Ana Sayfa > Haberler > Ankara’daki korkutan toz fırtınasının sebepleri neler?

Ankara’daki korkutan toz fırtınasının sebepleri neler?

İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyeni atmosfer bilimcisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Ankara’da yaşanan toz fırtınası olayının detaylarını anlattı. Kadıoğlu, yeşil alanların azalması, şehirlerde hava kirliliğinin artmasının toz oluşumunda etkisinin olduğunu söyledi.

Ankara’nın batı ve kuzey kesimlerinde dün 15:00 ile 19:00 arasında sağanak yağış ve kuvvetli rüzgarla birlikte toz bulutları etkili oldu. Ankara’nın birçok ilçesi toz bulutlarıyla kaplanırken, hayat durma noktasına geldi. Şehrin alçak kesimlerine kadar ulaşan toz bulutları havanın kararmasına neden oldu. Hortum ve gök gürültüsünü de beraberinde getiren fırtınada 6 kişi yaralanırken can ve mal kaybı olmadı.

“50 YILDIR BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”

Polatlı ilçesinde saat 15:00 sıralarında meydana gelen kum fırtınası sırasında gökyüzü karanlığa büründü, devasa toz bulutları oluştu. Paniğe kapılan vatandaşlar, boş alanlara kaçıştı. Ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu, bazı ağaçlar devrildi. Fırtına nedeniyle şehir merkezinde elektrikler kesildi. Cep telefonlarıyla kum fırtınasını kaydeden yurttaşların “İlk defa böyle bir şey görüyorum.” ve “Korkunç… Göz gözü görmüyor.” dediği duyuldu.

Ankara Valisi Vasip Şahin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kum fırtınasında havada uçuşan cisimler nedeniyle 6 kişi yaralandı, şimdilik başka bir can ya da mal kaybına ilişkin tespit bulunmamaktadır” dedi.

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “50 yıldır böyle bir şey görmedim. İlk defa böyle bir şey yaşadık Polatlı’da. Vatandaşlarımızı evlerinde olmaya, kapalı mekanlarda bulunmaya, şiddetli yağış gelebilir diye uyardık” diyerek bölge halkına evde kalmaları konusunda uyarıda bulundu.

KIRIKKALE İLÇESİ İÇİN METEOROLOJİ’DEN TOZ FIRTINASI UYARISI

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kırıkkale için de toz fırtınası uyarısInda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kırıkkale il genelinde önümüzdeki 2 saatlik periyotta kuvvetli rüzgar ve toz fırtınası ile birlikte sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağı ve hayatı olumsuz etkileyeceği tahmin edilmektedir. Meydana gelmesi muhtemel çatı uçması, direk devrilmesi, toz fırtınası, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yıldırım, dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

TOZ FIRTINASINI SEBEBİ NE?

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Merkezi ve Meteorolojik Mühendislik Departmanı’ndan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yaşanan olayı Sözcü’ye anlattı. Ankara’nın Polatlı ilçesi başta olmak üzere birçok ilçesinde görülen toz bulutlarını oluşturan mezo ölçekli kompleks yapılı konvektif fırtınaya önündeki hamle cephesinin (Gust Front) sebep olduğunu belirten Kadıoğlu, şunları söyledi:

Kümülonimbus (CB) fırtına bulutunun ön tarafına sıcak hava girişi oluyor. Bulutun içerisinden soğuk hava aşağıya doğru çöküyor. Bitki örtüsünün kuruluğuyla toz ve toprağı kaldırıyor.

“UÇAKLARI BİLE DÜŞÜREBİLİR”

Bu fırtına bulutunda yıldırım, dolu, şiddetli yağmur, gök gürültüsü ve hortum olabileceğini belirten Kadıoğlu, olayın havaalanı çevresinde tehlike yaratabileceğini vurguladı.

Ankara’da Esenboğa Havaalanı’nda inen ve kalkan uçaklar için tehlikeye dikkat çeken Kadıoğlu, “Genellikle bu olay havaalanında olursa uçak kazasına neden olabilir. Aşağı doğru olan hava akımı inmekte olan uçağı ileri itebilir, yere çakılmasını sağlayabilir” dedi.

YEŞİL ALANLARIN AZALMASI TOZ MİKTARINI ARTIRDI

Normalde kırsal alanlarda kum fırtınası olarak sıkça görülen olay, şehirde yaşanınca hayatı olumsuz etkiliyor. Şehirde bu boyutuyla yaşanmasının nedenleri arasında yeşil alanların azalması, şehirde hava kirliliğinin artmasının etkisi bulunuyor.

Kadıoğlu, bu konu hakkında, “Yeşil alanın azalması, toz miktarının artmasına neden oluyor. Şehirler çok tozlu. Türkiye’deki şehirlerde partikül madde oranı çok yüksek. Hava kirliliği kalitesi bakımından Avrupa’da en tozlu olan şehirler bizde. Tozun artmasında yeşil alanların kurumasının etkisi var” ifadelerini kullandı.