Ana Sayfa > Arkeoloji > Assos’ta Kaya Islahı Altında Doğa Ve Tarih Yok Ediliyor! | Video – Haber

Assos’ta Kaya Islahı Altında Doğa Ve Tarih Yok Ediliyor! | Video – Haber

Pelin Cengiz’in hazırlayıp sunduğu Ekolojik Odak’da bu kez Assos Antik Kent’inde Kaya Islahı adı altında yaşanılan doğa ve tarih katliamı ve halkın buna karşı halkın verdiği mücadele yer alıyor.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya Islahı İnşaatı” adı altında yapılan doğa ve tarih tahribatının teknik raporu ortaya çıktı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan ve 1. Derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olan Assos Antik Kenti Limanı’ndaki inşaat planı ile ilgili teknik raporda, birinci derece doğal sit alanı olan bölgede yapılan ıslah çalışması sırasında bazı patlayıcıların kullanılabileceği belirtiliyor.

Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından ihale süreci öncesinde hazırlatılan Behramkale Köyü Teknik Raporu’nda liman üzerinde devasa yedi bölgenin belirlendiği görülüyor. Çalışma kapsamında kaya düşme riskinin incelenmesi ve ıslahı için önlem yapılarılarının belirlenmesinin amaçlandığı belirtilen raporda, çalışmalar sırasında kayaların kırımına ilişkin “CE belgeli piroteknik patlayıcı” kullanılabileceğine ilişkin ifadeler de yer alıyor.

2020 yılında ise Çanakkale Valiliğince verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan ve 1. Derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olan Assos Antik Kenti’nin tepesine JES projesi gündeme gelmişti.

SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI

AFAD tarafından hazırlanan bir rapor doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de “Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi” ihale edilmişti. Söz konusu ihale doğrultusunda inşaat başlamış ve alan turizm faaliyetine ve girişlere 500 gün süre kapatılmıştı. Ancak yapılan çalışmaları görüntüleyen Kazdağı Koruma ve Assos Dostları, çalışmaların çok ciddi tahribat ve yıkıma neden olduğuna dikkat çekerek Ayvacık Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise konuyla ilgili bir soru önergesi hazırlamış ve konuyu meclis gündemine taşımıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları da inşaatın durdurulması için suç duyurusunda bulunarak inşaatın durdurulmasını istemişlerdi. Ancak, buna rağmen tahribatın devam ettiğini belirtiliyordu.

KAYA ISLAHI ADI ALTINDA TARİH VE DOĞA YOK EDİLİYOR

Son olarak Assos için bir araya gelen yaşam savunucuları, Assos’ta ‘kaya ıslahı’ altında gerçekleştirilen doğa ve tarih katliamının acilen durdurulması çağrısında bulundu. Basın açıklamasına Burhaniye Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Artur Çevre Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Çan Çevre Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Biga Ekoloji Platformu, Küçükkuyu DİSK Emeklisen, Küçükkuyu Tüm Emeklisen, Çanakkale DİSK Emeklisen, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi ve diğer STK’lar da destek verdi. Yapılan açıklamada “İş makinaları ve kamyonlar durmadan çalışmaktadır. Ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılarak geniş alanlar açılmaya çalışılmaktadır. Çalışma alanın hemen yakınlarında bulunan antik yollar, binalar ve yapıların zarar görmesi kaçınılmazdır” ifadeleri kullanıldı. Basın açıklaması sonrası düzenlenen forumla sırasında şarkılar ve türküler de söylenmesinin ardından antik kentte incelemelerde de bulunuldu.