Ana Sayfa > Bildiriler > Akkuyu’da nükleer reaktör temeli atılacak | “10 Mart’ın sonu 11 Mart Fukuşima!”

Akkuyu’da nükleer reaktör temeli atılacak | “10 Mart’ın sonu 11 Mart Fukuşima!”

Akkuyu Nükleer Santralinin 3. reaktörünün temeli bugün atılacak. Mersin Nükleer Karşıtı Platform, nükleer santrale karşı açıklama yaptı.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) 3. reaktörünün temeli bugün sanal bir törenle atılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in törene video konferans yöntemiyle katılacağı temel atma töreni öncesi Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mimarlar Odası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya tarım alanları Mezitli Sanayi sitesi için ellerinden alınmak istenen Davultepe köylüleri, TTB Mersin şube başkanı Mehmet Antmen, Baro başkanı Bilgin Yesilboğaz, Dısk Genel İş Şube Başkanı Kemal Gökso, Akdeniz Belediyesi EMEP’li meclis üyesi Halil Kara, EMEP İl Başkanı Yusuf Kaya, Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, İHD Şube Başkanı Hakkı Demir, TMMOB’ bağlı odaların başkan ve yöneticileri, KESK’e bağlı sendika şube başkanları katılarak destek verdiler.

Açıklamada 11 Mart Fukuşima nükleer felaketinin yıl dönümünden bir gün önce yapılacak törene tepki gösterilerek bütün itiraz ve uyarılara rağmen inşaatın yapımına inatla devam edildiği vurgulandı. NKP adına açıklamayı okuyan Aycan Özkan, Fukuşima nükleer santrali kuran mühendislerin, kurduran yetkililerin, teknik ve insani olarak alınabilecek bütün önlemleri fazlasıyla aldıklarını söylediklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Ve muhtemelen doğruyu söylüyorlardı. Ama takvimler 11 Mart 2011’i gösterdiğinde meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tsunami dünyanın en korunaklı nükleer santralini yerle bir etti.”

ROSATOM ÇERNOBİL’İ YAPAN ŞİRKET

Fukuşima ve Çernobil nükleer felaketleri hatırlatılan açıklamada, Çernobil nükleer santralinin kurucusu ROSATOM şirketinin Akkuyu Nükleer Santralini yapan şirket olduğu vurgulandı. Dünyanın birçok ülkesinde nükleer santral inşa ettiği belirtilen ROSATOM şirketinin yaptığı santrallerde arızalar yaşandığına dikkat çekildi. Şirketin Belarus’ta yaptığı santralde faaliyete geçmeden iki defa arıza meydana geldiğine dikkat çekilen açıklamada yetkililere şöyle seslenildi: “Sayın yetkililer Rus ruleti oynuyorsunuz ama namlu ülkemiz ve Akdeniz havzasında yaşayan bütün halkların kafasına çevrilmiş durumda. Bunu milyonlarca insana yaşatmaya hakkınız yok!”

MEDYA, NÜKLEER SANTRALE GÜZELLEMELER YAPIYOR

Medyadaki nükleer santral güzellemelerine de değinilen açıklamada söylenmeyen gerçekler şöyle sıralandı:

“Santralden elde edilen enerjinin en fazla yüzde 40’ı elektriğe çevrilir durumda, geriye yüzde 60’lık enerji ısıya dönüşür ve bundan dolayı o ısıyı soğutmak için her gün 1 milyon 200 bin metreküp su gerekiyor. Ve sadece soğutma işlemi bile küresel ısınmaya temel etken oluyor. Ayrıca “Yakıt Çubuğu”nun daha maden çalışmasında “karbon ayak izi” ortaya çıkar. Bu gerçek nükleer santrallerin çevre dostu olmadığının somut bir örneğidir. Soğutma suyunu denizden alıp, ısınan suyu tekrar denize deşarj eden borularda tıkanma olmaması için kullanılacak kloru saymıyoruz bile. Klor her türlü canlının yaşamını olumsuz etkilerken, yaşamın döngüsünde önemli yeri olan bakterileri de yok ediyor.”

Nükleer santral üzerinde Türkiye’nin bir tasarrufunun olmayacağı vurgulanan açıklamada Türkiye’nin nükleer rüyasının kabusa döneceği söylendi. Nükleer santral anlaşmasındaki ‘Yap-İşlet-Sahip ol’ maddesinin dünyanın en pahalı elektriğini satın alma yükümlülüğü getirdiği belirtilen açıklamada şu çağrılar yapıldı: “Bizi uluslarüstü sermayeye daha fazla bağımlı kılan işleri bırakın artık! 10 Mart’tın sonu 11 Mart Fukuşima!

Evrensel