Ana Sayfa > Bildiriler > Akbelen Ormanı için direniş sürüyor: ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’

Akbelen Ormanı için direniş sürüyor: ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’

Akbelen Ormanı’ndaki kıyım nedeniyle bölgede birçok yurttaş ve yaşam savunucu buluştu. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı açıklamada, “Yağını çıkarana kadar toprağı sömürmek istiyorlar. Suyumuz, geleceğimiz bunlara feda edilemez. Türkiye ayağa kalksın” dedi.

Muğla’da köylülerin ve yaşam savunucuların Akbelen Ormanı’nın katledilmesine karşı başlattığı mücadele sürüyor. Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santrallerine kömür sağlanması için Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nın kesimine geçen yaz başlanmıştı. Bölgede hala zeyinciliğin devam etmesine karşın sahada dinamit patlatılarak çalışmalar devam ediyor. Bölgede 45 bine yakın zeytin ağacı olmasına karşın madencilik faaliyeti zeytinlere yakın bölgelerde devam ediyor.

Köylülerin çağrısıyla bugün (9 Aralık) bölgede birçok yurttaş ve yaşam savunucu buluştu. Buluşma öncesi güvenlik önlemleri alındı. Köylüler ve yaşam savunucularının nöbet tuttuğu önceki alanda jandarma karakolu kuruldu. Adalet Nöbeti yeni bir alana taşındı. Toplanma çağrısına destek için gelenler jandarma tarafından engellendi. Köylüler, “Biz köyümüzü suyumuzu istiyoruz, jandarma defolsun” diyerek tepkisini sürdürdü.

Yurttaşların yol kenarında pankart açması üzerine jandarma alana sevk edildi. Yurttaşlar ve yaşam savunucuları jandarma barikatıyla birlikte yol kenarına itildi. Daha sonra İzmir’den gelen aracın geçişine izin verilirken Bodrum aracı jandarma tarafından bekletiliyor. Köylüler ve yaşam savunucuları, jandarmanın karakol kurduğu eski nöbet alanına kadar ‘ekokırım suç mahalli’ şeridi çekti.

Direnişçiler, “Katil Limak Akbelen’den defol”, “Köyümüzü, suyumuzu istiyoruz” ve “Jandarma defolsun” sloganları atarken 50 kişilik heyetle İkizköy’e doğru yürüdüler. Yürüyüş esnasında mezarlıklarında alanın içerisinde kaldığını ifade eden köylüler “Ölümüzü bile gömemeyeceğiz” diyerek tepkisini sürdürdü.

Alanda yapılan basın açıklamasına birçok milletvekili de destek verdi. HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç ve milletvekilleri İbrahim Akın ile Burcugül Çubuk da bölgeye geldi.

“TOPRAĞI SÖMÜRMEK İSTİYORLAR”

Ayrıca Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras burada yaptığı basın açıklamasında, “Muğla’daki termik santraller yurttaşların bir yıllık su ihtiyacını tüketmektedir. Sularımızı ücretsiz bir şekilde soğutma suyu olarak kullanılmak üzere tahsis etmişler. Bu termikleri kapatın zeytinleri, yaşamı, insanı koruyalım. Yağını çıkarana kadar toprağı sömürmek istiyorlar. Suyumuz, geleceğimiz bunlara feda edilemez. Türkiye ayağa kalksın” dedi.

İkizköy Çevre Komitesi’den Nejla Işık ise, “Dört senedir ormanı koruduk. Biz bu toprakları terk etmeyeceğiz. Burada doğduk, burada büyüdük, yine burada öleceğiz. Bizim önümüze barikat kuracaklarına Akbelen’de çalışan kepçelere, kamyonlara, patlayan dinamitlere barikat kursunlar” diye konuştu.

“İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Köylülerden Aytaç Yakarı da, “Biz insanca yaşamak istiyoruz. Jandarma milletin yanında olsun. Biz burada vatanımızı, köyümüzü ve toprağımızı koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Direniş alanında açıklama yapan köylülerden biri, “Akbelen’de 3 haftadır yiyip bitiren kepçelere, kamyonlara, patlayan dinamitlerin önüne barikat kursunlar. Yeter artık. Burada insanca yaşam istiyoruz.İnsanca onurlu bir yaşam istiyoruz. Köylünün tarım alanına zaten bir jandarma karakolu kurdular. 3 ay evlerimiz abluka altında durdu. 3 ay gözetim altında durduk ama yine bu mücadeleyi bırakmadık, bırakmayacağız. Ölmek var, dönmek yok bu yoldan” diyerek jandarmaya tepki gösterdi.

Cumhuriyet