Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Akbelen direnişçilerini yıldırma amaçlı para cezası mahkemeden döndü | Özer Akdemir

Mahkeme İkizköy Dernek Başkanı Nejla Işık’a kesilen afiş asma cezasının yürütmesini durdurdu.

Akbelen Ormanı’nı korumak için aylarca direnen İkizköylülerden KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık’a jandarma tutanağı ile kesilen idari para cezasının yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu. Akbelen ormanındaki ağaçların kesilmemesi için ormana çadır kurarak nöbet tutan köylülerin bu direnişini kırmak ve onları yıldırmak için jandarma tarafından çok sayıda ormanda piknik yapmak, afiş asmak, ormana girmek ve emre aykırı davranış gibi gerekçelerle idari para cezaları kesilmişti.

“JANDARMA RESMİ EVRAKTA TAHRİFAT YAPTI”

Akbelen direnişinin öncü kadınlarından İkizköy Derneği Başkanı Nejla Işık’a Milas Kaymakamlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığınca 4 Ekim 2023 tarihinde “Akbelen’de izinsiz afiş asma kabahati” gerekçesi ile 40 bin 189 liralık idari para cezası kesilmişti. Işık, kesilen para cezasından Milas Vergi Dairesi Müdürlüğü’nce evine ikinci kez yapılan ödeme emri ile haberdar olurken, Işık’ın avukatı İsmail Hakkı Atal’ın cezayla ilgili 26 Aralık 2023 tarihinde Milas Sulh Ceza Hakimligine itirazında tebligat kanununa aykırılık gerekçesi de yer aldı. Milas Kaymakamlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından düzenlenen tutanak ve kararın Işık’ın evine hiç gidilmeden hiç yüz yüze gelip beyanı alınmadan Jandarma personellerinin “resen” ekledikleri “imzadan imtina” şerhini içerdiğine dikkat çekilen itirazda, bunun açıkça resmi evrakta tahrifat suçu olduğu belirtildi. Atalın dilekçesinde Işık hakkında düzenlenen tutanağın tarafına ibraz edilmemesi ile gerçek dışı afis asma iddiasına itirazın engellenmek istendiği kaydedildi.

Kardok Derneği Başkanı ve İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Necla Işık | Fotoğraf: Evrensel

TUTANAK VE KARARDAKİ PARSEL NUMARALARI FARKLI

Milas Kaymakamlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından düzenlenen idari para cezası kararında “02.10.2023 günü saat:12:00 sıralarında İkizköy Mahallesi Akbelen mevkiinde Nejla IŞIK isimli sahsın İkizköy Mahallesi Akbelen Mevkii 422 Numaralı parsele eylem amaçlı afiş astığı tespit edilmiştir.” Yazdığı, idari para cezası karar tutanağında ise mevki olarak Ikizköy Mahallesi Akbelen Mevkii 442 Numaralı parsel yazıldığının altı çizildi.

İdari para cezası kararının tarihi ile tebligat tarihi arasında da farklılık olduğunun belirtildiği itiraz dilekçesinde, afiş asıldığı söylenen yerin Kardok Derneği’nin kiraladığı özel mülk olduğu ve afişin de dernek yönetiminden izin alarak alanda bulunan yurttaşlar tarafından asıldığı ifade edildi.

DELİLLENDİRİLMEYEN İDDİA MAHKEMEDE “ŞÜPHE” UYANDIRDI

Jandarma’nın drone ile bölgede bulunanları yasadışı bir şekilde kayıt altına aldığına vurgu yapılan itiraz dilekçesinde bunun “Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez.” Hükmüne göre açıkça delil olarak kabul edilemeyeceği belirtildi.

Milas Sulh Ceza Hakimliğinin bu ceza ile ilgili idareden istediği açıklamalar mahkemeye ulaştırılmadı. Davaya bakan Muğla 2. İdare Mahkemesi iddia edilen ihlalin gerçekleşip gerçekleşmediğine yönelik kendilerinde şüphe oluştuğunu belirterek, “şüpheden sanık yararlanır ilkesi”ne atıfta bulunarak 40 bin 189 lira tutarlı cezanın yürütmesini durdurdu.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.