti: “Bizler ‘madencilik’ göz boyaması ve kandırmacasıyla açgözlü şirketlerin zeytinliklerimizi, ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi yok eden bir ülke istemiyoruz. Bizim önceliğimiz, tarımı sürdürülebilir bir yaşamdır. Bugün ülkemizde egemen olan madencilik, maden sahasındaki tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir anlayışla sürdürülmektedir. Bu anlayış nedeniyle Cerrattepe’den Fatsa’ya, Kazdağları’ndan Akbelen’e, Kozak yaylasından Çine’nin kadim zeytin ormanlarına kadar her yerde verimli ormanlık alanlarımız, tabiat zenginliklerimiz yok edilmektedir. Bu anlayış doğal yaşamı ve geleneksel tarımı sürdürülemez hale getirmektedir. Bu madencilik anlayışı, bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyetidir.

Oymak TMMOB olarak yönetmelik değişikliğine karşı dava açıklarını aktardı. Basın açıklamasında “Ölmez ağaç öldürülemez” sloganları atıldı.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.