Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Assos antik kentini yok edecek JES projesi yargıya taşındı

Assos antik kentini yok edecek JES projesi yargıya taşındı

Assos antik kentini tarihi bir felaketle yüzyüze getirerek yok edecek olan JES projesi yargı yolunda. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği,  Assos ve civarı, Sazlı, Kozlu, Büyükusun, Kayalar ve diğer köyleri tehdit eden jeotermal santrali projesine karşı dava açıldığını belirtti. Assos’un tepesine kurulacak söz konusu JES projesi için üstelik bir de “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti!

Assos antik kentini tarihi bir felaketle yüzyüze getirerek yok edecek olan JES projesi yargı yolunda. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği,  Assos ve civarı, Sazlı, Kozlu, Büyükusun, Kayalar ve diğer köyleri tehdit eden jeotermal santrali projesine karşı dava açıldığını belirtti. Assos’un tepesine kurulacak söz konusu JES projesi için üstelik bir de “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti!

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Valiliği tarafından projenin “ÇED Gerekli Değil” kararı  verilen JES projesinin durdurulması ve iptali için yargıya başvurularak dava açıldığını bildirdi. Assos’ta Büyükhusun Köyü’nün 1 km. yakınlarında bir jeotermal arama projesi hakkında “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan davada projenin iptali ve başlatılan çalışmaların durdurulması isteniyor.

ASSOS’DA JEOTERMALE GEÇİT YOK!

Ekoloji Birliği bileşenlerinden olan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 111 kişinin vekaleti ile dava açıldığını bildirerek, davanın bugün kadar en fazla vekalet sayısı ile açtıkları bir dava olduğunu belirtti.

Açıklamasında “Bugüne kadar en fazla vekalet sayısı ile açtığımız bir dava oldu” diyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Bu konuda oluşturduğumuz koordinasyon kurulunda yer alan ve büyük emek harcayan ve çok kısa sürede hızla yol alan arkadaşlarımız Cem Tüzün, Nursen Tüzün, Süheyla Doğan, İmam Bakır Damar, Elif Öner, Kubilay Özmen, Müslüm Demirbilek, Şebnem Karagöl, Pervin Çelik ve Recep Memiş’e, dernek üyelerimiz Seyhan Yüksek, Muammer Yüksek, Neval Yaman ve Mecit Ünal’a, bilimsel raporları hazırlayan Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Ekrem Tufan, Petrol ve Doğalgaz Mühendisi Yasin Uludağ, Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz ve Jeolog Tahir Öngür’e, vekalet veren bölgedeki tüm köylülerimize ve bölgede evi ve tarlası olan, İstanbullu, Ankaralı dostlarımıza, Büyükhusun Köyü Muhtarımız Baki Güçlü’ye, sesimizi duyuran basın temsilcilerimize, TBMM’de konuyu gündeme getiren Çanakkale Milletvekilimiz Özgür Ceylan’ a ve özellikle gönüllü avukatlarımız sevgili Seçil Ege Bilgili ve Filiz Sonsuz’a çok teşekkür ederiz” dedi.

Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, SS Çakıl Sitesi Kooperatifi ve 111 vatandaş ile birlikte böylece “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen projesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile konu yargıya taşınarak dava açıldı.

NE TARIM KALIR, NE DE TURİZM GELİRİ!

Assos Antik kentinin yakınlarında, Kadırga Koyu’nun üstlerinde yer alan Büyükhusun Köyü yakınlarında Bakrom A.Ş. (Yılsan Yatırım Holding) tarafından yapılmak istenen Jeotermal Kaynak Arama Projesi’nin en başta Assos antik kenti olmak üzere civarı vee Sazlı, Kozlu, Büyükusun, Kayalar ile diğer köyleri de etkileyeceği, Assos antik kentinin ise tarihi bir felaketle yok olacağı ileri sürülüyordu.

“Eğer engel olamaz isek Assos ve civarı ile Sazlı, Kozlu, Büyükusun, Kayalar ve diğer köyler Aydın gibi çürük yumurta kokan, zeytinleri kurumuş bir bölgeye dönüşecek. Ondan sonra ne turizm geliri, ne de tarım” açıklamasında bulunan dernek üyeleri, “Böylesine önemli turistik, tarihi, doğal, arkeolojik sit alanlarına yakın nasıl olur da enerji yatırımı öngörülür, akıl fikir almıyor. Yetkililerin aklı tutulmuş olmalı” yorumunda bulundu.