Ana Sayfa > Özer Akdemir > AYÇEP: Mehmet Kumcu’nun ölümü kaza değil, cinayet!

AYÇEP: Mehmet Kumcu’nun ölümü kaza değil, cinayet!

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aydın’da JES çalışmaları yüzünden yaşanan ölümün kaza değil cinayet olduğunu söyledi. Aydın’da mobiletle tarlasından dönerken JES çukuruna düşen 70 yaşındaki Mehmet Kumcu yaşamını yitirmiş, geçtiğimiz günlerde aynı hattaki başka bir çukura düşen bir kadın da yaralanmıştı.

Aydın Umurlu’da JES şirketinin yaptığı çalışmalar nedeniyle Mehmet Kumcu’nun, Emirdoğan çayına düşerek hayatını kaybetmesi ve Kumcu’nun hayatını kaybettiği yerde şirketin çalışmalarını sürdürmesi tepkilere neden oldu.

Karkey JES adlı şirket, Umurlu’da yaklaşık iki aydır kanal açma çalışması yapıyor. Bir hafta önce bir kadın, açılan JES çukurlarına düşüp beyin travması geçirmişti. Önceki gün ise 86 yaşındaki Mehmet Kumcu adlı çiftçi, Emirdoğan çayı üzerine yapılan ve hiçbir önlem alınmayan köprüden mobileti ile geçerken çaya düşerek yaşamını yitirdi.

Kumcu’nun öldüğü yerde Aydın Çevre ve Kültür Derneği Platformu (AYÇEP) tarafından yapılan açıklama öncesi şirketin iş makinesinin olay yerinden 50 metre ötede çalışmaya devam etmesi köylülerin tepkilerine neden oldu. Köylülerin tepkileri üzerine çalışma durduruldu.

Basın açıklamasında konuşan köylüler de aylardır JES şirketinin çalışmaları nedeniyle çok büyük zorluklar yaşadıklarını anlatarak “bizim yaşamaya hakkımız yok mu? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Bir yetkili gelsin görsün bu koşullarda yaşayabilir mi kimse” dedi.

“JES ÇALIŞMALARI DURMALI”

Aydın’da geçtiğimiz günlerde bir kadının düşerek yaralandığı jeotermal enerji santrali (JES) hattı, bu kez mobiletle tarlasından dönen bir çiftçinin yaşamına mâl oldu. Hattaki bir çukura düşen 70 yaşındaki çiftçi Mehmet Kumcu yaşamını yitirirken vatandaşlar JES şirketine tepki gösterdi.

Olay akşam saatlerinde Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Mahallesi’nde meydana geldi. Mobiletiyle tarlasından dönen Mehmet Kumcu adlı vatandaş, Karkey JES şirktenin açtığı çukura düştü ve yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz günlerde evinin önündeki aynı boru hattına bağlı bir başka çukurdan karşıya geçmek isteyen bir kadın da düşerek yaralanmıştı. Kadının yaralndığı çukurdan birkaç yüz metre uzaklıkta bugün yaşanan kazanın ölümle sonuçlanması, bölgedeki vatandaşların tepkisine neden oldu.

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, önceki kazadan hiçbir ders çıkarmayan şirketin önlem almalısının bir cana mâl olduğunu belirterek, “Bu şirketler sadece kârlarını düşünüyor, insanların canı ve malı hiç umurlarında değil” dedi.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, yaşanan ölümün kaza değil cinayet olduğunu belirterek “JES şirketleri hem doğamıza hem canımıza kastettiler. Çalışma yaparken ne bir çevresel önlem ne de güvenlik önlemi alıyorlar. Şirket, utanmadan daha Mehmet amcamızın cenazesi kalkmadan aynı yerde çalışmayı sürdürüyor. Bir an önce tüm JES çalışmalarının sonlandırılması lazım. Yoksa Aydın yaşanmaz hale gelecek” dedi.

Köylülerden Tuğrul Şalgam ise JES’ler yüzünden bahçedeki tüm ağaçlarının kuruduğunu anlatarak “Mehmet amcamızın öldüğü yerde, şirketin hâlâ çalışma yapması insan hayatına hiçbir değer vermediklerini gösteriyor. Yazıklar olsun” diye konuştu.

Ömer Çetinkabaklıoğlu :”aylardır bu calışmalar yüzünden adeta sokağa adım atamaz hale geldik. Bağımıza bahçemize gidemiyoruz.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.