Ana Sayfa > Haberler > Avukat Atal, Akkuyu Nükleer Santrali davasına çağrı yaptı

Avukat Atal, Akkuyu Nükleer Santrali davasına çağrı yaptı

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, aktif fay hattı uzantısındaki Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı ile ilgili 30 Kasım’da Mersin’de görülecek davaya çağrı yaptı.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken geçerli bir ÇED raporu ve hukuken geçerli bir üretim lisansı olmaması ile ilgili açtıkları davaya katılım çağrısı yaptı. Atal, henüz ağırlık binmeden çöken zemine yapılacak santralin reaktörler aynı zemine oturtulduktan sonra aktif fay hattında olduğu da göz önüne alınarak yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekti.

56 BİN TONLUK REAKTÖRLER İÇİN YAPILAN BETON ZEMİN BOŞKEN ÇATLAMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED süreci başlatılması için yapılan idari başvuru Bakanlık tarafından reddedilmişti. Bakanlığın işleminin iptali için açılan davanın ilk duruşması 30 Kasım 2020’de Mersin 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Evrensel’in yer verdiği habere göre; Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, toplam ağırlığı 56 bin ton olan 4 reaktörün bineceği zemin betonun, henüz üzerine ağırlık dahi binmeden altı boş olduğu için 2018’in Haziran ayında çatladığını hatırlattı. Santralin aktif fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemis Fay hattı uzantısında bulunduğuna dikkat çeken Atal, “Reaktörler çalıştığında yaşanacak olası bir kaza halinde radyasyon 8 saatte Mersin’e, 12 saatte Adana’ya, 48 saatte tüm Ortadoğu’ya ulaşacak” dedi.

JAPONYA’YA 1 TRİLYON DOLARA MAL OLMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre yüzde 35 enerji arz fazlası olan Türkiye’de normal elektrik fiyatının 4 katı bedelin Rusya’ya ödenerek boşuna elektrik üretileceğini ifade eden Atal, “Japonya’ya 1 trilyon dolara mal olan Fukuşima faciası benzeri bir olası faciada Turkiye Cumhuriyeti’ni ekonomik olarak batıracak olan Akkuyu Projesi daha fazla zarara neden olmadan hemen şimdi durdurulmalıdır. Bu tarihi ve yok edici hatada ısrardan vazgeçilmelidir” dediAtal, davaya katılım çağrısı yaptı.