Ana Sayfa > Ekoloji > Akbelen Ormanı: Maden için kesilen ağaçlar ve bir ekokırım öyküsü

Akbelen Ormanı: Maden için kesilen ağaçlar ve bir ekokırım öyküsü

Muğla’nın İkizköy Mahallesi’ne bağlı Akbelen mevkinde maden için istimlak edilen alandaki ormanda 24 Temmuz Pazartesi sabahı başlayan kesim ve bu kesime karşı köylülerin direnişi uzun süre Türkiye’nin gündemindeydi.

Kesimi durdurmaya çalışan köylülere, eylemci ve siyasilere jandarma tazyikli su ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Yaralananlar, gözaltılar oldu, ormanı savunan ve ağaçları korumaya çalışan direnişçilerle kolluk kuvvetleri arasında sürekli gerginlik yaşandı.

Ormanlık alan, IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığının kurduğu Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi (YK Enerji) için istimlak ediliyor.

YK Enerji yaşananlara dair açıklamasında “YK Enerji çalışanları, hissedarları ve paydaşları olarak bizler de tüm yurttaşlarımız gibi en üst düzeyde çevre bilinci ve hassasiyetine sahibiz” diyor.

Türkiye’nin hemen her yerindeki ekoloji örgütleri, DİSK, KESK gibi sendikalar, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, bazı bilim kuruluşları ve dernekleri ile TTB’nin yanı sıra aralarında siyasi partiler, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet, ekoloji, kent, emek ve demokrasi mücadelesi veren organizasyonların da olduğu 308 kurum, “Akbelene Dokunma” başlıklı ortak bir açıklama paylaştı.

Yaşam ve iş alanları ellerinden alınan köylüler ise “topraklarımızı vermeyeceğiz, mücadeleye devam edeceğiz” diyor.

BBC