Ana Sayfa > Ekoloji > Akbelen’deki orman katliamına direnenlere yönelik orantısız güç kullanılmasına soruşturma

Gıda Mühendisleri Odası’nın önceki dönem İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Akbelen’deki orman katliamı sırasında maruz kaldığı orantısız güç kullanımının ardından mahkemede haklı bulundu.

29 Temmuz 2023 tarihinde Akbelen ormanındaki ağaç katliamına karşı çıkmak için bölgeye giden Gıda Mühendisleri Odası’nın önceki dönem İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, olayların başladığı anda orantısız güç kullanımıyla karşılaşmıştı. Jandarma tarafından müdahale edilen protestocular arasında bulunan Toprak, biber gazı ve cop kullanımına maruz kaldı. Bu müdahale sırasında düşen Toprak, kafasını taşa çarparak büyük bir tehlike de atlatmıştı.

SAVCILIK KARARININ BOZULMASI

Toprak, yaşadığı bu olayın ardından Milas Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, ancak savcılık, başvuruyu değerlendirerek “Soruşturmaya gerek yok” kararı vermişti. Ancak bu gelişemeye rağmen hukuki süreç de devam etti. Bodrum 1. Sulh Ceza Hakimliği, Uğur Toprak’ın itirazını haklı bularak Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Soruşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararını” kaldırdı. Bu karar, orman katliamını gerçekleştirenlerin soruşturulmasının önünü açtı.

TOPRAK’IN ANLATIMLARI KONUYU NETLEŞTİRİYOR

Gıda Mühendisleri Odası’nın önceki dönem İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak

Gazete Yenigün’ün aktardığı habere göre; önceki dönem Gıda Mühendisleri Odası’nın İzmir Şube Başkanı olan Uğur Toprak, yaşadığı olayları şu şekilde dile getirdi: “Bu çevre ve ağaç katliamına tüm çevre örgütleri ve bilimsel meslek örgütleri tepki gösteriyor. Biz de oradaydık. Ancak jandarmanın orantısız müdahalesiyle karşılaştık. Biber gazı, cop da kullanıldı. Bizi sağa sola savurdular. Bu sırada ben düştüm. Kafamı ve yüzümü taşa çarptım. Şu anda sırtımda ve yüzümde düşme ve sürüklenme nedeniyle yaralar oldu. Ayrıca gözümde de sorun vardı.”

TMMOB olarak bölgedeki ağaç katliamına karşı başlatılan direnişe destek olmak amacıyla oradaydık. Ancak jandarmanın orantısız müdahalesiyle karşılaştık; biber gazı ve cop kullanıldı. Bu sırada düşerek kafamı taşa çarptım, sırtımda, yüzümde ve gözümde yaralanmalar oluştu. Hastaneden darp raporu aldım” dedi.

“SORUŞTURMAYI DA AYNI BİLİNÇLE TAKİP EDECEĞİZ”

Toprak, avukatlarıyla görüştüklerini ve hukuki süreçle ilgili gereken adımları atacaklarını belirtirken, çevre, tarım arazileri, meralar, su havzaları ve ormanları korumak için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Aldıkları karar doğrultusunda açılacak soruşturmayı da dikkatle takip edeceklerini ifade eden Toprak, “Bu suç duyurusu sadece benim için değil, ülkenin dört bir yanında çevre talanına karşı direnen tüm yurttaşlar içindir. Beton ve rant hırslarına karşı direnme ve dayanışma gösterme konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Toprak, ayrıca çevre, tarım arazileri, meralar ve su havzalarının korunması konusundaki mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı ve kendilerine tebliğ edilen kararla açılacak soruşturmayı yakından takip edeceklerini ve betonlaşma ve rant hırsına karşı direnerek dayanışma göstereceklerini belirtti.